Hopp til innhold

Har holdt på seiersformen i seks år: – Unikt

VAL DI FIEMME (NRK): Mens de fleste idrettsutøvere stadig opplever formsvingninger, har Marit Bjørgen klart å holde på den samme «gullformen» i sesong etter sesong. Hvordan er det mulig?

bjørgen smiler og går på ski

Marit Bjørgen har hatt mye å smile for de siste sesongene. Vi må faktisk helt tilbake til 2009-sesongen for å finne en gang Bjørgen var ute av seierspallen i to renn på rad i verdenscupen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Hmmm…

Egil Kristiansen

Landslagstrener Egil Kristiansen sier at Marit Bjørgen alltid har vært god nok til å havne på pallen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Egil Kristiansen ser ut som han tenker seg nøye om. Landslagstreneren har fått spørsmål om han husker forrige gang Marit Bjørgen ikke var i god nok form til å vinne et skirenn.

– Nei, det husker jeg vel egentlig ikke, sier han til slutt, og legger til:

– Hun har stort sett alltid vært i god nok form til å havne på pallen. Det har jo skjedd at hun har havnet litt ned på resultatlista, men da har det skyldtes andre ting enn formen, som fall eller andre uhell.

– Unikt

Det er ikke så rart at Kristiansen ikke husker helt. Statistikken viser nemlig at vi må helt tilbake til 2009 for å finne forrige gang Bjørgen var ute av seierspallen i to renn på rad i verdenscupen. De siste seks årene har hun omtrent bare første– eller andreplasser.

På hennes 100 siste renn, har hun bare havnet utenfor topp fem fem ganger.

I det pågående Tour de Ski har hun virket råere enn på lenge, med fem av fem strake etappeseiere.

– Når jeg sist følte jeg ikke kunne havne på pallen? Tja... Det er jo noen ganger man er litt usikker, men jeg har stort sett følt at jeg har hatt sjanse, sier Bjørgen selv.

Og det samme gjelder nok for Therese Johaug.

– Det er nok en stund siden Therese ikke var i form til å komme på pallen i distanserenn, også, ja, medgir Kristiansen.

De aller fleste toppidrettsutøvere opplever formsvikt fra tid til annen, men dette ser ikke ut til å gjelde Norges to fremste langrennsløpere på kvinnesiden. Bjørgen og Johaug fortsetter bare å suse inn til den ene pallplassen etter den andre, sesong etter sesong.

Espen Tønnessen

Espen Tønnessen, fagansvarlig for utholdenhet på Olympiatoppen, mener langrennslandslaget er unike i sitt grundige arbeid.

Foto: Olympiatoppen

– Det er ganske unikt, sier Espen Tønnessen, fagsjef for utholdenhetstrening ved Olympiatoppen.

– Det er ikke så veldig mange som klarer å holde så høyt nivå over så mange år, sier han.

For Johaug er ikke statistikken i seg selv like overveldende som med Bjørgen, men det er fordi hun ikke er like god i sprint som sin lagvenninne. Om man derimot ser kun på distanserennene, er tendensen den samme de siste sesongene.

Johaug har riktignok uttalt at hun har en liten formdupp akkurat nå under Tour de Ski, men den er ikke verre enn at hun fortsatt kjemper om andreplassen sammenlagt.

Det er også dette som er litt av poenget. Når Bjørgen og Johaug har nedgang i formen, er det som regel ikke mer enn at de fortsatt klarer å få et godt resultat.

Må opprettholde «grunnform»

Samtidig har de av konkurrentene som det kan være nyttig å sammenligne med, som Justyna Kowalczyk og Charlotte Kalla, begge variert langt mer i prestasjonene.

På herresiden er det heller ingen som kan vise til like jevne resultater, og man skal også lete lenge etter det i andre idretter.

Så hvordan klarer Johaug og Bjørgen å unngå formsvingninger?

Vi kan la Bjørgen svare først.

– Jeg tror det skyldes at jeg har bygget opp en solid base. Det har jeg gjort gjennom å trene mye mengde, med mange rolige økter, gjennom mange år. Det er noe som tar tid å bygge opp, men det er det som gjør at jeg tåler det som må til av trening nå, forklarer hun.

Det er denne «basen» Bjørgen refererer til som er nøkkelen, ifølge både Tønnessen og trener Kristiansen. Bjørgen og Johaug har i en årrekke trent seg gradvis opp til å tåle enorme mengder med trening, og de jobber alltid for å opprettholde en «grunnform» som er der hele tiden.

– Det gjør det lettere å spisse formen inn mot mesterskap og lignende, og samtidig gjør det at sjansen for at man taper seg blir mindre, sier Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

bjørgen sammen med smører Perry Olsson

For å være verdens beste skiløper, må man ha en god skismører. Perry Olsson har smurt skiene til Bjørgen de siste årene, og hun får som regel ikke fullrost ham og de andre smørerne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Langrennslandslaget skiller seg ut

Tønnessen på Olympiatoppen forklarer at for å prestere så godt som Johaug og Bjørgen gjør, kreves det lille ekstra også utenom trening. Både Bjørgen og Johaug er født med godt anlegg for å trene opp en ekstremt god utholdenhet, ifølge ham.

Og så kan det selvsagt hjelpe å ha et godt støtteapparat rundt seg.

– Vet du, jeg har jobbet med veldig mange forskjellige idretter, men langrennslandslaget har skilt seg ut. Det de driver med er helt unikt, og da mener jeg på en veldig positiv måte, sier Tønnessen.

Han mener Bjørgen og Johaugs tilsynelatende evigvarende gullform er resultatet av en helt spesiell kultur som finnes hos det norske langrennslandslaget.

Therese Johaug

Johaug får skryt for systematikk, planlegging og gjennomføring.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– De er alltid klare for å snu enhver stein for å finne ut hvordan de kan bli bedre, og henter gjerne inn hjelp. De er rå på systematikk, planlegging og gjennomføring. Og måten de dokumenterer og analyserer det meste de gjør av trening er helt forbilledlig, roser Tønnessen.

– Det gjør at de alltid vet hva som må til for å holde formen ved like?

– Ja, det tror jeg, sier Tønnessen.

– Hvorfor klarer ikke alle det, da?

– Fordi det er ikke så enkelt som det høres ut. Oppskriften er ikke nødvendigvis så vanskelig, men det kreves helt utrolig mye for å følge den hver dag, år etter år, sier Tønnessen, og legger til:

– Hver gang jeg leser i treningsdagbøkene til utøvere som ikke er like gode, finnes det alltid noen hull. Plutselig har det gått tre uker uten at de har trent. Sånt finnes ikke i treningsdagbøkene til langrennsløperne. De får alltid til å gjennomføre treningen de skal.

– Ikke fordi konkurrentene er dårlige

De norske langrennsdamene har flere ganger blitt konfrontert med at måten de dominerer toppen av resultatlistene på kan være uheldig.

Tønnessen går ikke med på at dårlig nivå på de andre utøverne er grunnen til at Bjørgen og Johaug stadig leverer toppresultater.

– Nivået på konkurrentene deres har overhodet ingenting med det å gjøre, sier han.

– Det beste argumentet for at det ikke stemmer, er langrennsdamenes utholdenhetstester. De scorer høyere enn nesten alle andre utøvere i andre idretter. De er helt i verdenstoppen. Så man skal ikke avfeie den enorme jobben de gjør med at «de andre er for dårlige».

Marit Bjørgen (tv) og Therese Johaug

Marit Bjørgen og Therese Johaug er sjelden syk. Therese er så å si aldri syk, mens Bjørgen har hatt sine små forkjølelser.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Trener «få» harde økter

For Bjørgens del har det ikke alltid vært like rosenrødt. På midten av 2000-tallet hadde hun noen svært tunge sesonger, hvor hun havnet langt nede på resultatlistene. Det var lite som tydet på at hun skulle bli den suverene langrennsløperen hun er i dag.

Det var da hun tok grep og endret treningen sin. Filosofien hun fortsatt trener etter i dag, kom inn. Hun kuttet blant annet ned på antall hardøkter og begynte å trene betydelig mer stabiliserende styrke.

Nå er hun alltid nøye på å følge med på hvordan kroppen responderer på forskjellig type trening, og er rask med å gjøre endringer dersom hun tror det trengs.

Denne sesongen skjønte Bjørgen og trener Kristiansen at det ville være lurt å justere på antall hardøkter. Hun har derfor nå klar overvekt av litt lengre og roligere ski- og løpeturer.

Bjørgen sper gjerne på med noen tøffe intervalløkter, men noen vil nok bli overrasket over hvor «sjeldent» Rognes-løperen trener virkelig hardt. Ta for eksempel juleprogrammet:

– Flere lange og fine skiturer, to hardøkter og et par styrkeøkter, sier hun om de tolv dagene hun hadde konkurransefri mellom siste verdenscuprenn før jul og Tour de Ski.

Johaug nesten aldri syk

For å kunne trene mye og hardt nok, er det naturlig nok helt avgjørende at man klarer å unngå skader og sykdom. Her er spesielt Johaug i særklasse.

– Therese er så å si aldri syk, sier Kristiansen.

Bjørgen har sine små forkjølelser i løpet av et år, men det er veldig sjeldent duoen rammes av noe som gjør dem sengeliggende i lang tid. De er også så å si aldri skadet.

– Jeg kan telle på én hånd hvor mange dager jeg ikke har fått trent på grunn av sykdom siden VM i 2011. Det er altså veldig få, sier Johaug.

– Hva er hemmeligheten?

– Jeg er vokst opp med masse kumelk rett fra kua, vet du, sier Johaug og ler.

Elisabeth Solbakken, som er fagkonsulent i utholdenhetsavdelingen i Olympiatoppen og er med langrennslaget i Tour de Ski, sier damene gjør litt mer enn å drikke melk for å unngå sykdom.

– De er flinke til å passe på. De skifter klær med det samme de er ferdig på ski, får raskt i seg næring og er veldig påpasselige med hygiene, forklarer hun.

– Verdens kjekkeste jobb

Det er mange fellesnevnere for hvordan Bjørgen og Johaug jobber for å holde formen ved like, men de velger ulike veier for å oppnå god form.

Johaug trener for eksempel en del mer intervall og hurtighet enn Bjørgen, blant annet fordi hun jobber for å bli bedre i sprint.

– Det handler mest om å finne et treningsopplegg som er best mulig tilpasset. Man kan jo lett se at Johaug og Bjørgen er bygget litt forskjellig, og man trenger å trene litt ulikt. Men vi bruker de samme grunnprinsippene for alle løperne på landslaget, forklarer Kristiansen.

Til slutt er det en faktor som ikke er så lett å måle, men som kanskje er den aller viktigste for å sørge for at man forblir best i verden.

– Den "indre driven". Disse jentene synes de har verdens beste jobb. Det kjekkeste de vet i hele verden er å gå på ski. Det er det som gjør at de greier å få til alt det andre som kreves for å være best, i år etter år, sier Tønnessen.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal