NRK Meny
Normal

BBC-journalist: – Problematisk at statsledere fra demokratiske land drar til OL i Sotsji

BBCs John Sweeney mener det er et problem at OL arrangeres i et land hvor det skjer ting som den demokratiske delen av verden ikke liker.

Erna Solberg og Thorhild Widvey

TIL SOTSJI: Statsminister Erna Solberg og kulturminister Thorhild Widvey skal begge til Russland og Sotsji under OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hvem kommer dit? Jo, kineserne og japanerne kommer. Men ikke noe stort land fra den vestlige verden kommer, bortsett fra den norske Kongen og statsministeren, sier Sweeney, som nylig laget en dokumentar om Russlands forberedelser til OL.

– Blir et problem

Han vil verken kristisere Norges konge eller statsminister, men synes det er problematisk for statsledere å dra på en OL-fest som arrangeres av Russlands statsminister Vladimir Putin, som han mener har en dyster historie når det gjelder menneskerettigheter.

– Putins regjering er på et helt annet sted enn resten av verden når det gjelder etniske minoriteter, miljøforkjempere, homofile og journalister. For eksempel har flere homofile mistet jobbene sine, og noen også blitt drept etter at den nye homoloven ble innført i Russland. I den konteksten blir det rart at demokratiske statsledere vil til Sotsji.

Han mener problemstillingen oppsto idet Russland ble tildelt OL.

– Det blir et problem når OL går til autoritære land hvor det skjer ting som den demokratiske delen av verden ikke liker.

– Ba oss huske Hitlers OL

Under arbeidet med dokumentaren snakket han med et av de fengslede Pussy Riot-medlemmene, en samtale som gjorde ham urolig.

– Hun ba oss huske Hitlers OL i 1936. At en kvinne som må sitte to år i fengsel for en handling som ikke er kriminell i demokratiske land, nevner dette gjorde meg urolig. Det minner meg om den følelsen vi fikk da vi var i Sotsji. Jeg følte at alle de smilende ansiktene og velkomsten vi fikk kun var en maske, en maske som av og til falt av. Og falt den av, så synes jeg at så noe som liknet en politistat, forteller han, men understreker at han kun uttaler seg som en journalist.

Kulturministeren gleder seg

I tillegg til statsminister Erna Solberg, skal også kulturminister Thorhild Widvey til OL.

– Jeg skal til Sotsji, ja. Jeg skal se veldig flotte øvelser, både skiskyting, langrenn og kanskje hopp. Det blir veldig spennende, og jeg gleder meg masse, sa hun til NRK etter Stortingets spørretime onsdag.

Siste nytt

 • Norge opnar mot Sverige

  Norge innleder OL-turneringen i ishockey for menn mot sterke Sverige 15. februar. Vel et døgn senere droppes pucken til oppgjøret mot Finland. Så venter en hviledag før gruppespillet avsluttes mot Tyskland.

  Utslagskampene spilles 20. februar, kvartfinalene 21. februar, semifinalene 23. februar og finalen 25. februar.

 • Dansk VM-kvalik avlyst

  Danmark har avlyst fredagens VM-kvalifiseringskamp i fotball mot Sverige på grunn av konflikten med spelarane. Det stadfestar det danske fotballforbundet.

 • Danske fotballjenter møtte ikkje

  Spelarane på Damarks kvinnelandslag i fotball møtte heller ikkje i dag på trening, melder Danmarks Radio. Dei nektar å spele før ein økonomisk avtale er på plass.

  Dermed ser det ut til at Damark må trekkje seg VM-kvalifiseringskampar mot Sverige og Kroatia fredag og tysdag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal