Hopp til innhold

I dag går bandyfolket av hengslene

Andre juledag er selve høytidsdagen for bandyinteresserte i Skandinavia. I Sverige regner man med hele 20.000 tilskuere i det som normalt er en mye mindre idrett.

Publikum i Edsbyn

Flere tusen går på bandykamp i Sverige andre juledag hvert år. Det har blitt en av Sveriges sikreste juletradisjoner

Foto: Erik Jonsson / svenskbandy.se

– Det er en "happening" som har etablert seg. Det bygger på tradisjon, og det er en tradisjon vi har klart å holde på, sier Arne Eklöv i det svenske bandyforbundet.

Han håper på minst 20.000 tilskuere totalt på de sju kampene som skal gå på "annandagen"–opp mot 3000 i snitt.

I fjor møtte hele 28.744 tilskuere opp på de sju kampene–det gir mer enn 4.000 i snitt. Året før besøkte 12.473 kampene andre juledag, men da var det bare fem av dem. Det gir nesten 2500 i snitt.

Først kirken, så bandy

Eklöv, som har jobbet med svensk bandy i flere tiår og har en fortid som aktiv spiller, ser fram til "annandagsbandyen" i neste uke.

Tradisjonen bygger på det samme både i Sverige og Norge: For mange år siden, før det ble vanlig å spille på kunstfrosne isflater, markerte kampene 2. juledag starten på sesongen.

– Da var fast tidspunkt kl. 13.15. Årsaken var at høymessen i kirkene begynte klokka 11. Når de var ferdige, gikk folket hjem for å spise, og så gikk de på bandykamp. På den måten trakk de også med seg mange som ellers ikke gikk på bandykamp, men som likte stemningen og atmosfæren på akkurat denne dagen, forteller Eklöv.

Dobler tallene også i Norge

Mens bandy er en stor idrett i Sverige, der til og med TV direkteoverfører noen av kampene, er det fortsatt en liten idrett i Norge.

– Ja, vi er ikke så store. Men andre juledag er likevel den store dagen i seriekalenderen vår, den vi bygger terminlista rundt og den vi ser litt ekstra fram til, sier seriekonsulent Bjørn-Erik Thorp i Norges Bandyforbund til NRK.

Han ser likevel like mye fram til 2. juledag – onsdag 26. desember – som noen annen i bandyfamilien. For da regner han med at publikumstallene på kampene dobles.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bandy i solnedgang

Her det ikke like mye publikum som i Sverige, men det er iallfall vakkert å se på

Foto: Norges Bandyforbund

– Får vi 500 tilskuere på en kamp, gjør vi det svært godt. 250 er også godkjent. Men mye av dette har selvfølgelig med vær og vind å gjøre, sier Thorp.

Tradisjonelt er det lokaloppgjørene mellom Solberg og Mjøndalen som har trukket flest - 800 til 1200 tilskuere. Kampene mellom Stabæk og Høvik har ligget på 600-800 og Ullevål - Ready 300-400 tilskuere de siste sesongene.

Markedsføres som familieunderholdning

Medieinteressen spiller også inn, og den er ikke plagsomt stor. Det er lenge siden Aftenposten brukte en helside med rapporter fra alle eliteseriekampene. Nå blir det sjelden mer enn resultater og tabell i de store avisene og mediehusenes nettsider.

– Hvordan jobber dere for å øke publikumstallet enda mer?

– Vi prøver å markedsføre oss så godt som mulig, ikke minst overfor familiene. Vi ønsker at dette skal bli underholdning og moro for hele familien, og en mulighet til å komme seg ut når selve julaften og juledagen er over, sier Thorp.

Da kan markedsføringen se slik ut:

Bandysporten stopper ikke opp i julen, selv om de fleste andre idretter har ilagt seg pause. 2. juledag regnes som festdagen over festdagen for bandyelskere både i Norge, Sverige og Finland. Spesielt lokaloppgjørene 2. juledag samler tradisjonelt mye folk i vinterkulden.

Nisseluer, gløgg, pølser, hamburger, grillos og "porteføljen" bidrar til liv og røre på og utenfor arenaene. Nye skjerf og hansker fra juletreet skal utprøves av barna. Far har tatt på seg nye, lange underbukser og mor får endelig vist frem pelsen sin.

Ta med hele familien på en elitearena 2. juledag,- du vil garantert ikke angre. Julegrøten eller rakfisken med "nogo attåt" smaker garantert bedre etter en bandykamp ute i sunn, frisk norsk vinterluft.

Bandyforbundet foran julerunden i 2010

Mange lokaloppgjør

Kampprogrammet denne dagen er alt annet enn tilfeldig. Det er nøye planlagt, enda mer enn 16. mai-programmet i fotball. Her er det så mange lokaloppgjør som mulig. I år står derbyene Solberg–Mjøndalen, Stabæk–Høvik og Ullevål–Ready på spilleplanen. Alle disse derbyene begynner på det tradisjonelle tidspunktet klokka 13.00.

Seinere på ettermiddagen møter Sarpsborg Drammen. Det lar seg aldri gjøre å lage lokaloppgjør av alle kampene.

– Programmet 2. juledag er det sentrale i terminlista. Alt annet tar utgangspunkt i det. Vi passer også på å veksle mellom å gi lagene hjemme- og bortekamper på denne dagen, forteller Thorp.

Kampene blir som regel spilt, selv om det kan være under ufyselige forhold. Da kan publikum utebli, til tross for attraktive kamper. Men en sjelden gang må man avlyse likevel. Som på Berg-banen i 2009.

Kampen snødde bort

Bandyen ønsker god jul

Bandyfolket ønsker god jul og velkommen til kamp 2. juledag

Foto: Norges Bandyforbund

– Vi hadde et tilfelle der Ullevål skulle møte Stabæk. Natt til 2. juledag kom det et kolossalt snøfall. Og selv om arrangøren klarte å mobilisere mange til ryddejobben, var de sjanseløse. Det måtte kjøres 60 hjullasterlass med snø for å gjøre banen klar, og det hadde de ingen sjanse til fram til kampstart klokka 13, sier Thorp.

– Hvorfor er bandy så mye større i Sverige enn i Norge?

– De har sterkere tradisjoner på alt som har med ball og en form for kølle å gjøre. Du ser det på ishockey, tennis, golf–og altså bandy, forklarer Thorp.–Dessuten står bandyen sterkt ute på den svenske landsbygda og i småbyene, den er ikke en så stor idrett i de store svenske byene, legger han til.

– 2. juledag var det sikker is

Utviklingssjef Tor Audun Sørensen supplerer:

– Tradisjonen med bandystart 2. juledag stammer nok fra at det først da var sikker is.

– Idretten på 2. juledag har vært bandy i Skandinavia og fotball i England. Den øvrige idretten har – iallfall tradisjonelt sett – tatt fri til det nærmet seg hoppuka, forteller Sørensen.

Over 9000 på en bandykamp

Publikumssnittet for den svenske eliteserien i bandy hittil denne sesongen ligger på 1382 tilskuere. Villa Lidköping og Hammarby er de store publikumslagene med henholdsvis 3051 og 2870 tilskuere i snitt.

Dette er tallene annandagskampene skal trekke opp. I 2001 trakk lokaloppgjøret mellom Bollnäs og Edsbyn hele 8800 tilskuere. Men rekorden skriver seg fra helt tilbake til 1966 da kampen mellom Nässjö og Tranås trakk 9051 tilskuere.

Kampen mellom Sirius og Hammarby skal sendes direkte på TV–kampstart klokka 13.15, selvfølgelig. Det er Uppsala mot Stockholm, nedre tabellhalvdel mot serielederne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bandypublikum i Sirius

Her på Sirius' bane i Uppsala skal det spilles annendagskamp, til og med direkte TV-overført. Stemningen er stor

Foto: Erik Jonsson / svenskbandy.se

Holder fast på kamptidspunktet

De møttes også i tilsvarende runde i fjor, med Hammarby som hjemmelag. Den kampen endte 5–5 foran 6237 tilskuere.

– Vi prøver så godt vi kan å holde fast på dette kamptidspunktet. Vi forlanger det ikke, men vi anbefaler klubbene å spille på dette tidspunktet på 2. juledag, sier Eklöv.

Som gleder seg stort til å gå på kamp onsdag klokka 13.15.

Sportsnyheter

Ole Selnæs

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP
  • To nordmenn klare for Mesterliga-finalen

    Et rødt kort til Chelseas Kadeisha Buchanan ble avgjørende da Barcelona vant 2-0 borte mot Chelsea og tok seg videre til finalen i kvinnenes Mesterliga med 2-1-seier sammenlagt.

    Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen startet for regjerende mester Barcelona, mens Maren Mjelde og Guro Reiten startet på benken for Chelsea.

    Chelsea ledet 1-0 fra den første kampen, og hadde overtaket før returoppgjøret på et fullsatt Stamford Bridge.

    Overtaket varte kun i 25 minutter. Da sendte Aitana Bonmatí bortelaget i ledelsen.

    Etter 59 minutter fikk Chelseas Kadeisha Buchanan sitt andre gule kort på fire minutter. Dermed måtte Chelsea spille resten av kampen med en spiller mindre.

    – Det første gule kortet var soleklart, mens det andre gule kortet er klumsete og urutinert av en såpass rutinert spiller, sier NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp om utvisningen av Buchanan, som har over 50 landskamper for Canada.

    Chelsea byttet inn Reiten like etter det røde kortet, uten at det hjalp stort.

    I det 73. minutt ble Bonmatí felt på vei frem og dommeren pekte på straffemerket.

    Svenske Fridolina Rolfö omsatte straffen i mål og sendte Barcelona opp i 2-0 ledelse med en spiller mer på banen.

    – En oppgave som var knalltøff for Chelsea fra før, blir bare enda tøffere, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

    Chelsea maktet ikke å slå tilbake, og Graham Hansen og Syrstad Engen kunne dermed juble for Barcelonas fjerde Mesterliga-finale på rad.

    Barcelona møter Lyon eller Paris Saint-Germain i finalen. Det blir avgjort i den helfranske semifinalen søndag.

  • Tok 29 år gammel rekord fra Rodal

    21 år gamle Tobias Grønstad fra IK Tjalve satte lørdag norsk rekord på 600 meter. Den nye rekorden lyder på 1.15,22. Den tidligere rekorden var det OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal, som hadde med tiden 1.15,29 helt tilbake i 1995.

    – Det er absolutt veldig gøy å ta en rekord fra en olympisk mester. Det er en god start å ta rekorden hans på 600 i hvert fall, så får vi se om jeg greier å knappe inn på tidene hans på 800 meter også, sier Grønstad til NRK.

    Løpet gikk av stabelen i Milano i Italia, og Grønstad løp hele løpet alene i front da haren trakk seg rett før start.

    – Jeg trener som oftest de 800-spesifikke øktene mine alene, så jeg er vant til å løpe alene. Men jeg ble litt overrasket over hvor lett det var.

    Nå planlegger Grønstad å løpe nok en 600 meter neste helg i et stevne i Tyskland, før han prøver seg på 800 meter om to uker. Det også i Tyskland.

    – Kanskje jeg skal greie å se 14-tallet hvis jeg får en hare i neste løp, sier Grønstad om sitt neste 600-løp om en ukes tid.

    Friidrett - Trond Mohn Games
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal