Hopp til innhold

Schlierenzauer ble historisk

Gregor Schlierenzauer ble i dag historisk da han tok karrierens 47. verdenscupseier i hopp. – Mange vil si at han er tidenes hopper, sier Arne Scheie.

Østerrikeren Gregor Schlierenzauer tok sin 47. verdenscupseier i Harrachov i Tsjekkia søndag. Ingen andre har noen gang klart så mange seiere.

Gregor Schlierenzauer tok sin 47. verdenscupseier i hopp i dag. Ingen andre har vunnet flere verdenscuprenn enn han.

Scheie

NRKs hoppkommentator Arne Scheie.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Schlierenzauer passerte dermed legenden Matti Nykänens 46. verdenscupseiere da han i dag vant skiflygingen i Harrachov.

– Nykanan fortsatt størst

Men NRKs hoppkommentator Arne Scheie mener fortsatt at Nykänan er tidenes hopper.

– Det er en akademisk diskusjon. Nykänan har vunnet alt. Schlierenzauer er mye yngre og mangler altså det induviduelle OL-gullet, sier Scheie til NRK.no.

Scheie er likevel full av lovord om unggutten fra Østerrike, som i dag vant knepent – 0.3 poeng foran Robert Kranjec.

– Konkurransen i dag er jo selvfølgelig mye hardere enn tidligere. Det er mange flere som kan vinne. Likevel vinner han renn på renn. Han er like god i K90 som i K195. Han er eventyrlig – og så vidt 23 år, sier Scheie.

– Så han er på god vei til å bli tidenes hopper?

– Mange vil selvfølgelig si at han er tidenes hopper. Det – er som sagt en akademisk diskusjon – men han kommer til å bli tidenes største, svarer Scheie.

(Artikkelen fortsetter under bildet...)

Nykanan

Matti Nykänen hadde den forrige rekorden på 46. verdenscupseire. Her er han avbildet under VM i Oslo i 1982.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

Vanskelige forhold

23 år gamle Schlierenzauer vant verdenscupen sammenlagt i 2008/09-sesongen. Sist sesong ble han nummer to, kun slått av Anders Bardal.

Lørdagens skiflygingsrenn i tsjekkiske Harrachov ble avlyst på grunn av vanskelige vindforhold. Derfor prøver arrangøren å få til to renn søndag. Men også søndag har vinden preget skiflygningsrennet.

Både hopperne og publikum måtte smøre seg med tålmodighet gjennom søndagens første renn. Men dette stoppet altså ikke Schlierenzauer fra å levere varene i bakken.

Andreas Stjernen ble beste norske på en sterk fjerdeplass. Han har levert glimrende resultater i skiflyging to helger på rad.

Forrige helg gjorde han sitt beste resultat i verdenscupen noensinne med fjerdeplass på hjemmebane i Vikersund.

(Les videre under videoen)

I tsjekkiske Harrachov ble Andreas Stjernen beste norske i skiflyvingsrennet søndag. Se sistehoppet hans her.

VIDEO: Andreas Stjernen ble beste norske i Harrachov. Han hoppet seg ned fra tredje- til fjerdeplass.

Hoppet seg ut av pallen

Søndag lå han på tredjeplass etter førsteomgang i Harrachov med et svev på 200 meter. Men i andreomgang hoppet han kun 187 meter og ble altså nummer fire igjen med 381.3 poeng.

– Stjernen gjør en bra jobb her. Han har stått begge gangene og ventet. Det har ikke vært lett for han heller, sa NRKs hoppekspert Espen Bredesen etter Stjernens siste hopp.

Med Anders Jacobsen, Anders Bardal og Tom Hilde hjemme i Norge, fikk Andreas Stjernen, Anders Fannemel og Rune Velta mulighet til å vise seg frem for landslagsledelsen i forkant av VM-uttaket.

Fannemel ble nest beste nordmann på en 12. plass, mens Fredrik Bjerkeengen endte på 24.-plass. Rune Velta ble disket.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal