Hopp til innhold

– Anand kan plutselig bli massiv favoritt

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Vishy Anand (43) var synlig den mest fornøyde av de to sjakk-spillerne etter åpningspartiet lørdag. Inderen kan sikre seg en pangstart på matchen om han vinner søndagens parti.

Vishy Anand

Vishy Anand (t.v.) sa seg godt fornøyd med hvordan han kom ut av det første VM-partiet mot Magnus Carlsen. Nordmannen var ikke like fornøyd.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vishy satte standarden og viste Magnus hvordan matchspill foregår. Hvis Anand fortsetter å spille slik med svarte brikker, er han plutselig en massiv favoritt, sier sjakk-VMs offisielle kommentator Lawrence Trent til NRK.no.

Lawrence Trent

Lawrence Trent mener Anand viste stor rutine da han unngikk å gi Carlsen fordel av åpningen sin.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Mange ble overrasket da Magnus Carlsen og Vishy Anand tok hverandre i hånden allerede etter halvannen times spill av det første partiet i VM-kampen.

Begge spillerne godtok remis, altså uavgjort, allerede etter 16 trekk.

For Magnus Carlsen var det på ingen måte noen ideell start, med tanke på at han hadde fordelen av å starte VM-kampen med hvite brikker.

Les også: Indisk avis: «Carlsen måtte godta pinlig uavgjort»

– Anand var synlig sterkere

Det var imidlertid en bortimot perfekt start for hans indiske motstander. For med remis i dag, kan inderen gå for seier med hvite brikker i morgen.

– Magnus fikk ingenting ut av åpningen sin, og Vishy spilte veldig bra. Da det ble som det ble, gjorde Magnus klokt i å ikke «pushe» på. Mange spillere kunne nok fort gått i fella og fortsatt å angripe, men Magnus trakk seg tilbake og sikret remis, sier Trent.

Nå ligger veien åpen for at Anand, som i morgen spiller med hvite brikker, får et overtak allerede i andre parti.

– Du kan regne med at Anand «pusher» på med hvit i morgen. Og da kan det fort bli avgjørende. Hvis Anand vinner, har Magnus fått en veldig dårlig start, sier Trent.

Også NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener varsellampene kan begynne å blinke dersom Anand fortsetter storspillet.

– Anand var synlig sterkere i åpningen enn Carlsen. Hvis han er det i morgen også, og i tillegg har fordelen av å være hvit, kan det bli veldig farlig for Magnus. Hvis Anand får bruke det han er best på, nemlig åpningen, er det ikke lyse utsikter for Magnus, sier Bae.

VIDEO: Se avgjørelsen av første parti

(artikkelen fortsetter under videoen)

Magnus Carlsen og Vishy Anand endte med remis i det aller første partiet i VM-kampen i India, lørdag formiddag. Kampen var over etter halvannet times spill.

VIDEO: Carlsen og Anand spilte remis i første parti.

– Må unngå tap

NRKs andre sjakkekspert, Askild Bryn, skal chatte med NRKs lesere under hele sjakk-VM. Han er imidlertid ikke bekymret for Carlsens vinnersjanser helt ennå.

– Alt i alt vil jeg fortsatt påstå at Carlsen er favoritt. Vi må ikke glemme at Magnus gjerne blir bedre og bedre utover i turneringer, og han er nok bare glad for å ha kommet i gang, sier Bryn, og fortsetter:

– Det viktigste i morgen blir å unngå tap. Taper han i morgen, har han fått en veldig dårlig start. Da er han bakpå allerede fra begynnelsen. Det kan det muligens bli vrient å hente inn senere, advarer Bryn.

Trent mener Carlsen nå må vise hva han kan.

– Carlsen må sette sitt preg på dette allerede i morgen. Helst bør han vinne i morgen - da har han fått en god start. Taper han, er Vishy kapabel til å utnytte dette til sin fordel, sier Trent.

Søndagens parti, der Carlsen spiller med svarte brikker, starter kl 10.30 norsk tid. Hele partiet kan du se direkte på NRK1 og NRK.no.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal