Hopp til innhold

– Alle kjenner til noen som sliter med spiseforstyrrelser

Landslagsspiller Ida Alstad opplevde spiseforstyrrelser som ung. Nå håper hun at håndballandslaget kan være gode forbilder for unge jenter.

Ida Alstad

Ida Alstad forteller til NRK at hun slet med spiseforstyrrelser som yngre. – Jeg tror alle kjenner eller vet om noen, sier hun.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Synnøve Solemdal

Skiskytter Synnøve Solemdal advarte unge jenter mot usunn slanking mandag.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Jeg tror alle kjenner eller vet om noen. Men når man kommer på juniorlandslaget, er det mye støtte å få og man får hjelp veldig tidlig hvis man er i dette miljøet, sier hun til NRK.

Håndballspilleren fra Byåsen har vært på landslaget siden 2009, og er nå i Brasil der hun og resten av laget deltar i håndball-VM.

Fikk hjelp og støtte

Mandag skrev NRK.no om skiskytteren Synnøve Solemdal, som advarte mot usunn slanking.

Også innen håndballen er dette et problem.

Ifølge en rapport fra Senter for idrettsskadeforsikring får hele 14 prosent av jentene i 1. klasse på landets idrettsgymnas alvorlige spiseforstyrrelser, og som mange andre idrettskvinner har også Alstad slitt med spiseforstyrrelser som yngre.

Ida Alstad

Ida Alstad er for tiden i Brasil der hun og håndballandslaget deltar i VM.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Landslagsspilleren var imidlertid heldig og fikk hjelp i tide.

– Jeg vil jo selvfølgelig se bra ut, men i mine øyne er ikke definisjonen på å se bra ut, bare det å være tynn, påpeker Alstad.

Med over 50 a-landskamper for Norge, har trønderen vært en av de sentrale spillerne på landslaget de siste årene.

Solemdal advarte mot slanking

Skiskytter Synnøve Solemdal har gått mye ned i vekt det siste året, men hun understreker at det har skjedd over tid og på en sunn måte.

– Jeg vil bare si til alle jenter på videregående og sånt som tenker på å slanke seg: Ikke tull med det. Jeg har fått vanvittig mye igjen for å ha unngått det selv, sier Synnøve Solemdal til NRK.

Solemdal får også støtte av Else-Marthe Sørlie Lybekk , leder i Sunn jenteidrett, som mener Solemdal kan være et forbilde for unge jenter.

– Hun har helt rett. Skal du bli god i en idrett, er det bare hardt arbeid og trening over mange år som er viktig, sa hun til NRK mandag.

Håndballspiller Else-Marthe Sørlie Lybekk

Else-Marthe Sørlie Lybekk menete Solemdal var et forbilde for unge jenter.

Foto: NRK

– Viktig med sunt forhold til kroppen

Ida Alstad håper at hun og håndballandslaget kan være gode forbilder for unge idrettsjenter.

– Jeg vet at dette finnes innen håndball, men jeg føler at vi er gode forbilder. Det er viktig med et sunt forhold til kroppen sin, og å være fornøyd med seg selv, sier hun.

Og det medisinske apparatet følger med når det gjelder spiseforstyrrelser, også når det gjelder landslaget. Det bekrefter lege Anne Froholdt overfor NRK.

Økt fokus

– Det er noe vi har hatt fokus på de siste årene. Vi passer på dette med sunn og næringsrik kost. Vi følger med, selv om vi ikke nødvendigvis henger over spillerne og ser hva de spiser, sier hun.

– Men vi har et blikk på det, og vi snakker med de som går ned i vekt eller eventuelt går opp i vekt.

Landslagslegen er glad håndballjentene kan være fysiske forbilder for andre jenter.

– Det er bra at man kan prestere, selv om man ikke er radmager. Jeg tror det kan være veldig sunt for jenter, generelt, forteller hun.

PS: Norge møter Island i håndball-VM i kveld klokka 20.15.

Siste nytt

  • Norsk VM-bronse i curling

    Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

    Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

    Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

    Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.

    (©NTB)

    597pS7pqseA
    Foto: AP
  • Roing: Juel og Solbakken til A-finale i EM

    Jonas Juel og Erik Solbakken skal kjempe om EM-medaljer i dobbeltsculler i ro-EM i Ungarn.

    De to nordmennene er klare for A-finale i sin klasse etter å ha blitt nummer tre i semifinalen lørdag. 3.-plassen holdt akkurat til å gå videre til A-finalen, men til gjengjeld var avstanden ned til 4.-plasserte Frankrike nesten tre sekunder.

    Tysklands Jonas Gelsen og Marc Weber vant semifinalen foran en italiensk båt. Juel og Solbakken ble slått med snaut ni sekunder av vinnerbåten.

    Juel og Solbakken er tatt ut til EM på bekostning av Oscar Helvig og Kristoffer Brun. De to sistnevnte har sørget for at én norsk dobbeltsculler er kvalifisert for OL i Paris, og det er ennå ikke avklart hvilken duo som får konkurrere der.

    I verdenscupregattaen i italienske Varese nylig var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    Ro-EM kan du se på NRK.

    (©NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB
  • Norges cheerleadere nest best i verden: – En utrolig VM-dag

    Fredag var de de norske seniorlagene i aksjon i VM i cheerleading i Orlando, USA, og de leverte en rekke flotte prestasjoner.

    Norge sikret seg sølvmedalje i en av de gjeveste kategoriene, og fikk igjen bekreftet sin posisjon som en sterk nasjon innen sporten.

    – For en utrolig VM-dag vi har hatt! Våre seniorlag har virkelig vist hva norsk cheerleading står for, sier Thomas Kejser-Lervik, leder av Norges Amerikanske Idretters Forbund.

    Etter at de norske juniorlagene torsdag sikret seg sølv og to bronsemedaljer, var det seniorenes tur til å skinne på fredag. Norges lag leverte også veldig sterkt her.

    ­– Med sterk innsats og lagånd viste våre utøvere at de er å regne med på verdensscenen. Resultatet markerer en betydelig prestasjon, og vi ser frem til å bygge videre på dette og fortsette å utvikle sporten i Norge.

    y

Sendeplan

Kl. Program Kanal