Hopp til innhold

– De er hele verdens favorittlag

Gigantklubben Barcelona opplever en enorm vekst, og har nesten en hel fotballverden i ryggen når de møter Manchester United i mesterliga-finalen lørdag.

Xavi

Xavi Hernandez, en av bærebjelkene i Barcelona-laget.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Ingebrigt Steen Jensen, Daniel Nannskog og Veigar Pall Gunnarsson

Ingebrigt Steen Jensen både tror og håper at Barcelona slår Manchester United i mesterligafinalen lørdag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

SOCCER-CHAMPION/MESSI

Lionel Messi flyttet til Barcelona fra Argentina som 11-åring, og er i likhet med mange av lagets nåværende stjerner flasket opp i klubbakademiet La Masia. Her poserer han med «Ballon d'Or», etter å ha blitt kåret til verdens beste spiller.

Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
Pep Guardiola og Zlatan Ibrahimovic

Superstjernen Zlatan Ibrahimovic scoret en del mål, men passet ikke inn i Barcelona, ifølge Steen Jensen. Nå er han på utlån til AC Milan.

Foto: ALBERT GEA / Reuters
Soccer Golden Ball Messi

Lionel Messi henger høyt, og stanger inn 2-0 mot Manchester United og keeper Edwin van der Sar i finalen i 2009.

Foto: Gregorio Borgia / AP
SOCCER-ENGLAND/

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson kunne igjen heve Premier League-trofeet i år.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters
FBL-EUR-C1-MAN UTD-BARCELONA-TRAINING

Manchester Uniteds Patrick Evra har tro på at hans lag skal få sin revansj mot Barcelona lørdag.

Foto: PAUL ELLIS / Afp
– Barcelona har alltid vært spesielle, men nå har de blitt hele verdens favorittlag, sier Stabæk-profil og PR-guru Ingebrigt Steen Jensen til NRK foran lørdagens gigantfinale mot Manchester United på Wembley.

Enorm vekst

De har vunnet det aller meste de siste sesongene. Tre spanske ligamesterskap på rad, mesterliga-seier i 2006 og 2009, klubb-VM, spansk cup og supercuper har alle funnet veien til trofeskapet på Camp Nou i løpet av få år.

Samtdig har klubben opplevd en enorm økonomisk vekst. På fem år er inntektene doblet, og de er gått forbi pengemaskinen Manchester United på inntektsoversikten til Deloitte.

Se hele listen her (ekstern lenke)

Selv om dette først og fremst er et resultat av sporslig suksess, er PR-mannen Steen Jensen klar på at Barcelona har en del faktorer ved seg som gjør dem unike:

  • De spiller fotball på en måte som appellerer til mennesker som holder med alle andre fotball-lag.
  • De er eid av fansen, og ikke en russisk oligark eller en amerikansk forretningsmann. Derfor kommer supporterne tettere på beslutningene i klubben.
  • De er sterkt tilknyttet en stolt, nærmest nasjonal kultur i Katalonia.
  • De har frem til nylig ikke vært til salgs overfor sponsorer, selv om de kunne fått mange hundre millioner for reklameplass på draktene sine (spiller med reklame fra neste sesong av, har inngått milliardavtale med Quatar Foundation).
  • De har et sterkt fokus på å utvikle egne spillere, som uansett hvor gode de blir ikke oppfører seg som superstjerner - men som en del av et lag.

– Hadde de blitt nummer 11 i serien, hadde ikke disse tingene gjort dem til et lag hele verden håper på på lørdag, unntatt de som holder med United, sier en engasjert Steen Jensen.

– Den fineste finalen

Han trekker frem fellesskapet og Barcelonas lett gjenkjennelige spill med ekstremt stor ballbesittelse som noe av det viktigste ved merkevaren Barcelona.

– Messi ER jo en superstjerne, men han er overhodet ikke opptatt av å være det. Derfor passet ikke Zlatan Ibrahimovic inn i Barca. Han var ikke en lagspiller, jobbet ikke hardt og fremsto mer som en klyse i dette laget.

– Hvem vinner på lørdag?

– Jeg tror på Barcelona, men det blir tøft. At kampen går på Wembley gjør det vanskeligere for dem, men jeg håper på Barcelona.

– De er jo verdens beste lag uansett. De er bedre enn Spania sitt landslag, mener jeg. Og dette er den fineste finalen vi kunne fått, mye bedre enn om lag som Chelsea og Real Madrid hadde møttes.

– Ikke så farlig å tape

Leder i Manchester Uniteds norske supporterklubb, Ole P. Pettersen, tror United kan få revansj for finaletapet i Roma for to år siden.

– Barcelona spiller så flott fotball at det ikke er så farlig å tape for dem, det hadde vært verre om det for eksempel var Real Madrid. For veldig mange United-fans var det aller viktigste å ta tilbake ligatittelen denne sesongen, og det klarte vi, sier han til NRK.no.

Han omtaler mesterligafinalen som «en kjempestor og flott dessert», fordi målet allerede er nådd.

– Barcelona har satt standarden de siste årene for hvor gode man må være internasjonalt, men er det noe Sir Alex Ferguson liker så er det slike utfordringer.

– De er naturlige favoritter, men det var ikke langt fra at de ble slått ut av Arsenal. Da hadde de mye flaks. De er ikke så uangripelige som mange vil ha det til, United har en god sjanse, sier supporterlederen.

Evra slår tilbake mot kritikk

En som definitivt har tro på United-seier - og som også sannsynligvis får en travel lørdagskveld på venstre back - er Manchester Uniteds Patrice Evra. Han var med for to år siden, da det ble 0-2-tap for samme lag i mesterligafinalen i Roma.

– Alle sier at Barcelona er verdens bete lag. Jeg respekterer det. Men for to år siden sa mange at vi ville vinne enkelt i Roma, kanskje det motsatte vil skje denne gang, sier han ifølge Sky Sports.

Han sier han var full av selvtillit foran kampen i Roma, og at troen på seier kanskje ble for stor. Foran og i løpet av årets sesong har kritikere av United sagt at laget ikke er like sterkt som tidligere utgaver, men Evra er uenig.

– Vi har fått mye kritikk i år, og mange har sagt at slutten på United-æraen er nær. Men vi vant fortsatt ligaen, sier han, og følger opp.

– Så nå sier folk at vi ikke har spilt bra. Men vi vant ligaen med ni poeng. Det ER bra. Om vi noen gang begynner å spille bra, vinner vi kanskje med 20, sier den frittalende franskmannen.

Fotball

  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    Reus
    Foto: Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
Erling Braut Haaland