VM-finalist Nederland ut av EM med null poeng: – En katastrofe

For to år siden tapte Nederland VM-finalen etter ekstraomganger. Søndag røk de ut av EM med null poeng, fem baklengsmål og bare to scorede mål.

Nederland, skuffet

Stjernene Nigel de Jong, Rafael van der Vaart og Klas-Jan Huntelaar depper etter at de røk ut av EM.

Arne Scheie

NRKs ekspert, Arne Scheie sier Nederlands EM-innsats er en katastrofe.

Gamst

Blackburn-proff Morten Gamst Pedersen mener Nederland har spilt rotete.

Portugal

Ronaldo kunne endelig juble etter sine to mål mot Nederland søndag.

Bert van Marwijk

Bert van Marwijk må gå som landslagssjef, mener Scheie.

– De spiller rotete. De har overhodet ikke prestert optimalt, sier England-proff Morten Gamst Pedersen til NRK.no.

Årets mesterskap startet forferdelig for nederlenderne, med et surt tap for Danmark. Deretter tapte de 2-1 for Tyskland, før Portugal også ble for sterke i siste kamp.

• Se høydepunkter fra Portugal - Nederland nederst i saken!

– En katastrofe

Dermed må nederlenderne reise hjem med null poeng, bare to år etter at de var like ved å vinne verdensmesterskapet i fotball.

– Jeg har ikke noe godt svar på hva som har skjedd. De har et fantastisk mannskap, med Premier League-toppscorer Robin van Persie i spissen, sier NRKs fotballekspert Arne Scheie til NRK.no.

Han påpeker at Nederland var uheldige mot Danmark, men er likevel klar på at null poeng, det er for dårlig.

– Det er en katastrofe. Med den fotballtradisjonen nederlenderne har, er det helt klart en katastrofe, sier han.

Nå tror han trener Bert van Marwijk har ledet sin siste kamp.

• – Han må gå. Han trekker seg nok selv, han kommer til å få så mye kritikk, sier Scheie.

– Som en gjeng hodeløse kyllinger

Også fotballentusiast og Lydverket-general Asbjørn Slettemark, som var studiogjest under kampen søndag, er kritisk til nederlendernes innsats.

– De virker overhodet ikke organisert. Forsvaret så ut som en gjeng hodeløse kyllinger, og det ser ikke ut som de har verken plan a, b eller c, sier Slettemark.

Han tror stjernegalleriet kan være en del av årsaken til at laget ikke har fungert skikkelig.

– Kanskje har de for mange potensielle ledertyper, men mangler den ene som stikker seg ut, sier han.

Kan være formsvikt

Tidligere landslagsspiller Lise Klaveness, mener at noe så enkelt som formsvikt kan forklare EM-fiaskoen til Nederland.

– De sentrale spillerne har ikke vært i god nok form. Van Persie og Robben har ikke overbevist, og da synker selvtilliten i hele laget også. Det har blitt litt planløst, sier Klaveness.

Til slutt var det Tyskland og Portugal som tok seg videre fra gruppen. Danmark tar følge med Nederland ut av mesterskapet.

Høydepunktene fra kampen mellom Portugal og Nederland. Van der Vaart ga Nederland ledelsen etter 11 minutter, men Portugals Cristiano Ronaldo scoret to mål, etter 28 og 74 minutter. Dermed er Portugal videre og Nederland ute av EM.

SE VIDEO: Høydepunkter Portugal-Nederland

• Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

Britain Soccer Women's Super League
  • Moi-dobbel da FCK vant

Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

Mohamed Elyounoussi
  • Maanum tilbake i Arsenals startoppstilling – første start siden kollapsen

Frida Maanum er endelig tilbake i Arsenals startoppstilling når London-klubben gjester Manchester City søndag.

24-åringen har riktignok fått to innhopp etter den dramatiske kollapsen mot Chelsea. Hun fikk først 25 minutter i 3-0-seieren hjemme over Leicester, og deretter 27 minutter i 1-1-kampen borte mot Everton.

Maanum falt om og ble liggende på gresset i ligacupfinalen mot Chelsea 31. mars.

Britain Soccer Women’s Super League
  • Grønstad tok norsk rekord på 600 meter

Tobias Grønstad IK Tjalve fortsetter storformen på 600 meter. Søndag løp han inn til 1.14,56 under et stevne i Tyskland. Det er norsk rekord på distansen.

Grønstad løp også inn til rekord sist uke – da han tok tiden til OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal.

Etter å ha smadret to norske rekorder på 600 meter, er planen nå å løpe 800 meter om en uke – også det i Tyskland.

Friidrett - Trond Mohn Games
  • 2-1 til Brann

SISTE: Innbytter Anna Aahjem setter ballen i mål med 10 minutter igjen av kampen. Brann har dominert andre omgang, og påført Rosenborg årets to første baklengs.

Mathine Østenstad uliknet for Brann rett etter pause. Straffen ble gitt etter at RBK-keeper Rulyte går for hardt inn i en duell. Brann-trener Martin Ho har gjort tre bytter i pausen, og dette har gitt effekt.

Frøya Dorsin sendte bortelaget i ledelsen i åpningskampen på Brann stadion. Langskuddet 31 minutter inne i kampen kom etter at Rosenborg vant ballen, som følge av en hands dommer Karoline Jensen overså.

Det ble en sjansefattig og jevnspilt første omgang.

Totalt 6051 supportere har søndag tatt turen til tilskuerbenken på Brann stadion.

SENDTE BRANN I LEDELSEN: Innbytter Anna Aahjem