Hopp til innhold

Tidligere minister: – Halvparten av Sotsji-utgiftene går til korrupsjon

– Putin bruker over 50 milliarder dollar (over 300 milliarder kroner) på Sotsji-OL. Halvparten går til korrupsjon, hevdes det i BBC-dokumentaren «Putin Games».

Det er ei drøy veke igjen til opningsseremonien i Sotsji. Vertslandet skuldast i aukande grad for korrupsjon og særs dårlig behandling av folka som har bygd anlegga. NRK Sport har møtt ein dokumentarskapar som opplevde eit russisk jerngrep då han prøvde å jobbe i landet.
Reporter/foto/redigering: Aspen Aas

– Fri journalistikk er noe som ikke finnes i Russland i dag, sier en av journalistene bak dokumentaren, John Sweeney, i en kommentar til NRK.

Han opplevde å bli stanset blant annet da han skulle til en landsby i nærheten av anleggene. TV-teamet ble arrestert.

Sweeney besøkte nylig Sotsji og området der lekene skal holdes i februar.

Mesterskapet er forlengst blitt kontroversielt av mange grunner.

– Massiv korrupsjon

Ikke bare er OL i Sotsji tidenes dyreste vinterleker. De koster over 300 milliarder norske kroner å arrangere, mye på grunn av at OL-byen måtte bygges omtrent fra grunnen av.

I dokumentaren kommer det også frem at kritikere, som tidligere visestatsminister Boris Nemtsov, sier at det i tillegg har foregått massiv korrupsjon.

– Russland har et rykte på seg for å ha mye korrupsjon. Sotsji-OL er tidenes dyreste, og Nemtsov sier at halvparten av ugiftene skyldes korrupsjon, sier Sweeney.

Med bakgrunn i de mange kontroversene omkring Sotsji-OL, har flere av statslederne fra den vestlige verden bestemt seg for å ikke reise til OL.

– Men jeg har notert meg at Norge sender både konge og regjeringsmedlemmer , sier Sweeney.

Ubrukelige anlegg etter OL

Han mener at når OL-ilden er slokket, vil anleggene være ubrukelige. Årsaken er ikke minst klimaet. Sotsji ligger faktisk i nærheten av det faste feriestedet til Russlands president Vladimir Putin - altså feriestedet han bruker når han vil på solferie.

– Det er altfor varmt til å bygge ut drift av vinteridrett så langt sør, sier Sweeney.

Sweeney mener også at anleggene komme til å bli stående som et symbol på arbeidere om ble dårlig behandlet i anleggsbehandlet.

Uten lønn og erstatning

Arbeid i Sotsji

Det arbeides på harde livet for å få deltakerlandsbyen ferdig i tide. Men ikke alle OL-arbeiderne får lønna de har krav på, viser BBCs dokumentar

Foto: POOL / Reuters

– Vi snakket med folk som ikke har fått lønn, og vi snakket med folk som hadde fått hjemmene sine ødelagt av anleggsrabeid uten å noe som helst erstatning, sier Sweeney.

Dokumentaren avdekker nemlig svært dårlige forhold for arbeiderne, som både ble fratatt rettigheter og som ikke fikk den lønnen de hadde krav på.

– Hele OL står som et speilbilde på Russland under Putin, sier Sweeney.

– Vil Vladimir Putin komme sterkere ut av dette i det russiske samfunnet, tror du?

– Det er et interessant spørsmål. Vi oppdaget at mange vi fikk snakke med i Sotsji-området fortalte oss åpent om hva de mente om dette. Kanskje blir ikke lekene den suksessen som Putin håper på, sier Sweeney.

For det er storslåttheten i Sotsji-OL Vladimir Putin håper verden skal huske etter lekene.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal