Hopp til innhold

Svindal-skaden et mysterium for legen

Landslagslege Marc Jacob Strauss vet ikke hva som forårsaket akillesskaden til Aksel Lund Svindal.

Svindal

LANGTIDSSKADET: Aksel Lund Svindal må vente i flere måneder før han kan ta på seg skistøvlene igjen. Bildet innfelt er fra sykehuset etter operasjonen, og NRK.no har fått tillatelse til å publisere det.

Foto: FABRICE COFFRINI/asvindal / Afp/Instagram

Claus J. Ryste

TAR GREP: Sportssjef Claus Ryste justerer noen av planene for sesongen etter skaden.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er et veldig godt spørsmål, som vi ikke har svar på, sier Strauss, før han kommer med en antagelse:

– Det ser jo ut til å være en plutselig overstrekk på muskelsenen med for mye kraft.

Svindal mister store deler av sesongen etter å ha røket den venstre akillessenen under barmarkstrening i Sölden.

31-åringen kom seg raskt til operasjonsbordet, men rehabiliteringstiden er så lang at VM i februar etter alle solemerker går uten nordmannen.

– Veldig overraskende

Men hvordan alpinisten Svindal klarte å ryke akillessenen, er fortsatt et ubesvart spørsmål for landslagsledelsen. Strauss forklarer at det er svært uvanlig at den ryker uten at utøveren har hatt noen komplikasjoner tidligere.

– Når den ryker, har utøveren ofte hatt kroniske plager med akillessenen. Da har vi en god forklaring, sier Strauss.

– Men Aksel har aldri hatt plager. Vi har diskutert akillesskaden, og det er veldig overraskende, fortsetter han.

Han forklarer at Svindal i teorien kunne røket senen på ski, men at det er «usannsynlig».

– Det er ikke en vanlig alpinskade, fordi det ofte er knærne som går på alpinistene. Men vi har sett det tidligere, sier Strauss, og legger til at slike skader er vanligere blant fotball- og håndballspillere.

Justerer planene

Svindals skade går hardt innpå det norske alpinlandslaget. Lagkamerat Kjetil Jansrud tror 31-åringen vil bli sårt savnet i alpinbakkene.

Samtidig tror NRKs alpineksert Kjetil André Aamodt at fraværet vil legge et ekstra press på resten av de norske alpinistene.

Sportssjef Claus Ryste forteller at landslagsledelsen blir nødt til å legge om noen av planene for å få maksimalt ut av hver utøver.

– De store planene ligger fast, men det blir nok noen justeringer i hvem de trener med og hvem som skal kjøre sammen. Vi dominerte jo fartsdelen i fjor, og vi merker selvsagt at den ene halvdelen er ute, sier Ryste til NRK.no.

Sportssjefen vil ta det som en bonus hvis Svindal rekker å konkurrere denne sesongen.

– Aksel er en offensiv tøffing. Han tar tak og fokuserer fremover, sier Ryste.

Bilder fra @asvindal på Instagram. Aksel Lund Svindal er sannsynligvis ute mesteparten av sesongen etter at han skada seg på trening i Østerrike. Reporter: Tommy Barstein, foto: Jørn Tveter og redigering: Tommy Barstein.

Bilder fra @asvindal på Instagram.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal