Hopp til innhold

– Dette er over en rettferdighetsgrense

Havner du i den andre av de to semifinalene i sprintlangrenn, har du nesten tapt. Nå vurderes drastiske endringer.

Finn Hågen Krogh hadde det klart for seg hvem han ikke ville møte i semifinalen. Derfor valgte han å gå i mål som nummer to.

Femteplass i NM-prologen sendte Finn Hågen Krogh til en kvartfinale der det lønte seg å tape. Nå kan reglene bli endret.

Ski-NM på Lillehammer sist vinter:

I det tredje kvartfinaleheatet i herresprinten, bremser Finn Hågen Krogh opp rett før målstreken. Han vil bli nummer to, ikke nummer én. Det vil nemlig gi ham en plass i den første semifinalen – som igjen vil gi ham mer hvile mellom semifinale og finale.

At det skal lønne seg å tape, er åpenbart et stort paradoks. Ny statistikk fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) viser imidlertid at Krogh gjorde det eneste rette da muligheten bød seg.

Vegard Ulvang i Sotsji

Vegard Ulvang er leder i den internasjonale langrennskomiteen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tallenes tale er nemlig at 75 prosent av pallplasseringene i verdenscupen for herrer sist vinter ble beslaglagt av løpere som kom fra første semifinale. Ser man på de siste åtte sesongene samlet, har 63,70 prosent av løperne på seierspallen kommet fra første semifinale.

– Dette er for mye og etter manges syn over en rettferdighetsgrense, sier Vegard Ulvang til NRK.no.

Ulvang er leder i langrennskomiteen i FIS. Under høstmøtet i Zurich denne uka kan hans komité vedta endringer for å gjøre sprintkonkurransene mer rettferdige.

Kan innføre fritt valg

Helt konkret vurderer FIS å endre metoden for å avgjøre hvilke kvartfinale løperne skal havne i. Fram til nå har løperne blitt plassert i en gitt kvartfinale som en direkte konsekvens av resultatet i prologen.

Vinneren av prologen havner i kvartfinale 1 – som også gir plass i første semifinale. Nummer to og tre i prologen plasseres henholdsvis i kvartfinale 4 og 5 – hvilket innebærer at de må via den andre semifinalen på sin vei mot finalen (se hele fordelingen i faktaboksen).

Ser man på statistikken, er det altså svært ugunstig å havne på andre- og tredjeplass i prologen med tanke på hviletid videre i konkurransen.

Et av alternativene som nå diskuteres, er å la utøverne selv velge hvilken kvartfinale de ønsker å gå i. Prologvinneren velger først, deretter velger andremann – og så videre.

– Da får man premiering for å ha gått en rask prolog. De som har gått fortest får velge om de ønsker å møte de beste løperne i et tidlig heat eller om de velger kortere restitusjonstid ved å få svakere motstand i et senere heat. Det kan være en måte å gjøre det litt mer rettferdig på, sier Ulvang.

Her er statistikken som viser at 75 prosent av utøverne som kom på pallen i sprintlangrenn sist vinter, kom fra semifinale 1.

Sprintgrafikk NY

Statistikken viser prosentvis sjanse for å komme på seierspallen i sprint ut fra hvilken kvart- og semifinale du kommer fra. QF betyr kvartfinale, SF betyr semifinale.

Foto: FIS

Ekstra spenningsmoment

Han mener en slik ordning også vil tilføre sprintkonkurransene ekstra spenning.

– Det blir en taktisk vurdering utøveren må gjøre, og dermed øker det presset på den aktive, påpeker han.

Ulvang mener også at selve valget kan være et underholdende element både for publikum på stadion og TV-seere.

Vegard Ulvang understreker at han ikke selv har gjort seg opp noe endelig standpunkt om han vil gå inn for forslaget, og er innstilt på å forholde seg til Norges holdning når saken skal diskuteres. Skiforbundet har heller ikke fattet et endelig standpunkt.

Ola Vigen Hattestad

Ola Vigen Hattestad hadde fordelen av å komme fra første semifinale da han tok OL-gull i Sotsji i vinter. Fire år tidligere var han sjanseløs i OL-finalen etter å ha gått veien via andre semifinale.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

OL-mester Ola Vigen Hattestad er imidlertid ingen stor tilhenger av forslaget om kvartfinalevalg ut fra prologplassering. Han tror nemlig det er noe helt annet må til om sprintlangrenn skal bli mer rettferdig.

– Store forskjeller

Hattestad vil rett og slett ha en lengre pause mellom semifinalene og finalen.

– Utfordringen er at det skiller veldig mye på restitusjonstid. I OL hadde jeg over 20 minutter, mens Emil Jönsson og Sergej Ustyugov bare hadde 13-14 minutter. Den gangen var jeg heldig, mens andre ganger er man uheldig. Det er utfordringen, sier han.

– Det vil alltid være en fordel å gå i første semifinale. Men hvis vi får 20 minutter mellom andre semifinale og finalen, så begynner det å nærme seg rettferdige. I enkelte renn er vi neste der, mens enkelte ganger er det nede i 12-13 minutter hvis det blir forsinkelser i programmet. Da blir det store forskjeller, fastslår Ola Vigen Hattestad.

Utøvernes ønske om lengre pauser, har Vegard Ulvang ingen problemer med å forstå. Men han har problemer med å innfri.

– Da skaper vi også et produkt som er vanskeligere å få vist til et større publikum. Vi risikerer at TV-selskapene hopper av, så det er et krevende spørsmål, sier Vegard Ulvang.

Hvis høstmøtet i FIS går inn for fritt kvartfinalevalg, vil løsningen trolig bli testet ut for første gang under den nasjonale langrennsåpningen

Herrefenomen

Det hører for øvrig med til historien at det kun er i herreklassen det er en statistisk sammenheng mellom sluttresultatet og hvilken semifinale man havner i.

I løpet av de åtte siste sesongene har 50,57 prosent av løperne på seierspallen kommet fra semifinale 1 mens 49,43 prosent kommer fra semifinale 2 i kvinneklassen.

En eventuell regelendring vil naturligvis likevel gjelde begge kjønn.

Havner du i semifinale nummer to i sprintlangrenn for menn, har du langt mindre sjanse for å havne på pallen. Dagens ordning kalles urettferdig, og nå vurderer det internasjonale skiforbundet å gjøre store endringer. 
Reporter: Christian Nitshcke Smith Foto: Ghorbani/Slåen Redigering: Øistein Solli

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal