Hopp til innhold

– Finner bare én slik i løpet av et liv

Valegro er superstjernen man nesten ikke tror kan være sann i hestemiljøet. En unik sammensetning av fysiske kvaliteter gjør den Oslo Horse Show-aktuelle dressurhesten til den mest verdifulle i verden.

valegro

Charlotte Dujardin og Valegro er rangert som den beste dressurekvipasjen i verden. Her fra heste-VM i sommer, hvor de vant lekende lett.

– Han er en veldig, veldig spesiell hest. Rett og slett én av en million. Man finner bare en slik hest i løpet av et liv, sier Charlotte Dujardin.

Den meritterte dressurrytteren smiler stolt når hun forteller om den hollandske varmblodshesten som står og pruster og kikker på henne fra stallbåsen sin.

Denne helgen er duoen i Norge for første gang. De skal kaste glans over Oslo Horse Show.

Rekordsummer

EQUESTRIAN-WORLD/ British rider Charlotte Dujardin riding Valegro, competes in the Individual Competition Dressage at the World Equestrian Games, at the d'Ornano stadium in Caen

Valegro er 12 år gammel og er en hollandsk varmblodshest.

Foto: REGIS DUVIGNAU / Reuters

Også de som ikke er så hesteinteresserte klarer nok å se at Valegro er en ekstra veltrent og atletisk vallak - men så er han heller ikke noen hvem som helst.

Valegro er nemlig hestesportens største stjerne - og den dressurhesten man antar er dyrest i verden akkurat nå, så sant det hadde vært aktuelt å selge ham.

– Jeg våkner med et smil hver dag fordi jeg får lov til å ri ham, forteller Dujardin.

Valegro og Dujardin har vært i en egen klasse siden de vant to OL-gull i 2012 og deretter vartet opp med rekordstore poengsummer i flere konkurranser.

Under heste-VM i sommer vant ekvipasjen som forventet.

– Uerstattelig

Med Valegro var det tidlig tydelig at man hadde fostret en spesiell hest. Han er rett og slett så god at Dujardin tror man aldri vil se en slik igjen.

– Han er uerstattelig. Det vil aldri bli en Valegro til, sier hun.

Vi ba Dujardin og eieren Carl Hester forklare hva som gjør 12-åringens fysikk så spesiell.

  • Ben: – Han har korte ben, men de er veldig sterke. Han er ikke en høy og elegant hest, mer en kort og kompakt type. Det gjør en del av dressuren enkel for ham, som for eksempel sitting.
  • Baken: – Han har en stor bakdel. I England sier vi «hodet til en hertuginne og rompa til en kokk». Akkurat slik skal en dressurhest være. Baken hans er stor og god, og gjør det enkelt for Valegro å sitte.
  • Nakken: – Nakken hans strekker seg vakkert oppover.
  • Ryggen: Ryggen er kort, og det gjør ham veldig spretten. For Charlotte er det som en gymtime å ri ham, fordi det er så mye bevegelse.
  • Hodet: – Han har ansiktet til en sjøstjerne. Han har et veldig pent ansikt, og inni har han den beste hjernen dressurverdenen har sett.
  • Personlighet: – Han er ikke så kosete, men veldig morsom. Han tar livet med ro og er veldig tilbakelent.

Artikkelen fortsetter under videoen

Den ferske verdensmesteren Charlotte Dujardin og superstjerna hun rir, Valegro, er på plass for å kaste glans over Oslo Horse Show. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto: Tore Linnerud, redigering: Nina Lochoff Dauge.

SE VIDEOREPORTASJE: Verdens beste dressurhest er i Norge for første gang.

– Hårene reiser seg

Det er ikke bare den britiske rytteren som er av den oppfatningen. I hestemiljøet er den gjengse oppfatningen at Valegro er rene unikumet, nærmest som spesialdesignet for å drive med dressur.

– Å se sånne som ham... Det er slike bilder man vil ha på netthinnen når man trener. Det er grunnen til at man holder på med dette, har den norske dressurrytteren Siril Helljesen uttalt.

– Valegro er en hest uten svakheter. Han har en utrolig utstråling, «power» og ro i alt han gjør. Hårene reiser seg når jeg ser ham gjøre sine paradeøvelser. Han er så harmonisk og avspent, utdypte Helljesen.

Dujardin og Hester vil ikke si noe om hva Valegro koster, men når vi spør om ryktene om 50 millioner norske kroner stemmer, får vi beskjed om at han er verdt «mye mer».

Valegros eier Carl Hester er for øvrig kjent for å la enkelte av hestene sine leve et helt spesielt liv, i tillegg til å være en dyktig dressurrytter og trener.

Under Oslo Horse Show skal ikke Valegro og Dujardin konkurrere, men vise frem hvordan de jobber.

– Det blir forhåpentligvis en fantastisk atmosfære. Vi gleder oss til å vise frem Valegro. Ikke bare i dressur slik man er vant til å se han, men også hvordan vi trener han og jobber med han i det daglige, sier Dujardin.

Siste nytt

  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

    Benske og Tjøm
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal