NRK Meny
Normal

– Jeg er lei meg for at jeg må bryte Touren

En virussykdom gjør at Marit Bjørgen bryter Tour de Ski. Langrennsdronningen reiser nå hjem for å ta det med ro i et par dager, opplyser Norges Skiforbund.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen måtte kaste in håndkleet og bryte Tour de Ski etter infeksjonen hun pådro seg

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg er lei meg for å bryte Touren, men når formen ikke er slik at jeg kan kjempe om seieren i Tour de Ski, er det viktigere for meg å fokusere på OL og legge inn kreftene mot Sotsji, sier Marit Bjørgen.

En svært skuffet Bjørgen forlot tirsdag skistadion i Lenzerheide. Hun ble slått ut allerede i kvartfinalene av Tour de skisprinten i Lenzerheide, og klaget etterpå på magesmerter.

– Jeg reiste tilbake til hotellet etter rennet i går og ble dårligere der. Jeg er bra nå, men har bestemt meg for å bryte, sa Marit Bjørgen på et pressetreff onsdag formiddag.

Hun opplyste at avgjørelsen ble tatt allerede i går kveld. - Jeg skjønte at jeg ikke har sjanse til å kjempe om seieren. Da vil jeg heller bli frisk og ha fullt fokus fram mot OL, sa hun.

– Man blir skuffet der og da, for Tour de Ski er jo et mål. Men så må man bare legge det bak seg og se framover, sa Bjørgen.

– Veldig synd for Marit

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen var skuffet etter å ha blitt slått ut i kvartfinale på sprinten nyttårsaften. Nå velger hun å bryte av touren

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

NRKs kommentator Torgeir Bjørn tror ikke sykdommen og bruddet av årets tour vil bety veldig mye for Bjørgens helse, form og videre konkurranser.

– Det er først og fremst veldig synd for Marit. Hun har lenge vært verdens beste langrennsløper og vunnet alt utenom nettopp Tour de Ski. Der har hun vært uheldig. I fjor var hun i god form inn mot Tour de Ski, men da fikk hun problemer med hjerterytmen bare noen dager før start. I år kom hun godt i gang, men måtte altså hoppe av etter tre etapper.

– Det kan nesten se ut som om det ikke er meningen at Marit skal vinne Tour de Ski. Jeg synes faktisk synd på henne nå, sier Torgeir Bjørn til NRK.no.

– Jeg er lei meg for å bryte Touren, men når formen ikke er slik at jeg kan kjempe om seieren i Tour de Ski så er det viktigere for meg å fokusere på OL og legge inn kreftene mot Sotsji, sier Marit Bjørgen i en pressemelding.

– En enkel virusinfeksjon

Landslagslege Dag Lunder beskriver onsdag Bjørgens situasjonen som udramatisk helsemessig.

– Marit har en enkel virusinfeksjon. Hun hadde litt vondt i magen før start i går, ble slapp og hadde dermed reduserte krefter i kvartfinalen på sprinten. Hun har i tiden etter løpet hatt en lett omgangssyke og feber, men er på bedringens vei, sier Lunder.

– Hun reiser nå hjem for å ta det med ro et par dager og trene. Marit vil bli fulgt opp av vårt helseteam når hun kommer hjem.

Landslagstrener Egil Kristiansen mener at avgjørelsen til Bjørgen om å bryte er den rette.

– Det er veldig synd at Marit må bryte Touren, men når hun ikke er i form til å gå er dette beslutningen, sier han.

– Den beslutningen tok vi sammen, Marit, legen og jeg, sier Kristiansen til NRK.

- Hvorfor står hun av?

- Hun er ikke helt på topp. Vi så i går at hun hadde fått en lettere omgangssjuke eller noe sånt, og da kan hun ikke yte hudnre prosent. Da er det ikke aktuelt for henne å gjennomføre en krevende Tour de Ski.

Kristiansen tror ikke det har noe å si for resten av sesongen.

– Jeg tror det var godt at hun fikk være lei seg i går. I dag er det nytt år og nye blanke ark. Nå legger hun det bak seg og ser framover mot det som er viktig i vinter, nemlig Sotsji.

- Hva får dette å si for Marits trening framover?

- Nå skal hun først hjem og hvile litt, så skal hun trene et sted i Norge. Hun skal tune inn formen til OL, og det tror jeg skal gå bra, sier Egil Kristiansen.

Han tror det til og med kan være en fordel at Bjørgen nå får en litt lenger treningsperiode enn planlagt.

– Det blir endringer i treningsopplegget nå, men det blir ikke noe dårliegre opplegg, sier treneren.

– Ingen kan true Johaug nå

Torgeir Bjørn

– Nå er det ingen som kan true Therese Johaug om sammenlagtseieren i Tour de Ski, mener NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Torgeir Bjørn mener Bjørgens valg om å bryte, ikke betyr stort for sjansene til norsk seier å årets Tour de Ski.

– Etter at Justyna Kowalczyk trakk seg, var Therese Johaug favoritt fra før, og nå er hun bare en enda større favoritt. Jeg tror ikke noen kan true henne i det hele tatt. Da må mye gå galt, og hun er sterk på de fire etappene som nå gjenstår.

– Betyr det at det ikke blir spennende å følge touren for kvinner nå?

– Det kan det fortsatt bli. For bak Therese er det jevnt blant mange – først og fremst finske og noen norske løpere.

– Tror du dette gjør Marit ekstra revansjelysten foran neste års Tour de Ski?

– Helt sikkert – iallfall hvis det fortsatt ikke er blitt norsk seier. Vi er verdens ledende langrennsnasjon, men har aldri vunnet Tour de Ski. Dermed øker ønsket, presset og suget om å vinne, mener Torgeir Bjørn.

Egil Kristiansen bekrefter at Therese Johaug nå er en enda større favoritt enn før.

– Men vi skal ikke glemme de andre. Astrid (Uhrenholdt Jacobsen) kan gjørde det godt. Hun har gått fort opp den avsluttende monsterbakken hun også, og kan være en pallkandidat, sier Kristiansen.

– Og nå fullfører alle de som er igjen?

– Ja, med unntak av Ingvild Flugstad Østberg, som reiser hjem i dag.

Siste nytt

 • Klare for EM-finale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-finale etter en overbevisende oppvisning mot spanske Pablo Herrera og Adruab Gavira. Den norske duoen vant 2-0 med settsifrene 21-19, 21-16.

  Anders Mol & Christian Sørum
  Foto: NORGES VOLLEYBALLFORBUND
 • Sesongbeste for Amalie Iuel

  Iuel løp 400 meter flatt på tiden 51.99 Det er sesongbeste, 18 hundredeler bak hennes personlige rekord, og under EM-kravet. Hun kan derfor velge å også løpe flatt i EM selvom hekk er hovedøvelsen.

  Amalie Iuel
  Foto: Ali Iqbal Tahir/NRK
 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street