Hopp til innhold

Ekspert om «dopinggassen»: – Nærmest umulig å oppdage

Norges fremste antidopingekspert Inggard Lereim sier xenongass er vanskelig å oppdage ved hjelp av dopingtester.

Lereim

Inggard Lereim: – Dette er en helt ny situasjon. Om det er realiteter eller rykter, det gjenstår å se.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Gassen vil være ute av kroppen lenge før man påviser følgene, sier Lereim til NRK.no.

Lereim har gjort seg bemerket i internasjonalt antidopingarbeid gjennom flere år. I dag er han nestleder i Antidoping Norge.

Det er den tyske TV-kanalen WDR som hevder at russiske idrettsfolk har skaffet seg bedre utholdenhet ved å inhalere edelgassen xenon.

Craig Reedie

WADA-president Craig Reedie har varslet at de vil se nærmere på tilfellet med xenoninhalering.

Foto: STRINGER / Reuters

I programmet «Sport inside» ble det mandag hevdet at denne metoden er brukt i flere år, også av de russiske OL-utøverne på hjemmebane.

– Om dette stemmmer kan det være svært alvorlig, sier han til NRK.no.

– Ute av kroppen

I TV-programmet blir det hevdet at gassen inhalereres, et nytt og til nå ukjent fenomen, men WDR hevder at det i flere år har hatt stor utbredelse blant russiske landslagsutøvere.

Dopinganalytiker Mario Thevis ved analyselaboratoriet i Köln sier til TV-kanalen at metoden ikke kan påvises i tester i dag. Den skal også være svært effektiv, ifølge analytikeren.

– Det er gjort dyreforsøk med xenon. I løpet av ett døgn var EPO-produksjonen økt med en faktor på 1,6. Det er en betydelig effekt, sier Thevis.

Forskeren mener det er sannsynlig at effekten vil være den samme hos mennesker.

– Det er voldsomt, sier Lereim om den påståtte effekten.

Han understreker likevel:

– Om dette kan direkte overføres på mennesker har jeg ikke sett noen vitenskapelige data på ennå, sier han.

Må ta prøver kontinuerlig

Han forteller at det å spore en slik gass kan by på store utfordringer.

– Om man skal oppdage dette må man ta blodgassprøver (av utøveren) nærmest kontiunerlig. Men følgene kan man påvise, nemlig en økt produksjon av røde blodceller, sier Lereim.

Inhalering av xenon skaper økt produksjon av EPO som igjen øker oksygenopptaket - en stor fordel i utholdenhetsidretter.

Kunstig tilførsel av EPO er strengt forbudt.

Anders Solheim

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim: - Vet ikke hva som er fakta.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er selvfølgelig noe man gjør i god tid før en konkurranse slik at kroppen får tid til å produsere mer erytropoietin (EPO), påpeker han.

– Helt nytt for meg

Selve metoden, å inhalere xenon, er imidlertid helt ny for den erfarne antidopingeksperten.

– Jeg har ikke hørt om at xenongass har blitt brukt til dette. Om det er realiteter eller rykter, det gjenstår å se.

Verdens antidopingbyrå (WADA) sier til WDR at de etter opplysningene vil sette xenoninhalering på sakslisten allerede ved sitt neste møte.

– Dette er en helt ny situasjon, og jeg kjenner WADA så godt at jeg vet at de vil ta tak i ryktene for å finne ut om det er realiteter, forteller Lereim.

– Vet ikke hva som er fakta

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er foreløpig usikker på hvordan han skal forholde seg til påstandene fra den tyske TV-kanalen.

– Jeg har ikke hørt om dette før. Vi vet ikke hva som er fakta eller hva som er riktig i denne saken, men jeg ville ikke anbefalt noen å inhalere xenongass. Det er WADA som må svare på om xenoninhalering er å anse som doping, sier han til NTB.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal