Hopp til innhold

BBC-journalist: – Problematisk at statsledere fra demokratiske land drar til OL i Sotsji

BBCs John Sweeney mener det er et problem at OL arrangeres i et land hvor det skjer ting som den demokratiske delen av verden ikke liker.

Erna Solberg og Thorhild Widvey

TIL SOTSJI: Statsminister Erna Solberg og kulturminister Thorhild Widvey skal begge til Russland og Sotsji under OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hvem kommer dit? Jo, kineserne og japanerne kommer. Men ikke noe stort land fra den vestlige verden kommer, bortsett fra den norske Kongen og statsministeren, sier Sweeney, som nylig laget en dokumentar om Russlands forberedelser til OL.

– Blir et problem

Han vil verken kristisere Norges konge eller statsminister, men synes det er problematisk for statsledere å dra på en OL-fest som arrangeres av Russlands statsminister Vladimir Putin, som han mener har en dyster historie når det gjelder menneskerettigheter.

– Putins regjering er på et helt annet sted enn resten av verden når det gjelder etniske minoriteter, miljøforkjempere, homofile og journalister. For eksempel har flere homofile mistet jobbene sine, og noen også blitt drept etter at den nye homoloven ble innført i Russland. I den konteksten blir det rart at demokratiske statsledere vil til Sotsji.

Han mener problemstillingen oppsto idet Russland ble tildelt OL.

– Det blir et problem når OL går til autoritære land hvor det skjer ting som den demokratiske delen av verden ikke liker.

– Ba oss huske Hitlers OL

Under arbeidet med dokumentaren snakket han med et av de fengslede Pussy Riot-medlemmene, en samtale som gjorde ham urolig.

– Hun ba oss huske Hitlers OL i 1936. At en kvinne som må sitte to år i fengsel for en handling som ikke er kriminell i demokratiske land, nevner dette gjorde meg urolig. Det minner meg om den følelsen vi fikk da vi var i Sotsji. Jeg følte at alle de smilende ansiktene og velkomsten vi fikk kun var en maske, en maske som av og til falt av. Og falt den av, så synes jeg at så noe som liknet en politistat, forteller han, men understreker at han kun uttaler seg som en journalist.

Kulturministeren gleder seg

I tillegg til statsminister Erna Solberg, skal også kulturminister Thorhild Widvey til OL.

– Jeg skal til Sotsji, ja. Jeg skal se veldig flotte øvelser, både skiskyting, langrenn og kanskje hopp. Det blir veldig spennende, og jeg gleder meg masse, sa hun til NRK etter Stortingets spørretime onsdag.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal