Hopp til innhold

Fra revisor til verdens største håndballklubb

Erlend Mamelund skulle trappe ned på håndballen, gifte seg og jobbe som revisor. Så ble alt snudd på hodet. Nå blir han en av Norges viktigste spillere – igjen.

Mamelund

EVENTYR: Erlend Mamelund trodde proffeventyret var over for lengst, men plutselig startet alt på nytt.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I august ble Mamelund klar for sitt hittils største håndballeventyr – helt ut av det blå.

Mamelund hadde flyttet hjem til Bærum etter profftilværelse i blant annet storklubbene Nordhorn, Flensburg og København og giftet seg med sin kjære Karoline Næss. Han spilte for Haslum og hadde startet i jobb som revisor.

Proffilværelsen var lagt på hylla. Det samme var landslaget.

– Hadde aldri trodd dette

– Jeg spøkte for et par år siden at det eneste som kunne få meg til å spille på så høyt nivå igjen var hvis Kiel ringte, men jeg anså ikke det som særlig stor sjanse, forteller Mamelund til NRK.

Sammen med landslagskompisene Kristian Bjørnsen og Thomas Kristensen sitter han i bil med NRK på vei til Gardemoen for avreise til EM i Polen.

– Jeg hadde aldri trodd dette, men det er fantastisk moro å spille mesterskap med Norge. Jeg hadde jo trappet ned og var i full gang med revisorjobb men jeg kunne ikke takke nei til Kiel. Heldigvis har jeg en veldig snill og forståelsesfull kone, smiler Mamelund.

NRKs nye håndballekspert roser Mamelund.

En som kjenner Mamelund godt er NRKs nye håndballekspert, Håvard Tvedten. De to spilte sammen på landslaget i mange år. Tvedten gleder seg til sin nye rolle.

– Det blir gøy. Så får vi håpe at jeg kommer med noen kloke ord. I håndballverden er vi vant til å komme med konstruktiv både kritikk og ros så det regner jeg med mine gamle lagkamerater tåler. Jeg skal være så ærlig som mulig.

Tvedten

NY EKSPERT: Tidligere landslagsving Håvard Tvedten blir NRKs håndballekspert under EM i Polen og blir å høre på NRK P1.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Og det er han. Og starter jobben med å rose en gammel lagkamerat.

– Erlend har fått en ny vår. Fra revisor til verdens beste klubb. Det har aldri vært en ulempe med rutine. Et lag som Norge nå som har mange urutinerte spiller trenger en som Mamelund. Ikke bare på banen men utenfor banen også. Han blir kjempeviktig for Norge, tror Tvedten.

Håvard Tvedten ser positivt på si nye rolle som håndballekspert.

Fin miks

– Jeg må bruke erfaringen min og dele den, sier Mamelund som det siste året har opplevd å spille for 11 000 elleville hjemmetilskuere hver uke i en klubb som oser vinnermentalitet og hvor presset alltid er stort.

Mamelund mener det er positivt at troppen inneholder både rutine og talent.


– Vi har en fin miks av unge sultne spillere og mer erfarne som Erevik, Myrhol og meg selv. Vi kan dele erfaringene fra tidligere mesterskap med de yngre. For det er tungt både fysisk og psykisk og være i et mesterskap over lang tid.

Norge åpner EM på fredag kl 18.15 mot Island. Kampen hører du på NRK P1.

Håvard Tvedten om Mamelund si rolle på laget.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal