BBC-journalist: – Problematisk at statsledere fra demokratiske land drar til OL i Sotsji

BBCs John Sweeney mener det er et problem at OL arrangeres i et land hvor det skjer ting som den demokratiske delen av verden ikke liker.

Erna Solberg og Thorhild Widvey

TIL SOTSJI: Statsminister Erna Solberg og kulturminister Thorhild Widvey skal begge til Russland og Sotsji under OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hvem kommer dit? Jo, kineserne og japanerne kommer. Men ikke noe stort land fra den vestlige verden kommer, bortsett fra den norske Kongen og statsministeren, sier Sweeney, som nylig laget en dokumentar om Russlands forberedelser til OL.

– Blir et problem

Han vil verken kristisere Norges konge eller statsminister, men synes det er problematisk for statsledere å dra på en OL-fest som arrangeres av Russlands statsminister Vladimir Putin, som han mener har en dyster historie når det gjelder menneskerettigheter.

– Putins regjering er på et helt annet sted enn resten av verden når det gjelder etniske minoriteter, miljøforkjempere, homofile og journalister. For eksempel har flere homofile mistet jobbene sine, og noen også blitt drept etter at den nye homoloven ble innført i Russland. I den konteksten blir det rart at demokratiske statsledere vil til Sotsji.

Han mener problemstillingen oppsto idet Russland ble tildelt OL.

– Det blir et problem når OL går til autoritære land hvor det skjer ting som den demokratiske delen av verden ikke liker.

– Ba oss huske Hitlers OL

Under arbeidet med dokumentaren snakket han med et av de fengslede Pussy Riot-medlemmene, en samtale som gjorde ham urolig.

– Hun ba oss huske Hitlers OL i 1936. At en kvinne som må sitte to år i fengsel for en handling som ikke er kriminell i demokratiske land, nevner dette gjorde meg urolig. Det minner meg om den følelsen vi fikk da vi var i Sotsji. Jeg følte at alle de smilende ansiktene og velkomsten vi fikk kun var en maske, en maske som av og til falt av. Og falt den av, så synes jeg at så noe som liknet en politistat, forteller han, men understreker at han kun uttaler seg som en journalist.

Kulturministeren gleder seg

I tillegg til statsminister Erna Solberg, skal også kulturminister Thorhild Widvey til OL.

– Jeg skal til Sotsji, ja. Jeg skal se veldig flotte øvelser, både skiskyting, langrenn og kanskje hopp. Det blir veldig spennende, og jeg gleder meg masse, sa hun til NRK etter Stortingets spørretime onsdag.

Siste nytt

 • Løseth topp ti i Levi

  Årets første verdenscuprenn i slalåm for kvinner er unnagjort i Levi i Finland. Nina Haver-Løseth endte til slutt på 9.plass, mens Thea Stjernesund og Maren Skjøld kjørte inn til henholdsvis 23. og 24. plass. Amerikanske Mikaela Shiffrin tok en overbevisende seier.

  Den offisielle VM-genseren 2019 fra Dale Norway lanseres
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Klæbo knuste alle

  Johannes Høsflot Klæbo gjorde som i fjor og vant sprinten på Beitostølen. Emil Iversen var nærmest ungfolen og ble nummer to. Eirik Brandsdal knep tredjeplassen i en tett duell med Gjøran Tefre.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Falla suveren på sprinten

  Maiken Caspersen Falla viser hvorfor hun er regjerende verdensmester i sprint og vinner på Beitostølen. 19 år gamle Kristine Stavås Skistad, gjorde en forrykende spurt og ble nummer to. Lotta Udnes Weng sikret tredjeplassen foran Tiril Eckhoff.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
V-cup hopp: Kvalifisering og vinterstudio
V-cup hopp: Laghopp 1. omgang, menn
V-cup hopp: Lagkonkurranse, menn
V-cup hopp: Lagkonkurranse
V-cup hopp: Laghopp 2. omgang, menn
Sport i dag