Hopp til innhold

Svenskene reagerer på stjerneforfall til VM

Ishockeystjernen Nicklas Bäckström er den siste til å takke nei til VM-spill for tittelforsvarer Sverige.

Backstrom

VIKTIG: Nicklas Bäckström (t.v.) hadde vært sentral for Sverige under VM, men han varslet torsdag at han blir hjemme med familien. Her med Loui Eriksson under OL-semifinalen mot Finland i februar.

Foto: Tobias Röstlund / TT / NTB Scanpix

Backstrom

MISTET OL-FINALEN: Her er Nicklas Bäckström på pressekonferansen etter at han ble utestengt for bruk av pseudoefedrin.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB Scanpix

Washington Capitals-spilleren føyer seg dermed inn i rekken av svenske profiler som av ulike årsaker gir tommelen ned til VM i Minsk fra 9. mai.

Alexander Edler, Carl Gunnarson og tvillingbrødrene Henrik og Daniel Sedin har alle takket nei på grunn av skader. Oliver Ekman-Larsson har foreløpig ikke begrunnet avgjørelsen.

Bäckström testet i februar positivt på stoffet pseudoefedrin, og han ble utestengt bare noen timer før OL-finalen i Sotsji. Han fikk i seg for høye verdier av stoffet via en allergimedisin.

Bäckström benekter at dopingprøven er en årsak til at han nå sier nei til VM-spill for Sverige.

– Jeg har lagt bak meg det der. Det kommer heller ikke til å påvirke hvordan jeg tenker om framtiden for Tre Kronor. Når jeg kan, stiller jeg opp for landslaget, sier Bäckström til Aftonbladet.

Han vil heller være med familien enn å reise til Hviterussland for å hjelpe til i svenskenes tittelforsvar.

– Jeg fikk en datter i høst, og jeg har vært veldig mye borte under sesongen, forteller Bäckström.

Kritisk

Avslaget høster imidlertid kritikk i hjemlandet. Expressens sportskommentator Mattias Ek er blant dem som reagerer på alle forfallene.

– Da jeg fikk høre om Nicklas Bäckströms og Oliver Ekman-Larssons nei takk til Tre Kronor ble jeg både overrasket og skuffet. Ja, faktisk forbannet, skriver Ek torsdag.

– Han hadde en eventyrlig sjanse til å dra til VM og lede laget i jakten på et gull med sin stjernestatus.

Ek mener også at Bäckström kunne og burde slått tilbake mot dopingspekulasjonene ved å ha møtt opp rakrygget i Hviterussland.

Ishockeytrener, ekspertkommentator og skribent Leif Boork er heller ikke nådig med spillerne på Twitter. Han mener situasjonen til stjernene ikke kan sammenlignes med «vanlige» arbeidstakere, og at landslagsspillerne har et spesielt ansvar for å stille opp på isen.

Boork mener også at Bäckström kunne funnet mye tid med familien utenom VM-dagene.

Andre er sterkt uenig og mener Bäckström er i sin fulle rett til å prioritere familien etter en lang NHL- og OL-sesong.

– Ingen motvilje

Landslagssjef Pär Mårts avviser uansett at det finnes en motvilje til å spille for Sverige etter alle forfallene.

– Det er ikke slik at noen ikke vil spille for Tre Kronor. Sesongen er lang og har man vært småskadd, og synes at man ikke får ut det man kan, da takker de heller nei, sier Mårts til TT.

Han vet ikke grunnen til at Oliver Ekman-Larsson ikke vil spille.

– Jeg har ikke snakket med ham (Ekman-Larsson), så jeg kjenner ikke til hans historie. Jeg vet bare at vi fikk et nei, sier Mårts.

Storstjernen Erik Karlsson holder derimot VM-døren åpen. Han leverte 74 målpoeng fot Ottawa i NHLs grunnserie.

– Erik og jeg skal snakkes om noen uker, opplyser Mårts.

Ishockey-VM går i Minsk fra 9. til 25. mai. Norge og Sverige spiller i gruppe A.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal