Hopp til innhold

Bjørnar (35) seiler for VM-gull med tennene

Bjørnar Erikstad har allerede VM-sølv i konkurranse med funksjonsfriske, og nå jakter han gull. 35-åringen styrer seilbåten med munnen.

Utfordringer er noe vi alle møter på i løpet av livet, men enkelte ser færre enn andre. Bjørnar Erikstad har, til tross for det mange vil se på som store begrensninger, blitt en av verdens beste seilere. Paralympics i Rio blir hans fjerde i karrieren.

VIDEO: Møt den imponerende seileren Bjørnar Erikstad.

– Jeg er dårlig til å svømme. Jeg har gjort noen forsøk, men da har jeg gått til bunns. Så jeg bruker vest, gliser Bjørnar Erikstad.

35-åringen lider av et sjeldent syndrom som gjør at han har korte armer og deformerte bein. Da han var barn måtte han gjennom 25 operasjoner før han kunne gå.

Ikke det enkleste utgangspunktet for å bli toppidrettsutøver, skulle man tro. Men det har han altså blitt.

– Jeg tror nok ikke det var mange som trodde jeg kunne bli god til å seile. Men det handler om å ha talent, og at man i tillegg har virkelig lyst på noe, sier Erikstad til NRK.

Konkurrerer mot funksjonsfriske

Bjørnar Erikstad

FIKK PRIS: Bjørnar Erikstad vant prisen for årets mannlige funksjonshemmede utøver på Idrettsgallaen i 2015.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

35-åringen er blitt en av Norges beste seilere. Han har ett VM-sølv, to VM-bronser og hele syv NM-gull i båtklassen 2.4mR, hvor både funksjonsfriske og funksjonshemmede konkurrerer. Til uka er det duket for et nytt VM, i Nederland.

– Jeg bruker tenna for å stramme inn skjøtene, sier Erikstad og viser hvordan han bruker både hender og tenner for å styre båten.

– Han er en dyktig seiler. Han er tålmodig. Han har en evne til å konsentrere seg over tid, en evne som kanskje skiller seg ut fra andre seilere. Han har god erfaring også, forklarer landslagstrener Jacob Haug.

– Jakter hele tiden den perfekte følelse

Treneren mener det kan ha hjulpet den syvdoble norgesmesteren at han har et litt annet perspektiv på seilingen enn mange andre.

– Jeg tror mange både i og utenfor seilmiljøet er imponert over ham, sier treneren.

Selv mener Erikstad at suksessen skyldes trening og seiltalent.

– Jeg tror jeg skjønner veldig mye av elementene, og så tror jeg at jeg er ganske god til å trimme seil. Jeg er nøye, og jeg jakter hele tiden den perfekte følelsen. Så for å være litt ubeskjeden så tror jeg at jeg har et ganske stort seiltalent, sier han til NRK.

– Og jeg har konkurranseinstinkt. Jeg elsker å konkurrere.

Deltar i Paralympics i høst

Båtklassen hans finnes ikke i OL, så han deltar i Paralympics for Norge i stedet. Der har treneren tro på medalje - kanskje også av edleste valør.

– Jeg tror det er oppnåelig. Han har hatt en stigning ganske lenge, og denne våren har det løsnet enda litt mer. Men det er fortsatt en jobb som skal gjøres, sier trener Jacob Haug.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Ukrainas idrettsminister: – Russland bruker idretten kun som et PR-verktøy

    Russlands planer om å avholde et «alternativ-OL» beviser at landet bare ønsker å bruke idretten som propaganda, hevder Ukrainas fungerende sportsminister Matviy Bidnyi.

    Russland planlegger i september å arrangere Vennskapslekene, et kjempearrangement som skal gå av stabelen i Moskva og Jekaterinburg etter Paris-OL. Det har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra IOC.

    Ukrainas fungerende idrettsminister Bidnyi ser Vennskapslekene som et eksempel på at Russland prøver å skape uorden også i idretten.

    – Etter at Russland, på statlig nivå, bestemte seg for å finansiere de såkalte Vennskapslekene og etablerte «International Association of Friendship» for å organisere dette arrangementet, viste det seg for hele verden at de ignorerer de olympiske prinsippene, sier han i et epost-intervju med AFP.

    – De prøver bare å bruke idretten til propaganda, for å skjule den aggressive krigen som føres bak en fasade av idretts-PR.

    Det store flertallet av russiske og belarusiske idrettsutøvere oppfyller ikke vilkårene som kreves for at de skal kunne konkurrere som nøytrale i Paris-OL. Vennskapslekene blir således en sjanse til å konkurrere i et stort mesterskap i 2024.

    Fra russisk hold er det samtidig hevdet at arrangementet ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

    (NTB)

    rHPjPlkcEl0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal