Hopp til innhold

Zucca: –Vanskelig for en verdenssport som sykling å konkurrere med ski

Både Mats Zuccarello Aasen og Alexander Kristoff har prestert imponerende denne sesongen, men er ikke nominert til å bli årets mannlige utøver i Norge. Hovedpersonene selv mener at den andre burde vært nominert.

Kristoff og Zucca

Verken Alexander Kristoff eller Mats Zuccarello er nominert til årets mannlige utøver i Norge i 2014.

Foto: NTB scanpix

Verken Stanley Cup-finale eller seier i Milano-San Remo er nok til å bli nominert til å være årets mannlige utøver i Norge. Samtlige av de nominerte vant OL-medalje i 2014. Fire av dem vant gull, sistemann vant sølv.

– En skandale

NRKs sykkelekspert, Dag Erik Pedersen, er nådeløs i sin kritikk av juryen. Han mener Kristoff definitivt burde vært nominert.

–Det er en skandale, jeg kan ikke forstå hvilken planet juryen har vært på, sier Pedersen til NRK.

Kristoff, som vant to etapper i Tour de France, er nå rangert som verdens tredje beste syklist. Han vant årets versjon av Milano-San Remo, et av verdens mest prestisjefyllte endagersritt.

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen er ikke særlig imponert over juryens avgjørelsen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Dette er en klar forbigåelse, det er noe som bør få følger. Det er fryktelig synd, jeg er lei meg på norsk idretts vegne, sier Pedersen.

Eks-syklisten trekker også frem hvor stor idretten er i verdenssammenheng.

– Dette sier noe om kompetansenivået til juryen. De har kanskje ikke den kompetansen til å vurdere hans prestasjon, sier Pedersen.

Skuffet Kristoff

Alexander Kristoff sier til NRK at han er skuffet over avgjørelsen til juryen.

– Ja, jeg er nok litt skuffa. Jeg hadde vel kanskje trodd at både jeg og Mats Zuccarello skulle vært nominert, sier Kristoff.

Zuccarello sier han ikke bryr seg så veldig om at han ikke er nominert, men at Kristoff burde vært det.

– Kristoff burde absolutt vært der. Men jeg skjønner det er vanskelig for en verdenssport som sykling å konkurrere med langrenn og sånn, sier Zuccarello i en SMS til NRK.

Nå er Katjusja-rytteren usikker på om han kommer til å dra på idrettsgallaen i det hele

CYCLING-ITA-MILAN-SAN REMO

Kristoff har vunnet tilsammen 14.etapper dette året. Her etter seieren i Milano - San Remo i mars.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE MAGNENET / Afp

tatt.

– Jeg er midt i sesongoppkjøringen for tiden. Jeg må sjekke treningsplanen og se hvor godt det passer med den. Jeg skulle helst ha trent den dagen, sier Kristoff.

Kristoff tror at vinteridrettsutøverne holder et like høyt nivå som sommeridrettsutøverne. Han skjønner derfor at det er vinteridrettsutøvere som er nominert i kategorien.

– Sykkel er jo veldig stort internasjonalt, men nordmenn er veldig opptatt av vinteridrett, så det er jo naturlig at de preger en norsk idrettsgalla, sier 27-åringen.

Også Zuccarello utelatt

Mats Zuccarello Aasen deltok i OL, men det norske hockeylaget endte på en noe skuffende tolvteplass.

Men det er først og fremst på klubblaget, New York Rangers, Zuccarello har gjort en god sesong. Han ble kåret til lagets beste spillere, i en sesong som endte med finale i Stanley Cup.

– Å bli årets spiller i Rangers betyr mer for meg enn den gallaen der, sier Zucca.

Han tar denne nominasjonen med knusende ro.

– Jeg bryr meg ikke så veldig. Jeg kommer nok til å sove godt i natt for det, sier Zuccarello til NRK.

Landslgaskollega Ole-Kristian Tollefsen syns det er rart at Zucca ikke er nominert til årets mannlige utøver. På sin Twitter-profil skriver han at det ikke er mye som slår Zuccas prestasjoner i fjor.

Laster Twitter-innhold

Øvrebø forsvarer nominasjonen

Toppidrettsjef Tore Øvrebø har vært leder for juryen, og innrømmer at OL var en viktig faktor i deres vurdering.

Tore Øvrebø

Toppidrettssjef, Tore Øvrebø, sier at de på generell basis har gjort alle vurderinger etter beste evne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det har vært en vintersesong med fantastiske prestasjoner i OL. Det er klart at det blir noe preget av OL, sier Øvrebø.

Øvrebø gjør det allikevel klart at OL ikke nødvendigvis har vært den avgjørende faktoren, men at det er naturlig at slike mesterskap preger en prisutdeling.

Toppidrettssjefen sier også at de har vurdert alle aktuelle kandidater, og at Alexander Kristoff, som av ProCyclingStats nå er rangert som verdens tredje beste syklist, var svært nærme en nominasjon.

– Alexander falt utenfor denne gang, men det har vært et enormt tett felt, spesielt i denne klassen. Kristoff har hatt en fantastisk sesong, sier juryformann Øvrebø.

De andre jurymedlemmene er Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Else-Marthe Sørlie Lybekk, Jan-Erik Aalbu, Kjetil André Aamodt og Dag Vidar Hanstad.

Øvrebø ønsker ikke å kommentere Zuccarello spesielt, men sier at de har tatt med alle aktuelle kandidater i sine vurderinger.

Zuccarello er nominert i kategorien «årets lagspiller», mens Kristoff er nominert i kategorien «årets navn».

Alle de nominerte kan du se her.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Træen måtte bryte Giro d'Italia

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting i lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    Tirsdag startet han også den fjerde etappenfra Acqui Terme til Andora, men underveis ble det stopp. Det melder Giro d'Italia i sine kanaler.

    28-åringen byttet lag fra Uno-X til Bahrain-Victorious før årets sesong.

    Træen var én av tre norske ryttere i årets Giro-felt. De to andre er Vegard Stake Laengen (UAE) og Tobias Foss (Ineos). (NTB)

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Vingegaard-milepæl etter skrekkvelten – håper på Tour-start

    Jonas Vingegaard gjennomførte tirsdag sin første sykkeltur utendørs etter den stygge velten i Baskerland rundt. Han har ikke gitt opp å vinne Tour de France tre år på rad.

    Den danske sykkelstjernen pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter velten i Spania tidlig i april.

    Midt i forrige måned ble 27-åringen skrevet ut fra sykehus. Der oppholdt han seg i tolv dager og ble operert i kragebeinet.

    Nå venter sykkelfansen i spenning på om Vingegaard har nok tid til rådighet til å komme i toppform tidsnok til Tour de France. Starten går i italienske Firenze 29. juni.

    – Jeg håper selvsagt å være der når starten på Tour de France går. Vi vet ikke helt hvordan formen og rehabiliteringen min utvikler seg, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å være i toppform i Touren.

    Det sier VIngegaard i en video publisert av danskens arbeidsgiver, delvis norsksponsede Visma Lease a Bike.

    – Det er godt å endelig kunne sykle normalt igjen, og å være tilbake på veien. Jeg ser fram til de neste stegene, sier Vingegaard.

    Samtidig røper han at han fortslatt sliter med ettervirkninger etter velten, og at det fortsatt er enkelt ting han må bli frisk etter. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: PAU BARRENA / AFP
  • Stjernemålvakt har øyeproblemer – må avbryte turnering i Norge

    Den danske stjernemålvakten Niklas Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det ene øyet. Dermed må han droppe denne ukens trenasjonersturnering i Oslo.

    Øyeskaden oppsto da landin i søndagens seriekamp for Aalborg fikk han en ball i hodet. Øyet fortsatte å plage den danske landslagskapteinen i ettertid, og det ble undersøkt videre på sykehuset.

    Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det høyre øyet, og derfor tar landslagssjef Nikolaj Jacobsen ingen sjanser og sender ham hjem for å hvile.

    Det danske håndballforbundet opplyser tirsdag at Flensburg-keeper Kevin Møller har sluttet seg til landslagstroppen som erstatter for Landin. Danskene skal møte Kroatia og Norge i turneringen som spilles i Jordal Amfi.

    (NTB)

    EC men's handball: Denmark - Slovenia
    Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal