Hopp til innhold

Tårevåt Kasparov: – Dette er tragisk for sjakk

TROMSØ (NRK.no): Garry Kasparov satt sjokkert tilbake etter Kirsan Iljumzjinovs knusende seier i presidentvalget i sjakk.

Garry Kasparov

Garry Kasparov var tydelig preget i sekundene etter valgnederlaget i presidentkampen i FIDE.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

NRK.no var blant de aller første mediene som snakket med Garry Kasparov i sekundene etter valgnederlaget ble klart.

Den russiske stormesteren var fuktig i øynene.

– Det er veldig skuffende. Jeg synes det er veldig tragisk for sjakk. Nå trenger jeg tid til å slappe av og komme meg igjen, sier Kasparov til NRK.no.

Knusende nederlag

Kirsan Iljumzjinov

Kirsan Iljumzjinov var strålende blid da han ble intervjuet etter valget.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

51-åringen, som av mange er regnet som tidenes sjakkspiller, har reist jorden rundt de siste månedene for å velte det 19 år lange regimet til Kirsan Iljumzjinov.

Han har dekket Tromsø med plakater og holdt tordentaler.

Men dommen fra de 174 delegatene var knallhard: 110 av dem ville ha fire nye år med Iljumzjinov, mannen som hevder han ble bortført av romvesener i 1997. Det overlegne resultatet er knusende for vinnerskallen Kasparov.

– Hva betyr dette nederlaget for deg personlig?

– Dette har vært en vanskelig valgkamp. Jeg har jobbet hardt og er utslitt. Jeg har vært for engasjert i denne valgkampen, nå må jeg tenke meg om og finne ut hva jeg skal gjøre, sier Kasparov til NRK.no.

Tatt på senga av millionløfte

Den normalt selvsikre og brautende stormesteren, som lenge har drømt om å lykkes i russisk politikk, ble satt ut av den sittende presidentens overraskende pengeløfte på selve valgdagen.

Kasparov fremførte storslått sin plan om å sprøyte inn 10 millioner dollar i FIDE allerede i morgen, men bare minutter senere kom trumfkortet fra Iljumzjinov:

Han lovte å overføre 20 millioner dollar - allerede i dag.

– Jeg skulle likt å se bevis for det store pengeløftet som ble gjort. Det er et latterlig løfte. Disse 19 årene med løfter viser at han over hva som helst, og at de bare er løfter. Jeg er sikker på at det kommer til å bli akkurat det samme. Om noen måneder vil folk skjønne at delegatene stemte for stagnasjon og for fortiden. De hadde en sjanse for fremtiden, men takket nei. Det er trist å se hvor mange som tror på disse løftene, sier Kasparov til NRK.no.

– Var dette et rettferdig valg?

– Det var ikke en rettferdig valg i det hele tatt. De kontrollerte prosessen fra start til slutt. Helt fram til avgjørelsen her. Så det var tøft, men det visste jeg at det kom til å bli. Man må regne med juks i FIDE-valg, det er akkurat som vanlig. Jeg mislyktes i å overkomme dette, sier Kasparov.

– Jeg vil bruke hele livet mitt på FIDE

Iljumzjunov måtte svare på kritiske spørsmål fra et samlet norsk pressekorps etter valgseieren. Han fikk spørsmål om korrupsjonsanklagene, om anklagene om løgn og om hvordan han skal forvalte sjakkens gullkalv, Magnus Carlsen.

Han svarte på de fleste spørsmålene ved å vise til hvor mye han har gjort for sjakken. Han sier også at alle bøkene hans er åpne, og fremhevet at pressen var tilstede og så at ting gikk greit for seg på valgdagen.

– Jeg er stolt av dette, og jeg vil bruke hele livet mitt på FIDE. Jeg vil også takke den største sjakkspilleren gjennom tidene, Garry Kasparov, for at han var med, sier Iljumzjinov.

– Team Carlsen er redde for at du ikke finner nok vestlige sponsorer. Skal dere gjøre mer for å nå det vestlige markedet nå?

– Vi har mange vestlige sponsorer. Vi har fått selskaper i både Sveits og Frankrike til å støtte oss med store summer. Vi har også mange interessenter før VM-kampen mellom Anand og Carlsen, sier han til NRK.no.

Siste nytt

  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

    Benske og Tjøm
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal