Hopp til innhold

Interessen for norsk eliteserie stuper

1 av 4 nordmenn har mistet interesse for eliteserien i fotball de siste årene, viser en meningsmåling utført for NRK. Generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF), Kjetil Siem, tar selvkritikk.

Tomme seter

En ny meningsmåling utført for NRK viser at interessen for norsk eliteserie

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Jeg er ikke overrasket. De siste årene har norsk fotball fjernet seg fra folket. Vi har vært arrogante, sier Siem til NRK.no.

Det er Norstat som har gjennomført meningsmålingen på oppdrag fra NRK. Et representativt utvalg er blitt spurt, og resultatene er tydelige:

23 prosent, omtrent 1 av 4, sier de har mistet interesse for norsk eliteserie de siste fire årene. Bare 10 prosent, 1 av 10, sier det motsatte.

Innrømmer feiltrinn

– Vi har ikke lyttet til folkets ønsker. Nå er det mange som er nødt til å stikke fingeren i jorda og tenke på hvordan vi skal gjenvinne tilliten, sier Kjetil Siem.

Generalsekretæren nøler ikke med å innrømme at aktørene i norsk toppfotball har gjort mye feil de siste åra.

Han peker blant annet på at høye lønninger, overgangssummer og agenthonorarer kan ha sendt ut gale signaler.

– Vi må lytte til dette

– Vi har fjerna oss fra det gode i fotballen. Det må vi erkjenne nå. Da tror jeg dette kan bli en sunn prosess for norsk fotball, sier Siem.

Han ønsker ikke å gå i detalj på hva som har gått galt og hva som bør gjøres, men understreker at noe er nødt til å skje.

– Vi må jobbe hardt for at folk skal være trygge på at fotballen blir riktig forvaltet. Vi må være mer ydmyke, og lytte til signaler som dette, sier Siem med adresse til NRKs undersøkelse.

– Vil få konsekvenser

Odd-supportere

Supporterne til Odd Grenland ga klar beskjed til de som ikke møtte opp til bortekamp mot Molde.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Den negative trenden merkes også godt på publikumsoppmøtet. I 2007 var det i gjennomsnitt 10 521 personer som møtte opp til eliteseriekamp.

Fire år senere, i 2011, var snittet 7997 – en nedgang på drøyt 2500 personer per kamp.

– Tilskuernedgangen er først og fremst et storklubbfenomen. Dette påvirker det totale gjennomsnittet, selv om mindre klubber ikke har mistet så mange tilskuere, sier økonomiprofessor Hallgeir Gammelsæter til NRK.no.

Han har gjennom flere år fulgt og forsket på norsk toppfotball. Han tror den stupende interessen for eliteserien kan få ringvirkninger.

–Til syvende og sist vil det få konsekvenser. Forsøker man å opprettholde kvaliteten, kan man få en slagside. Men klubbene vil overleve, om det blir mindre inntekter kan man alltids kutte på kostnadssiden, sier han.

– Teppebombes av utenlandsk fotball

Gammelsæter

Økonomiprofessor Hallgeir Gammelsæter.

De spurte i meningsmålingen oppgir forskjellige grunner til hvorfor eliteserieinteressen har dabbet av. Blant de mest brukte begrunnelsene er få lokale spillere og for mange uinteressante kamper.

Mest populær er imidlertid begrunnelsen om at nivået har blitt dårligere, noe hele 44 prosent oppgir som årsak.

Forskerne vil likevel ikke gå med på at nivået har blitt nevneverdig svakere de siste fire årene.

– Jeg ser ikke noen store svingninger i kvaliteten, bortsett fra at Rosenborg har falt ned fra sin posisjon som norsk fotballs flaggskip, sier økonomiprofessor og fotballforsker Harry Arne Solberg til NRK.no.

I sin forskning mener han å ha kartlagt den viktigste årsaken til eliteseriens avtakende popularitet.

– Den viktigste enkeltårsaken er at vi blir teppebombet med utenlandsk fotball, samtidig som eliteseriekampene er ekstremt lett tilgjengelige på TV. Vi skiller oss ut i Europa ved at så mange kamper sendes på frie kanaler, mener Solberg.

Han mener derfor at man burde vurdere å begrense antall TV-kamper for å trekke flere folk.

Tom tribune

Til tross for svært severdige innkast var de tomme setene i flertall da Lillestrøm tok i mot Sandnes Ulf i vår.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

«Voldsom effekt» på 2000-tallet

Det hører med til historien at interessen for eliteserien var på et historisk høydepunkt for fire-fem år siden.

En rekke nybygde stadionanlegg ga entusiasme og optimisme tidlig på 2000-tallet, og ga en tydelig effekt på publikumsoppmøtet.

I 2007 toppet det seg med nevnte 10 521 som gjennomsnittlig tilskuerantall.

– Det er flere årsaker til veksten vi hadde fram til 2007. Mange lag skjønte for alvor at det var mulig å slå Rosenborg, og det ga en voldsom effekt for lag som Vålerenga og Brann. Dette er lag som trekker mye folk, sier NFF-general Kjetil Siem.

– Kan ha vært ekstremsituasjon

Samtidig startet også TV 2 sin enorme satsing på eliteserien, noe som medførte store markedsføringskampanjer og masse oppmerksomhet rundt fotballen.

– Denne boosten var egentlig veldig positiv, men vi forvaltet ikke TV-pengene riktig. Dette feiltaket får vi i fleisen nå, sier Siem.

Forsker Hallgeir Gammelsæter mener det er mulig å se på den stupende interessen som en tilpasning mot det som man egentlig kan forvente.

– Det kan ha vært en ekstremsituasjon rundt 2007, og at vi nå er i ferd med å falle tilbake på normalen. Vi kan ha fått altfor høye forventninger etter et svært vellykket 90-tall, sier Gammelsæter.

Hvorfor har DU sluttet å følge med på eliteserien? Si din mening her!

Fotball

  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
  • Tyskerne tok innersvingen på Premier League – får en ekstra mesterliga-plass

    Italia og Tyskland er garantert å kunne stille med fem lag i neste sesongs Champions League. Svake europaresultater stoppet England.

    Tidligere i år lå Premier League godt an til å få utvidet kvoten for antall CL-deltakere, men sjansene stupte brått da ingen engelske lag tok seg til semifinale i verken mesterligaen eller europaligaen.

    Der har Tyskland med tre klubber, og onsdag ble Bundesliga sikret å bli blant de to beste ligaene på Uefas ranking for 2023/24-sesongen. Nylig kunne italiensk Serie A juble for det samme.

    Borussia Dortmunds 1-0-seier over Paris Saint-Germain sørget for å ta tyskerne over «målstreken».

    Med resultatet hjalp Dortmund seg selv. Klubben er nummer fem i Tyskland, men er nå sikret CL-spill uansett hva som skjer i de tre siste rundene.

    Til høsten spilles Champions League i et nytt format. Blant nyvinningene er at det deles ut en ekstra plass til de to ligaene som presterte best sesongen før.

    Premier League må som før nøye seg med fire plasser. I øyeblikket innehar Aston Villa 4.-plassen. (NTB)

    Dortmund
    Foto: AP
  • Engelsk dommersjef ønsker VAR-endring: – Vil være nyttig

    Dommerforeningen i England jobber for at VAR-avgjørelser skal forklares over høyttaleranlegget på arenaene i Premier League.

    Det sier PGMOL-sjefen Howard Webb til Sky Sports.

    – Vi ser på det og er åpne for at det kan være noe vi kan ta i bruk. Det vil være veldig nyttig for dommeren å kunne snakke til alle på stadion.

    I dag får tilskuere kun se en tekstplakat på storskjermene. Der står det om det sjekkes for offside, straffe eller rødt kort, men de får ikke flere detaljer. Bilder av situasjoner blir ikke vist.

    – Her er det rom for en forbedring, medgir Webb.

    Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) har klare retningslinjer på at diskusjoner mellom dommere ikke kan kringkastes direkte. Av den grunn ser den engelske dommerforeningen for seg at kamplederne forklarer avgjørelsene når de har vurdert situasjoner på VAR-monitoren.

    En slik kommunikasjon ble benyttet i fjorårets fotball-VM for kvinner. Det er også blitt introdusert i MLS. (NTB)

    VAR
    Foto: AP
  • TV-gigant fortsetter å presse på – ønsker å flytte Premier League-kamper til USA

    Ideen om å spille Premier League-oppgjør på amerikanske arenaer har blusset opp igjen. TV-selskapet NBC jobber for at det blir en realitet.

    Det sier NBC-toppen Jon Miller i et intervju med The Athletic.

    – Vi har hatt samtaler med Premier League. De har vært veldig åpne og mottakelige for å høre på meg.

    Miller er øverste ansvarlig for rettighetskjøp i NBC Sports. Den amerikanske TV-giganten har sendt engelsk toppfotball siden 2013 og skal fortsette å gjøre det i minst fire år til.

    – En gang i framtiden ville jeg elsket å se Premier League starte sesongen her med noen kamper. Dette er noe vi vil fortsette å presse på for å få til. Her er det et amerikansk publikum som gjerne vil se tellende kamper, sier Miller.

    Så sent som i forrige uke sa Premier League-direktør Richard Masters at «døra er på gløtt» når det kommer til å flytte seriekamper til utlandet, men understrekte at det for tiden ikke er noen planer om å gjøre det. (NTB)

    arsenal
    Foto: AP
Erling Braut Haaland