Hopp til innhold

Contador utestengt i to år for doping

Etter flere avgjørelser, anker og utsettelser har Idrettens øverste dømmende organ kommet med dommen: Alberto Contador utstenges i to år og fratas Tour de France-seieren fra 2010.

Alberto Contador

Alberto Contador testet positivt på det anabole stoffet clenbuterol under Tour de France i 2010. I dag kom omsider avgjørelsen fra Idrettens voldgiftsrett.

Foto: GALI TIBBON / Afp

– CAS har funnet Alberto Contador skylding i bruk av doping, heter det i pressemeldingen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Dommen betyr at Contador fratas både Tour de France-seieren fra 2010 og sammenlagtseieren i Giro d'Italia fra 2011.

Dermed står Andy Schleck nå som vinner av Tour de France 2010, mens Michele Scarpion tar Giro d'Italia-seieren fra året etter.

I tillegg blir Contador fratatt alle andre resultater etter 25. januar 2011, som er starttidspunktet for utestengingen på to år.

Suspensjonsperioden Contador hadde i 2010 trekkes fra de to årene, dermed varer utestengingen ut 5. august 2012, skriver CAS på sine hjemmesider.

– Trist dag

– Dette er en trist dag for sykkelsporten. Dette er ingen seier for oss. Doping har ingen vinnere. Hver sak er en for mye, sier Pat McQuaid, president i Det internasjonale sykkelforbundet.

Sykkelpresident i Norge, Harald Tiedemann Hansen, er fornøyd med at Contador straffes hardt.

– Jeg må si jeg er litt overrasket, for i andre idretter har utøvere blitt frikjent for prøver med spor av clenbuterol, men jeg er fornøyd med at man er strenge. Ingen av juksemakerne skal slippe unna, sier han til NRK.no.

Tror Contador anker

Contador har en mulighet til å anke saken videre til sveitsisk høyesterett, da CAS har sete i Lausanne. Den muligheten tror Hansen at spanjolen vil benytte seg av.

– Han kommer nok til å anke til høyesterett, så jeg tror dessverre ikke denne saken er ute av verden. Det synes jeg er synd. Jeg synes spanjolene framstår som lemfeldige i slike saker, og det misliker jeg, sier sykkelpresidenten.

NRKs sykkelkommentator, beskriver dommen som et enormt slag for Contador.

– Men i sykkelverdenen er nok mange tilfreds, sier han.

– Jeg tror CAS har gjort et veldig grundig arbeid her, og det skulle bare mangle når man skal dømme en av verdens mest populære idrettsutøvere for doping, mener Eriksen.

Lang behandlingstid

29-åringen testet positivt på det anabole stoffet clenbuterol under 2010-utgaven av det franske storrittet.

Etter dette ble spanjolen først utestengt fra sykkelsporten ett år av det spanske sykkelforbundet. Dommen ble anket og i februar i 2011 ble Contador frikjent av ankepanelet.

Kort tid etter frifinnelsen anket både det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Verdens Antidopingbyrå (WADA) avgjørelsen. Dermed gikk saken til CAS.

Behandlingen av Contador-saken har blitt utsatt flere ganger. Det var først et håp om at saken skulle avgjøres før Tour de France i fjor, men det lyktes ikke. Planen var så å ha høringsrunder i begynnelsen av august, men behandlingen ble nok en gang utsatt - denne gangen til november.

Mandag kom omsider dommen fra idrettens øverste dømmende organ.

– Jeg misliker hvor lang tid dette har tatt. Vi må få fart i slike prosesser for å få juksemakerne ut. Det har snart gått halvannet år, det er altfor lang tid, sier sykkelpresident Hansen.

Skyldte på biff

Contador har syklet flere ritt i påvente av at saken skal ferdigbehandles, blant annet deltok han på fjorårets utgave av Tour de France.

Syklisten har hele tiden hevdet sin uskyld. Rett i etterkant av den positive dopingprøven, omtalte Contador seg selv som offeret i saken og hevdet han hadde fått i seg det ulovlig stoffet da han spiste biff.

– Jeg er offeret. Kjøttet ble kjøpt i en spansk butikk, men jeg kjenner ikke opprinnelsen. Det er så lite av dette stoffet, at det er umulig å få i seg så lite med dopingbruk, sa Contador da han møtte pressen etter Tour de France i 2010.

I etterkant av uttalelsen, utelukket ikke den norske dopingeksperten Peter Hammersbach at Contador snakket sant med denne forklaringen.

Video - Detter er et klart tilfelle av infisert kjøtt

Slik forklarte Alberto Contador seg da han møtte spansk presse etter den positive dopingprøven i 2010.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal