Hopp til innhold

– Det blir rart når det drar seg mot vinter igjen

Anders Bardal (32) legger opp etter 25 år som skihopper.

Anders Bardal

GIR SEG: Anders Bardal er ikke motivert til å fortsette.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Hans siste hopp, ifølge ham selv, ble i Holmenkollen søndag. Han kommer ikke til å delta i Planica denne helgen.

Anders Bardal

VETERAN: Bardal har opplevd mye. Dette bildet er fra Hoppuka.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg klarer ikke å se for meg at jeg skal starte på en ny sesong, sier Bardal til VG, som først brakte nyheten torsdag morgen.

Norges Skiforbund sendte like etter ut en pressemelding der de bekreftet nyheten.

– Føles vemodig

Bardal er blant Norges mest meritterte hoppere.

Han har vunnet verdenscupen sammenlagt (2012), VM-gull i normalbakke (2013), OL-bronse normalbakke (2014) og VM-gull i lag (2015).

– Det føles vemodig, men riktig å sette punktum i dag. Jeg har gjort mitt siste skihopp. Etter 25 år som skihopper, 15 av dem i verdenscupsirkuset, har jeg bestemt meg for legge skia på hylla. Søndag 15. mars 2015 hoppet jeg mitt siste hopp i Holmenkollen, sier Bardal.

Nå gleder han seg til å bruke mer tid sammen med familien.

– Det blir veldig spesielt, men jeg gleder meg veldig til det nye livet, sier han til NRK.

– Nå ser jeg frem til å dyrke mine andre verdier i livet. Jeg har en tålmodig kone som fortjener å ha meg mer hjemme. Jeg har barn som har behov for en pappa i nærheten. Sammen skal vi til sommeren bygge vårt eget hjem i Steinkjer.

– Det blir ikke litt rart?

– Det blir veldig rart, i hvert fall når det begynner å dra seg til mot vinter igjen, men jeg tror det blir veldig bra, sier han til NRK.

Trønderen forteller at det var etter VM i Falun at han merket at motivasjonen manglet.

– Jeg opplever ikke lenger at jeg har 100 prosent motivasjon og lyst til å legge ned det som kreves for fortsatt å være i verdenstoppen. Derfor vil noen med mer motivasjon og lyst få min plass i årene som kommer. Dette kjente jeg etter årets VM i Falun. Det holder nå.

Gull til hoppgutta

Anders Bardal sammen med hopplaget som tok gull i Falun.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Rørt Anders Jacobsen

Romkamerat Anders Jacobsen skal ha vært den første av landslagshopperne som fikk beskjeden. Det skjedde før rennet i Holmenkollen søndag.

– Jeg sa «i dag tror jeg det blir mitt siste hopprenn». Det føltes tøft. Og tårene trillet, forteller han til VG.

Bardal har vært plaget av skader denne sesongen etter at han brakk håndleddet i Wisla. Han greide imidlertid å kjempe seg tilbake, og tok både VM-gull i laghopp og VM-sølv i mixedkonkurransen i Falun.

Skaden fra Wisla skal likevel ha vært et vendepunkt for Bardal og ledet frem til avgjørelsen om å legge opp.

– Jeg er stolt og takknemlig for å ha fått representert Norge i en idrett jeg elsker aller mest. Å få sitte på bommen med det norske flagget på hjelmen har gitt meg noen av mine aller beste minner. Det har vært en lang og innholdsrik karriere med både opp- og nedturer. De siste fire sesongene har vært en stor opplevelse.

– Det er verken gleden over idretten eller fysikken som ikke lenger holder mål, men jeg vet godt hva som kreves av en utøver på mitt nivå, sier Bardal, som gir landslagssjef Alexander Stöckl mye av æren for suksessen han har hatt.

Anders Bardal Alexander Stöckl

GODT FORHOLD: Landslagssjef Alexander Stöckl og Anders Bardal.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Stöckl: – Ble tatt litt på senga

Bardal har gitt landslagssjef Alexander Stöckl mye av æren for egen fremgang. Stöckl forteller til NRK at han fikk nyheten av Bardal like før Holmenkollrennet søndag.

– Han tok en prat med meg og sa at han skulle legge opp. Han sa at han ikke føler seg hundre prosent motivert til å fortsette som hopper. Jeg fikk ikke noen signaler før det.

– Jeg ble nok tatt litt på senga og litt skuffet. Men man kan ikke tvinge folk, forteller han.

Stöckl sier at Bardal har vært et forbilde for hele laget.

– Så vi kommer til å savne ham, kommenterer han.

– Hva er ditt beste minne med Bardal?

Clas Brede Bråthen

TRIST NYHET: Sportssjef Clas Brede Bråthen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det må være da han vant gulll og stod på pallen i Val di Fiemme. Han så ut som et småbarn som gledet seg over et klubbmesterskap. Det var veldig spesielt.

– Vanskelig å fylle tomrommet

Sportssjef Clas Brede Bråthen forteller til NRK at Bardal ikke har vist noen tegn på at karrieren var over.

– Men det er litt slik han er. Det er ikke helt Anders Bardal å gjøre et sistehopp, det blir for mye oppmerksomhet. Det er ingenting som gjøres delvis der. Det har vært full innsats hele tiden. Vi skulle gjerne hatt ham med videre, men alt har sin tid, sier han.

Han tror ikke det blir mulig å fylle tomrommet som nå oppstår på landslaget når Bardal takker for seg.

– Men det er i og for seg ikke noe mål, vi må jo bygge ny struktur, men vi mister en fantastisk utøver.

Anders Bardal selv føler at han har fått med seg nesten alt i løpet av sin lange karriere når han nå legger opp. Bortsett fra en ting.

– Det eneste som mangler er en pallplass i Hoppuka, men det får være. Det får noen andre ta seg, sier han.

Anders Bardal tar VM-gull i normalbakke 2013.

VIDEO: Anders Bardal tar VM-gull i 2013.

Komm.: Christian Nilssen og Johan Remen Evensen.

VIDEO: Norge tar VM-gull i laghopp i Falun.

Siste nytt

  • Kollen-beslutningen er tatt: Ingen femmil i 2025

    Det blir ingen tradisjonell femmil i Holmenkollen neste vinter. I stedet skal VM-heltene fra Granåsen ut på 10 og 20 kilometer i nasjonalanlegget i Oslo.

    Det ble besluttet da langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) møttes i slovenske Portoroz onsdag.

    Verdenscuprennene i Kollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet.

    Det har vært strid rundt planene om å skrote den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen på terminlista for 2024/25. FIS har ikke ønsket en ny og kraftkrevende femmil uka etter at løperne har vært ute på samme distanse i VM.

    Nå er beslutningen om å legge inn kortere renn i Kollen tatt.

    Lørdag 15. mars skal det gås 20 kilometer fellesstart i fri teknikk, mens det er klart for 10 kilometer klassisk med individuell start søndag 16. mars.

    – Det blir fantastisk med verdenscuphelg i Holmenkollen rett etter VM. Vi får to dager med spennende konkurranser, sier landslagssjef i langrenn, Ulf Morten Aune, til NTB. (NTB)

    Verdenscup i Holmenkollen 2024
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Skiskytterprofilen Dorothea Wierer (34) fortsetter karrieren

    Onsdag kom bekreftelsen at Dorothea Wierer fortsetter karrieren som skiskytter. Hun tok også et oppgjør med rykter i sosiale medier.

    – Jeg prøver å ikke lese for mye av sosiale medier, men noen ganger er det umulig. Det har vært mange som har sagt at jeg har vært gravid, at jeg ikke har det i meg lenger eller at gjør det for pengene. Noen har også sagt at jeg kun gjør dette for å være på TV. Alt i alt er jeg en atlet og jeg gjør alltid mitt beste i det jeg gjør, sier Wierer til NRK.

    Wierer forteller at hun har tatt to måneder pause hvor hun har trent minimalt og levd «det vanlige» livet. Nå ser hun frem til å fortsette karrieren.

    – Jeg har akkurat bestemt meg, sammen med forbundet og mine trenere, at jeg fortsatt har det i meg. Jeg vil fortsette frem til OL i 2026, sier Wierer på pressekonferansen og fortsetter:

    – Det ville vært synd å avslutte karrieren på denne måten, sier Wierer.

    Sesongen 2023/2024 ble preget av sykdom og søvnvansker for 34-åringen. Etter VM, hvor en 10.-plass på den blandede stafetten ble det beste resultatet, valgte hun å hoppe av verdenscupsirkuset for å finne tilbake til seg selv, sier hun på pressekonferansen.

    – Jeg ser frem til å fortsette, sier Wierer.

    Denne sommeren skal hun jobbe som ekspert for Eurosport/Discovery under OL i Paris.

    Dorothea Wierer
  • Bekreftet: Trener Eirik Horneland forlenget kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland og resten av hans team om nye avtaler.

    Klubben melder selv om signeringene i sine mediekanaler.

    – Vi er veldig glade for at vi har fått med hele trenerteamet på nye og lengre kontrakter. Det er et unikt fellesskap i trenergruppen, og de fungerer veldig godt sammen, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen.

    – De har komplementære ferdigheter og samarbeider godt både på det menneskelige og det faglige. Det er en ambisiøs gruppe som vi er veldig fornøyd med å ha med oss i de kommende årene, legger han til.

    Hassan El Fakiri (toppspillerutvikler), Helge Haugen (fysisk trener), Dan Riisnes (keepertrener) og Daniel Nordheim Pedersen (analyse) har i likhet med Horneland forlenget avtalen ut 2026.

    – Det er en voldsom trivsel, og det er utrolig kjekt å jobbe med alle som er i Brann. Spillere, støtteapparatet, administrasjonen og styret. I tillegg er det en enorm entusiasme rundt klubben med folk som er lidenskapelig interessert. Den entusiasmen betyr mye, og det er utrolig kjekt å jobbe med her når klubben betyr så mye for så mange, sier Horneland.

    Han har vært i Brann siden 2020, først som assistenttrener for Kåre Ingebrigtsen. Deretter fikk Horneland selv jobben som sjef.

    – Det er dyktige folk i støtteapparatet, og vi har vokst nært hverandre. Det er flinke folk, og vi utfyller hverandre, så det er en fantastisk gjeng å jobbe med, sier Horneland.

    49-åringen har tidligere ledet Rosenborg og Haugesund samt Norges G18-landslag.

    (©NTB)

    Eirik Horneland etter kamp mot Strømsgodset.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal