Hopp til innhold

Sover på stadion i jakten på opprykk

MJØNDALEN/OSLO (NRK.no) Mjøndalen-trener Vegard Hansen (45) jobber så mye at han har gitt opp å skille mellom jobb- og privatliv.

Mjøndalens trener Vegard Hansen bruker mer tid i klubbhuset enn de fleste andre.

På veien fra å gjøre Mjøndalen til en tredjedivisjonsklubb til å kjempe om opprykk til eliteserien, har Vegard Hansen hatt mange overnattinger i denne senga på stadion.

Kenneth Karlsen Mjøndalen

Kenneth Karlsen kaller seg sirkusdirektør i Mjøndalen.

Foto: NRK

På en kontordør på Mjøndalen stadion henger et skilt:

Vegard Hansen
Gråhåra trener på oppsigelse

Ingenting tyder på at han skal slutte å være trener i Mjøndalen. Enn så lenge er heller ikke det med gråhåra spesielt presist. I det hele tatt er det ganske vanskelig å definere rollen til mannen som trener Norges for tiden 19. beste fotballag.

– Jeg er hovedtrener. Så jobber jeg med marked, er vakt, speaker. Jeg har stått i kiosken, stått i baren på julebord. Jeg har vært håndlanger, ryddehjelp og gartner, sier Vegard Hansen når han selv blir bedt om å fortelle hva han gjør.

På kontordøra ved siden av henger et annet skilt som heller ikke kan leses bokstavelig:

Kenneth Karlsen
Sirkusdirektør

– Jeg er sportssjef i Mjøndalen fotball. Så bygger jeg stadion. Så har jeg ansvaret for økonomien. Og har personalansvar. Så koker vi litt pølser, kjøper spillere og selger spillere, sier 41-åringen bak døra.

Nedturen

Frem til 1992 var Mjøndalen et topplag. Men dette året får de en katastrofalt dårlig start på sesongen. Selv om de avsluttet eliteserien anstendig med tre seire og en uavgjort på de fem siste kampene, ender de klart sist på tabellen og rykker ned.

Mjøndalen Werder Bremen

Mjøndalen kom aldri videre i europacupen etter to kamper mot Werder Bremen i 1987. 1-0-seieren på bortebane vakte likevel oppsikt.

Mjøndalen har rykket ned før, men alltid rykket opp igjen. Denne gang er det annerledes.

Klubben som bare fem år tidligere sjokkerte Fotball-Europa ved å slå Werder Bremen på bortebane i europacupen, som har tre cupgull på 30-tallet, og som var blant landets beste på 70- og 80-tallet, rykker ikke ned bare en gang, men tre ganger på få år.

Dermed forsvinner laget med de karakteristiske brune draktene ut av norsk toppfotball der de har vært siden lenge før krigen.

I ingenmannsland på nivå fire i norsk fotball spiller de ikke lenger sammen med storheter som Rosenborg, Vålerenga og Brann. Nå er de sammen med alle andre klubber fra norske småsteder.

Samtidig, 13 kilometer unna:
Vegard Hansen og Kenneth Karlsen begynner å spille sammen hos drammensklubben Strømsgodset i 1. divisjon i 1992. De blir gode venner, og diskuterer stadig hvordan man bør drive en fotballklubb. De opplever å rykke opp til eliteserien med Strømsgodset, og etter hvert etablere seg som den selvsagte storebroren blant fotballklubbene i fylket.

Hansen bytter klubb flere ganger, og spiller blant annet en periode i Bristol City. Men han vender stadig tilbake til Karlsen og Strømsgodset.

Når Hansens aktive karriere på toppnivå er over og han tar over som trener i Mjøndalen i 2006, går det ikke lang tid før Kenneth Karlsen kommer etter. Han blir etter hvert sportssjef, og dermed sitter de sammen sentralt i en klubb som sportslig ligger med brukket rygg.

Det er dette de har snakket om i årevis – hvordan man kan forme og en fotballklubb. Nå gjør de det sammen, og dermed starter et eventyr de er helt overbevist om vil ende i eliteserien.

Det kan skje etter kvalifiseringskampene i høst.

Hvis ikke skjer det neste år. Eller året etter det.

Snittlønn: 160.000

– Vi lager en avis innimellom.

Sirkusdirektør Karlsen sitter på kontoret på Mjøndalen stadion og forteller om fotballklubbens vei fra døden til livet. Han viser frem en blekke de har laget.

– Til avisa er det Vegard som selger alle annonsene. Det er annonser for ganske mange hundre tusen (650.000, red. anm.). Det er ikke alle hovedtrenere som gjør dette, sier Karlsen.

Men i klubben han har formet sammen med kompisen, så er det slik de vil ha det. De vet at klubben aldri vil kunne slåss mot storebrødrene på storebrødrenes premisser.

Derfor prøver de å vinne ved å være smartere og jobbe litt hardere. I løpet av årene de har jobbet i klubben, har de sakte, men sikkert blitt bedre sportslig. Samtidig har de vært opptatt av å bygge hele klubben, ikke bare A-laget.

De siste årene har Mjøndalen bygget ny stadion – symbolsk nok på den samme tomta som gamle Nedre Eiker stadion lå på. Alle fasilitetene fremstår nye og friske – stikk motsatt av slik den gamle stadion fremsto.

Klubben eier sin nye stadion. De har bygget den samtidig som fotballforbundet har oppgradert Mjøndalen fra gul til grønn sone – indikasjonen på at økonomien er sunn.

De har vært opptatt av aldri å ta av. Selv om de har fått mer penger og kjenner eimen av eliteserien, har de aldri økt utgiftene mer enn inntektene.

Gjennomsnittslønna til spillerne er på bare 160.000 kroner i året, noe de vet er mindre enn mange av konkurrentene.

– Vi taper lønnskampen mot de andre i toppen av 1. divisjon. Vi har få fulltidsspillere, og de som er fulltidsspillere kan jeg nesten ikke forstå at klarer seg med de lønningene. For det er ikke all verden de får. Men det er vår måte å jobbe på, sier Hansen.

Har seng på jobben

Trener Hansen ser det som den mest naturlige ting i verden at han selv skal jobbe en del dugnad utover det man kan forvente av en hovedtrener. Ofte jobber over tolv timer om dagen.

Stadig skjer det at han spiser alle måltidene i løpet av dagen på stadion.

– Noen ganger har jeg hatt melk i kjøleskapet som er en måned over tiden. Det kan gå en måned uten at jeg har handlet mat hjemme, sier han og ler litt av seg selv.

Og så tar han oss med opp en trapp, gjennom et møterom og inn på et nytt rom. I en trang krok, ved siden av en kopimaskin, er det hengt opp et brunt forheng i tykt stoff. Bak der står to enkle senger.

Her hender det stadig at han overnatter når han ikke tar seg bryet ved å kjøre halvtimen hjem til Vikersund der han bor.

– Jeg har alt jeg trenger her. Jeg dusjer i garderoben, har tannbørste og sover i senga her oppe. I perioder kunne jeg kanskje leid ut huset? Det har blitt en livsstil, og det er vanskelig å skille mellom klubb- og privatliv innimellom, sier han.

Tidenes beste 12-årslag?

Boye Skistad Mjøndalen

Boye Skistad er en av Mjøndalens klubblegender som fortsatt er engasjert i klubben.

Foto: NRK

To ganger i uka kommer gamlekara til varmlunsj på stadion. Der spiser de sammen med de som driver klubben i dag, samt masse frivillige.

– Spis med oss før intervjuet, sier en.

– Kom og spis litt, sier en annen.

Invitasjonen gjentas mange ganger. Det er en god og avslappet stemning. Mjøndalen fremstår som en klubb der folk legger armen rundt hverandre uavhengig av hvilken rolle du har.

Rundt bordene snakkes det om det glade 30-tallet da Mjøndalen som første lag utenfor de større byene vant cupen. Og de mimrer om suksessen de opplevde på 70- og 80-tallet.

Boye Skistad er på plass. Den tidligere landslagsspilleren, som også har trent Mjøndalen, argumenterer overbevisende for at 12-årslaget han selv spilte på var tidenes beste lilleputtlag i Norge.

På lagbildet fra 1960 kan han peke ut tre spillere med A-landslagserfaring og ytterligere to spillere med U-landslagserfaring. I tillegg til flere kretslagsspillere og en som satset på skihopp og gjorde det godt.

Boye Skistad mener Mjøndalens lilleputt-lag fra 1960 var det beste laget Norge kunne by på.

Boye Skistad var en av spillerne på 12-årslaget til Mjøndalen i 1960. Her tar han oss gjennom laget.

Runar Nilsen Mjøndalen

Runar Nilsen var keeper i Mjøndalen på 60-tallet. Selv i dag er han engasjert i klubben.

Foto: NRK

Og der er Runar Nilsen, klubblegenden som nylig sluttet som keepertrener etter 50 år i klubben, men som ikke klarte å slutte helt likevel. Fortsatt er han en slags hjelpekeepertrener på frivillig basis.

Men med opprykk til eliteserien innenfor rekkevidde, så begrenser ikke praten seg lenger til bare å handle om gamledager. Nåtiden er fryktelig spennende, og fremtiden ser lys ut.

– Rørt av å tenke på utviklingen

En som også bidrar til å binde sammen to epoker i klubbens historie, er Mads Hansen. 30-åringen kom til klubben i 2004 – to år før trener Vegard Hansen. Med unntak av to sesonger i Fredrikstad, har han vært her siden.

– Jeg kom som vrakgods fra Strømsgodset i 2004, sier han selv.

Han har fått med seg alle opprykkene så langt, og beskriver veien fra ingenmannsland til å stå på terskelen til eliteserien som «bare oppturer».

– Da vi rykket opp til andredivisjon, så føltes nivået altfor høyt. Det var jo stjerner som spilte der. Men etter hvert merket vi at vi mestret det, og så var vi gode der. Så rykket vi opp til førstedivisjon, og først føltes nivået helt uoppnåelig der også. Nå håper jeg vi kan få den samme opplevelsen hvis vi rykker opp i eliteserien, sier Hansen.

Selv om han selv har bidratt med mye i klubben – blant annet scoret det som i 2009 ble kåret til årets mål i norsk fotball – er han ikke i tvil om at det er den gråhåra treneren på oppsigelse og sirkusdirektøren som har vært viktigst.

Vegard Hansen legger ikke skjul på at jobben i Mjøndalen på mange måter har blitt livet hans. Så dagligdags har eventyret blitt at han må sette seg ned og tenke for å skjønne hvor stort det er.

– Om jeg setter meg ned og tenker på utviklingen, så blir jeg litt rørt. Jeg ser med gru på den dagen jeg kanskje må låse døra for siste gang. Vi drømmer om å nå eliteserien. Helst i år, sier han.

Fotball

  • Skadet Messi ute av Argentinas landslagstropp

    Lionel Messi er ikke aktuell for Argentinas kommende privatlandskamper i USA som følge av en hamstringskade.

    Det opplyser fotballforbundet i Argentina mandag.

    Messi pådro seg skaden i kampen mot Nashville i nord- og mellom-Amerikas mesterliga forrige torsdag, og den 36 år gamle fotballstjernen gikk også glipp av Inter Miamis MLS-møte med DC United lørdag.

    «Lionel Messi vil ikke være i troppen til vennskapskampene i USA på grunn av en mindre hamstringskade i det høyre låret pådratt,» skriver forbundet på X.

    Messi er det siste i rekken av forfall for landslagssjef Lionel Scalonis. Roma-spissen Paulo Dybala, Bayer Leverkusens midtbanespiller Exequiel Palacios og Bournemouth-forsvareren Marcos Senesi er også uaktuelle.

    Argentina møter El Salvador fredag i Philadelphia, før Costa Rica er motstander fire dager senere i Los Angeles. (NTB)

    FILE PHOTO: World Cup - South American Qualifiers - Brazil v Argentina
    Foto: Sergio Moraes / Reuters
  • Haugesund-keeper røk korsbåndet

    Haugesund-keeper Amund Wichne fikk mandag den tunge beskjeden om at korsbåndet er røket og at hele sesongen sannsynligvis ryker.

    Det skriver eliteserieklubben på sine hjemmesider.

    Wichne pådro seg skaden under den nylig avsluttede treningsleiren i Spania. Mandag forelå diagnosen.

    26-åringen fra Mandal har røket korsbåndet og må med normal rekonvalens belage seg på seks til ni måneders fravær fra fotballen.

    – Det er selvsagt en veldig tøff beskjed å få som fotballspiller, men Amund har et så sterkt hode og en så sterk mentalitet at han garantert kommer tilbake for fullt, sier Haugesunds sportslige leder Eirik Opedal.

    Haugesund spiller åpningskampen i den nye eliteseriesesongen søndag 31. mars borte mot Odd. (NTB)

    Eliteserien fotball 2023: Odd - Haugesund (1-1)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Overtidsseier sendte Chelsea til semifinale i FA-cupen

    Chelsea fikk tøff kamp av Leicester i kvartfinalen av FA-cupen i London søndag. To scoringer dypt inne i overtiden sørget likevel for avansement.

    Avgjørelsen falt to minutter ut i tilleggstiden da Carney Chukwuemeka spilte vegg med Cole Palmer før han bredsidet inn 3-2-scoringen.

    Like etterpå økte Noni Madueke ledelsen til 4-2 på vakkert vis.

    Før det hadde Chelsea gjort det unødvendig spennende for seg selv etter en god start.

    Litt over tolv minutter var spilt da Nicolas Jackson driblet seg inn i feltet og fant Marc Cucurella med et flatt innlegg. Backen var umarkert på bakerste stolpe og kunne enkelt plassere ballen i det åpne målet.

    Raheem Sterling bommet så på straffe, men gjorde opp for seg like etter da han serverte Cole Palmer foran mål i forkant av 2-0-målet.

    Chelsea styrte komfortabelt mot semifinale, men Axel Disasi skapte ny spenning etter sidebyttet da han leverte en kandidat til årets selvmål.

    Franskmannen var under press da han skulle spille en pasning til egen keeper. Pasningsforsøket var ikke i nærheten av å finne Robert Sánchez og fløy isteden i eget mål.

    Like etter timen spilt kom også utligningen. Stephy Mavididi driblet seg gjennom Chelsea-forsvaret og curlet ballen inn i det lengste hjørnet til 2-2.

    Leicesters Callum Doyle ble sendt av banen like etterpå, og Chelsea utnyttet fordelen med å finne veien til nettmaskene for tredje og fjerde gang i kampen. (NTB)

    Britain Soccer FA Cup
    Foto: Dave Shopland / AP
  • Haaland og Manchester City videre i FA-cupen

    Manchester City er videre til sin sjette strake semifinale i FA-cupen etter 2-0 hjemme mot Newcastle i kvartfinalen lørdag kveld.

    Bernardo Silva scoret kveldens første for hjemmelaget med et skudd via Newcastle-spiller Dan Burn og i mål. Da var det spilt 13 minutter.

    Etter halvtimen spilt var Silva igjen involvert. Portugiseren skar inn fra høyre og skjøt via Newcastles Sven Botman denne gangen, og i mål.

    Dermed stod det 2-0 til City og den ledelsen tviholdt de på kampen igjennom. Erling Braut Haaland spilte 87 minutter for vertene, mens Oscar Bobb kom inn da et knapt kvarter gjenstod av ordinær tid.

    Det har blitt en vane for Manchester City å komme langt i FA-cupen de siste årene.

    Siden Pep Guardiola ble manager for klubben i 2016 har de vært i semifinalen syv ganger. I samme periode har de vunnet turneringen to ganger.

    Manchester Citys semifinalemotstander trekkes søndag.

    Haaland
    Foto: AP
  • Ajer-scoring i tap – Berges Burnley tok viktige poeng i bunnstriden

    Kristoffer Ajer fikk sin første Premier League-scoring for sesongen, men det var ikke nok for Brentford som røk 1-2 mot Burnley.

    Ajer stanget inn 1-2-reduseringen sju minutter før full tid. Det var nordmannens andre Premier League-scoring i karrieren.

    Det ble tøft for Brentford som fikk Sergio Reguilón sendt i dusjen da han laget straffespark etter åtte minutter. Jacob Bruun Larsen sendte Burnley i føringen fra krittmerket.

    Tidligere Molde-spiller David Datro Fofana la på til 2-0 etter en drøy time, før Ajers redusering kom på tampen.

    Det var Burnleys første trepoenger i 2024. Den siste seieren kom mot Fulham 23. desember. Det er åtte poeng opp til trygg plass, og håpet lever så smtt for Sander Berge og co.

    Landslagsspiller Berge spilte hele kampen på midten for Burnley.

    I den andre Premier League-kampen lørdag endte det 1-1 mellom Luton og Nottingham Forest. Chris Wood scoret for Forest før Berry sørget for utligning like før slutt. (NTB)

    Premier League - Burnley v Brentford
    Foto: Peter Powell / Reuters
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland
Molde-spilleren Emil Breivik måtte bæres ut på båre etter stygg skade i cupfinalen.