Hopp til innhold

Aamodt om barneidrett: – Vi trenger foreldretrenerne

Kjetil André Aamodt mener Roy Johansens utspill om å få foreldre ut av barneidretten gir feil signaler. Han ble selv trent av faren Finn Aamodt, og tror idretten vil lide om foreldrene blir stengt ute.

Aamodt

Finn og Kjetil André Aamodt bygde alpintsuksessen sammen. Her under OL i Albertville i 1992, hvor Kjetil André vant sitt første olympiske gull.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

– Jeg tror mange foreldre er redde for å vise at de er engasjerte i barneidretten. De er redde for å fremstå som en «gal forelder». Men jeg mener for mye engasjement fra foreldre er bedre enn for lite, sier Kjetil Andrè Aamodt.

Den tidligere alpintstjernen er helt uenig med Roy Johansen, som søndag uttalte til NRK at han vil ha foreldre ut av trenerrollen i barneidretten.

Hva mener du? Kommentér nederst i saken!

Gir faren æren for suksessen

Johansen, som er landslagstrener i ishockey, frykter foreldre uten trenerutdannelse i verste fall kan ødelegge for unge talenter.

– Vi må inn med profesjonelle trenere allerede i 6-7-årsalderen. Det ville vært det beste. Sånn som det er nå - sånn kan det ikke fortsette, sa Johansen.

Aamodt ble selv trent av sin far Finn Aamodt i oppveksen, og gir ham mye av æren for sin suksessrike alpintkarriere.

– Det barna trenger er en sunn og fin oppvekst med mye idrett. De trenger og blir begeistret og sett. Og jeg mener at det ikke er noen som ser barna sine bedre enn foreldrene.

– Trenger frivillige foreldre

Aamodt mener det er bare bra at foreldre engasjerer seg i barneidretten, men frykter mange vegrer seg på grunn av negative holdninger.

– Det er farlig for idretten hvis foreldre blir redde for å vise engasjement. Barna trenger å vite at foreldrene er der, følger med og gir korreks, sier han, og utdyper:

– Jeg tror ikke Roy Johansen mener at ingen foreldre skal engasjere seg i idretten. Uten foreldre i idretten stopper det helt opp. Foreldre som jobber som frivillige er helt avgjørende for at vi i det hele tatt har barneidrett. Vi trenger ildsjeler, og det er oftest foreldrene.

Sommer OL i London 2012

Bartosz og pappa Mariusz Piasecki under OL i London i sommer, hvor de overrasket alle med sølvmedalje.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Mange har ikke nok kunnskap

Fekter Bartosz Piasecki, som tok OL-sølv i sommer, har også sin far som trener. Likevel forstår han Johansens utspill om å få foreldrene ut fra barneidretten.

– Jeg er forsåvidt enig. Det er mange foreldre som ikke har nok kunnskap til å være trenere. Da er det bedre med en godt utdannet trener, sier han.

– Samtidig er det viktig at barn skal ha glede av idretten, og det er vanskelig å vite om en 12-åring blir god senere. Man må nok finne en balanse mellom foreldre og utdannede trenere. Selv er jeg veldig glad for å ha hatt faren min til trener, sier han.

Tar ikke problemene hjem

Faren, Mariusz Piasecki, flyttet fra Polen til Norge for å jobbe som fektetrener. Han har trent mange unge fektere i tillegg til sønnen, og sier tette familiebånd mellom trener og utøver både gir fordeler og ulemper.

– Det er alltids små gnister, for eksempel om jeg prøver å drille og barnet kanskje ikke er så interessert denne dagen. Uansett tror jeg det er viktig at man får lov å være irritert på hverandre, men bare i treningssalen. Man må ikke ta det med hjem, sier han.

– Blir aldri profesjonalisert

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen.

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, sier Johansens utspill er helt urealistisk - og at norsk barneidrett aldri kommer til å bli profesjonalisert.

– Hvis vi skulle betale alle våre barnetrenere i norsk idrett, ville det endt i store milliardbeløp. Vi har helt andre prioriteringer enn å profesjonalisere barneidretten. Det står ikke på vår agende i det hele tatt, fastslår han.

Andersen viser til en studie fra britiske fotballakademier, hvor spillere blir trent systematisk fra de er små. Den viste at 85 prosent av spillerne var arbeidsledige da de fylte 21 år.

– Den typen tilstander ønsker vi ikke i Norge. Vi ønsker å skape trygge og gode felleskapsarenaer for barn og ungdom. Vår idrettshistorie viser at det fungerer også for dem som skal drive toppidrett, konkluderer han.

Landslagstreneren i hockey Roy Johansen mener foreldretrenere i idretten er en katastrofe.

SE VIDEO: Derfor vil Roy Johansen ha foreldre ut av trenerrollen i barneidretten.


Siste nytt

  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 17 kamper (15 seriekamper og to cupkamper).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt ni hjemmekamper, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga
  • Odd ute av cupen etter «kaoskamp» – ble senket av brassescoring

    Sandnes Ulf sørget for at nok et eliteserielag er ferdigspilt i årets fotball-NM. Odd ble sendt ut med 4-5-tap på bortebane.

    Odd tok ledelsen i en kamp som inneholdt fem scoringer før pause. 1.-divisjonslaget Sandnes Ulf ledet da 3-2, og i annen omgang fortsatte de lyseblå å score. Etter 71 minutter la Vajebah Sakor på til 5–3 for hjemmelaget etter en vanvittig scoring på brassespark.

    Målrushet fikk NRK-ekspert Alexander Schau til å reagere.

    – Det er fullstendig kokos og revning av alt som er normal oppførsel i en fotballkamp. ingen kan forsvare seg, og alle kan score. Her kan du faktisk holde pusten mellom hvert mål og ikke svime av, sa Schau i Cupen Live på NRK.

    (NTB)

  • KFUMs nødløsning ble cuphelt i straffedrama

    Idar Nordby Lysgård (29) ble avgjørende da KFUM Oslo slo Sogndal ut av cupen. Keeperen ble hentet til klubben dagen før.

    I straffesparkkonkurransen reddet han et svakt spark fra Martin Høyland. Det ble den eneste bommen på KFUMs vei til 5-4-seier.

    Selve kampen endte 1-1 på Fosshaugane Campus.

    Lysgård var klubbløs før han tirsdag ble en del av keeperteamet til «Kåffa». Dagen etter voktet han Oslo-lagets mål i cupens 3. runde.

    Emil Ødegaard fikk søndag en smell i hodet og måtte sy ti sting etter en duell som endte med rødt kort til Bård Finne.

    (NTB)

    Eliteserien fotball 2021: Odd - Mjøndalen (2-2)
    Foto: Trond R. Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal