Hopp til innhold

Fikk du med deg dette fra helgens kamper?

Lille Mjøndalen tapte, men er best i verden. Norsk 17-åring har potensial til å bli det samme og en 20 år gammel islending vartet opp med scoring i verdensklasse. Her har du snakkisene fra den 15. runden i eliteserien.

Omarsson

KLASSESCORING: Elías Már Ómarsson blir gratulert av lagkameratene etter oppvisningen mot Odd.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

1) Superfinta

Han hadde aldri tidligere scoret i eliteserien, men da Vålerenga trengte det som mest, sto islendingen Elías Már Ómarsson frem med en dobbel. Først banket han ballen opp i nettaket til 1–0 etter halvspilt førsteomgang. Så vartet han opp med en scoring Lionel Messi verdig da Vålerenga avgjorde til 2–1 mot Odd på Skagerak Arena.

Med en fantastisk finte sendte 20-åringen Håvard Storbæk ut i kiosken for to wiener i lompe. deretter fosset han inn i feltet og lurte ballen inn ved Sondre Rossbachs nærmeste stolpe. Svakt forsvarsspill, ja. Men for en herlig scoring av Ómarsson!

2) Hvor ble det av Odd?

Fjorårets serietreer i eliteserien er ikke til å kjenne igjen. 17 seirer på 30 kamper i fjor har blitt til fattige fem trepoengere etter halvspilt sesong i år. Mot Vålerenga ble det nok en nedtur, og Dag-Eilev Fagermos menn står med én fattig seier på sine syv siste kamper – mot tabelljumbo Sandefjord.

Laster innhold, vennligst vent..

3) Rosenborg-dødaren

Trond Olsen

DÉJÁ VU: Gammel vane er vond å vende, heter det. Trond Olsen scorer «alltid» mot Rosenborg.

Foto: Torbergsen, Mats / NTB scanpix

Han har spilt to og et halvt år i Rosenborg, men er mer kjent for sine prestasjoner mot klubben. Søndag gjorde Trond Olsen (31) «som vanlig» da han scoret mot trønderne.

1-0-scoringen sørget for seier og tre poeng til Glimt på Aspmyra. Samtidig noterte Olsen seg for sitt sjette mål mot RBK i karrieren. Gammel vane er vond å vende, som det heter.

Laster innhold, vennligst vent..

4) Dødballkongene tapte

Mjøndalen er ikke bare best i Norge på dødballer. Statistikk Drammens Tidende har fått fra Opta viser at ingen lag i toppligaene i Europa er i nærheten av å matche Vegard Hansens lags snitt på utrolige 1,14 dødballmål per kamp (før møtet med Aalesund).

Det fikk Aalesund merke søndag. Først scoret Christian Gauseth etter et innkast, så satte Joachim Solberg Olsen inn et mål etter corner.

Det holdt riktignok ikke til seier ettersom for Aalesund snudde til seier, og det er heller ikke sikkert Solbergs scoring blir stående igjen som et dødballmål. En Aalesund-spiller headet ballen ut av feltet før scoringen, men inntrykket er uansett det samme: Unngå å gi bort dødballer når du spiller mot Mjøndalen!

Laster innhold, vennligst vent..

5) «Nye Ødegaard»

Kristoffer Ajer

SUPERTALENT: Kristoffer Ajer briljerer for Start. Lørdag ble det to scoringer mot Stabæk.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Kristoffer Ajer fremstår som én av eliteseriens aller beste spillere – kun 17 år gammel. Den 196 centimeter høye midtbanespilleren har fått tillit i tierrollen i tre kamper på rad. Det har gitt én målgivende pasning og tre scoringer.

Etter oppvisningen mot Stabæk (to mål) kan Start komme til å måtte forberede seg på en budkrig om den «nye Martin Ødegaard».

– Det er et mysterium om det ikke blir budkrig i sommer. Han er så dominant i flere kamper på rad, selv om han spiller i en posisjon som ikke er hans beste, sier fotballekspert Jesper Mathisen ifølge Aftenposten.

Laster innhold, vennligst vent..

6) Hat trick-helter

Tomålsscorer Ajer var ikke alene om å briljere foran mål i den 15. eliteserierunden. Faktisk var det to spillere som overgikk vidunderbarnet. Christian Gytkjær og Ola Kamara noterte seg for hvert sitt hat trick. Mens førstnevnte reddet 3–3 for Haugesund på overtid mot Lillestrøm, sørget Kamara alene for at Sarpsborg 08 ble slått 4–1.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Norge slo Danmark etter forlengning i andre kamp på rad

    Ole Einar Engeland Andersen ble matchvinner da Norge slo Danmark med 2-1 etter forlengning i lørdagens ishockeylandskamp.

    Viktor Granholm sendte nordmennene i ledelsen i midtperioden på pasning fra Petter Vesterheim.

    Max Krogdahl og Lucas Andersen barket i sammen etter en duell foran mål hvor nordmannen var litt vel røff i taklingen. Begge endte med å kaste hanskene og fikk med det hver sin matchstraff.

    Norge ble felt av veldig mange utvisninger. De klarte å ri av mange undertall, men på den åttende klarte danskene å score og utligne til 1-1 ved Joachim Blichfeld.

    – Jeg synes at vi spiller bra ut fra de forutsetningene dommerne gir oss. Jeg er glad for at vi slipper unna skader. De (dommerne) tillater at man går over grensen og det preger spillerne, sa Tobias Johansson til TV 2.

    Fredag slo det norske laget Danmark med 4-3 etter forlegning hvor Michael Brandsegg-Nygård ble firemålsscorer. Mora-spilleren spilte bare to perioder.

    Neste helg skal Norge møte Latvia i de to siste VM-oppkjøringskampene i Riga. Norge innleder VM i Praha mot Sveits 10. mai. (NTB)

    U7bBRSwIpKs
    Foto: NTB
  • Stabæk tapte uten Jönsson - Rosenborg fortsatt ubeseiret

    Anna Aahjem ble matchvinner da Brann slo Stabæk 1-0 i Toppserien lørdag. RBK fortsatte sin perfekte sesongstart med 1-0 over Røa.

    Timen var spilt da Aahjem avsluttet et vakkert Brann-angrep og sørget for 1-0 på bortebane.

    Etter tapet for LSK Kvinner i serieåpningen, har Brann tre strake seire.

    Stabæk måtte greie seg uten hovedtrener Jan Jönsson på sidelinjen i oppgjøret. Han er utestengt i to kamper etter at han tok seg inn på banen og gikk i kroppen på VIF-spiller Karina Sævik i tirsdagens 2-3-tap.

    Rosenborg fikk besøk av Røa, og med sitt mål i 88. minutt sørget Sara Hørte for 1-0-seier for trønderne.

    Med det har Rosenborg full pott etter fem kamper. De fire siste kampene har alle endt med 1-0-seier for RBK, og i de tre siste har de avgjort etter 80 minutters spill.

    LSK Kvinner vant 3-1 over Åsane, mens Kolbotn beseiret Arna-Bjørnar 4-1.

    Runden avsluttes med byderbyet mellom Vålerenga og Lyn, som sendes direkte på NRK 1 klokken 16:45 lørdag. (NTB/NRK)

    Toppserien fotball kvinner, Stabæk - SK Brann
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland