Hopp til innhold

Derfor spår de rekordras i maraton

En nærmest eksplosjonsartet satsing på maraton i Øst-Afrika vil føre til nye rekordtider på distansen, tror eksperter og utøvere.

Maraton (ill.)

Disse løperne har løpt de sju raskeste maratonløpene, og det iløpet av det siste året. Fra venstre: Ayele Abshero, Emmanuel Mutai, Dino Sefir Kemal, Yemane Adhane, Patrick Makau, Wilson Kipsang og Getu Feleke.

Den norske maratonløperen Øystein Sylta tror det kun er et tidsspørsmål før verdensrekorden ryker.

– Vi kommer til å se tider rundt 2.03 snart, sier han til NRK.

– Det kan bli 2.02 allerede i helgen (London maraton) med gode forhold, sier han.

Det kan han få rett i. Maratonløperne er nemlig blitt mye raskere i løpet av det siste året. Den 17.04. i fjor løp Emmanuel Mutai fra Kenya inn til 2.04.40 - en tid som i øyeblikket er den sjuende beste i verden.

I Rotterdam sist helg løp Yemane Adhane og Getu Feleke på henholdsvis 2.04.48 og 2.04.50.

Øystein Sylta

Maratonløperen Øystein Sylta tror det kan bli verdensrekord under London maraton i helga.

Det er raskt, men det er også tider som blir stadig vanligere innen maraton. Sju av de ti beste tidene i maraton er kommet det siste året.

– 2.04 i dag er ikke uvanlig, sier Sylta, som merket dette under Rotterdam maraton, der han deltok sammen med Adhane og Feleke. Nordmannen løp i mål til den mer beskjedne tiden 2.16.

Sylta forteller at flere av de afrikanske deltagerne i Rotterdam hadde personlige mål på 2.02 - altså godt under verdensrekorden på 2.03.38.

I øyeblikket er det Patrick Makau fra Kenya som har verdensrekorden. Den ble satt under Berlin maraton i 2011, og var en forbedring av Haile Gebrselassies verdensrekord fra 2008 på 21 sekunder.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Mer penger i maraton

Etter å ha tilbrakt store deler av vinteren i Kenya for å trene, så Sylta selv den voldsomme økningen i antallet maratonløpere fra Etiopia og Kenya.

Ser man på topp 10-listen over de raskeste maratonløpene er også samtlige fra disse landene.

Jack Waitz

Tidligere trener Jack Waitz: - Det kan bare gå en vei.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det er kommet mer penger inn i idretten, og tusener av unge, ambisiøse afrikanere satser nå på øvelsen, forteller Sylta.

– Maraton har vært en distanse man satset på når man var ferdig med baneløpingen. Derfor var det mange eldre maratonløpere tidligere.

– Nå har dette vokst, og det har blitt mer penger i omløp. Det har motivert folk til å satse mye tidligere, noe som også har presset ned tidene, sier han.

Hardere konkurranse innen bane

Trener og tidligere langdistanseløper, Jack Waitz, har lang fartstid som trener for sin avdøde ektefelle, maratondronningen Grete Waitz.

Han var nylig i Kenya, der han i likhet med Sylta observerte den nærmest massive satsingen på maraton. Utøvere sultne på suksess, brukte all tid til å trene.

– Konkurransen er blitt hardere innen baneidrettene, og mange satser derfor nå på maraton, forklarer Waitz.

– Det er blitt en enorm konkurranse, der det kun dreier seg om å sove, spise og trene. De løper langt, og de løper fort, sier han.

Den første verdensrekorden i maraton var på 2.55.18 (satt av John Hayes, USA i 1908), siden har man sakte, men sikkert jobbet seg ned mot den magiske to minutters-grensen.

Johan Kaggestad har stor tro på Sven Kramer

Johan Kaggestad mener en mer spesialisert trening er årsaken til de gode tidene.

Foto: Andersen, Ståle / SCANPIX

Uoffisielt er det Geoffrey Mutai fra Kenya som innehar den raskeste maratontiden i verden. Han løp på 2.03.02. under Boston maraton 17. april i fjor.

– Det går bare en vei, og en verdensrekord kan komme allerede til helga under London maraton. Men vi er fremdeles tre harde minutter over to timersgrensen - det er en kilometer med løping, påpeker Waitz.

Mer spesialisert trening

Johan Kaggestad var i ni sesonger landslagstrener i friidrett langdistanse, hvilket resulterte i 13 medaljer i OL, VM og EM.

Han var også personlig trener for Grete Waitz og Ingrid Kristiansen.

Kaggestad legger vekt på en stadig større spesialisering innen maratontreningen når han skal forklare de sterke tidene det siste året.

– Treningen er blitt endret og mer spesialisert blant maratonløperne. Det trenes mer på å kunne tåle høyere gjennomsnittsfart over lengre tid. På den måten har man greid å forbedre tidene noe, forteller Kaggestad.

– Jeg ser ikke på det som annet enn naturlig enn at vi kommer under 2.03. snart, sier Kaggestad.

– Men jeg tror vi snart kommer ned mot det vi kan forvente av tider, påpeker han.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Ny skadesmell for kriserammede LSK – midtbanespiller operert

    LSK Kvinner må klare seg uten finske Emma Peuhkurinen i flere måneder som følge av en kneskade.

    Det opplyser klubben selv i egne kanaler.

    Peuhkurinen pådro seg kneskaden på trening i forrige uke. Hun er ikke aktuell for spill før etter sommeren.

    – Emma skadet dessverre kneet sitt under en trening på slutten av forrige uke. Etter undersøkelser, ble det bekreftet en meniskskade, som ble operert mandag denne uken. Emma blir først å se tilbake på fotballbanen på høstparten av sesongen 2024, sier medisinsk ansvarlig Simen Gilje Bergan i en uttalelse.

    Nylig mistet LSK Kvinner også den svenske angriperen Amanda Johnsson Haahr til skade. Hun ble skadd i toppserieoppgjøret mot Lyn. Undersøkelser i etterkant viste at 28-åringen står foran en lengre periode på sidelinjen.

    LSK opplyste nylig at klubben er i økonomisk krise og gjør umiddelbare tiltak. Alle ansatte som ikke er spillere, er delvis permittert.

    LSK har uttalt at «det handler om klubbens videre eksistens». (NTB)

    Toppserien i fotball 2024: LSK Kvinner - Brann (4-2)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Dahl blir trener for rekruttlandslagene

    Tinus Dahl er ansatt som trener for rekruttlandslagene i langrenn. Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding. Han skal ha ansvar for både menn og kvinner.

    – Jeg er veldig spent og gleder meg til å snakke med alle løperne og møte gjengen for første gang. Det er en gruppe med dyktige og kompetente løpere. Sammen skal vi forme kulturen, finne felles filosofi og løfte hverandre, sier Dahl.

    Landslagssjef Ulf Morten Aune og fagsjef Per Elias Kalfoss har ledet ansettelsesprosessen.

    – Tinus er en systematisk og hardtarbeidende trener som kan vise til strålende resultater for Team Elon Oslofjord. Vi har sikret oss en meget god trener for Equinor rekruttlandslag. Denne ansettelsen viser også at det er gode muligheter til å avansere på karrierestigen i NSF-systemet, sier de i pressemeldingen.

    Dahl har tidligere trent Team Elon Oslofjord og Lyn Ski.

    Tinus Dahl
    Foto: Norges Skiforbund
  • Daley klar for sitt femte OL

    Stuper Tom Daley får delta i sitt femte OL, det ble klart da han tirsdag ble presentert som en del av det britiske laget. 29-åringen tok en pause fra sporten etter at han vant gull i forrige OL, men kommer til å delta igjen i Paris-lekene.

    FINA Diving World Cup 2021 and Tokyo 2020 Olympics Aquatics Test Event
    Foto: NAOKI OGURA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal