Hopp til innhold

15 av 18 nordmenn slått ut av EM

ZÜRICH (NRK.no): Det har blitt flere sisteplasser enn jubelscener for den rekordstore norske troppen i friidretts-EM. Helt som forventet, sier friidrettssjefen.

bilde

Isabelle Pedersen (t.v) og Vladimir Vukicevic har slitt med skader og røk ut etter forsøksheatene i hekk, mens Runa Skrave Falch skjønte lite av sin kollaps på 10.000-meter. De er noen av de mange nordmennene som allerede er ute av EM.

– Vi har noen som har fått det til, og noen som ikke har fått det til. Slik vil det alltid være, sier Ronny Nilsen, sportssjef i Norges friidrettsforbund.

22 nordmenn har vært i aksjon i EM i friidrett så langt, og det har vært langt mellom de store høydepunktene.

Kun tre av de 19 som har hatt innledende kvalifiseringsrunder i sin øvelse er videre i EM. Resten er slått ut. Flere endte sist i sine forsøksheat.

I tillegg endte Runa Skrave Falch sist på 10.000-meter for kvinner, mens Erik Tysse ble nummer ni i kappgangen. Håvard Haukenes ble disket på sistnevnte øvelse etter å ha fått tre advarsler.

Ingen personlige rekorder

ezinne

Ezinne Okparaebo har også slitt med skader denne sesongen, men virker å være en av de som har truffet med formtoppen. Hun leverte sin beste tid for sesongen i forsøket, men røk allikevel ut av EM i semifinalen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Norge stiller med en rekordstor tropp på 39 utøvere i EM. Før mesterskapet ble den også kalt den svakeste noensinne.

– Det er som forventet. Nesten ingen går videre fra forsøksheatene, bortsett fra de vi visste kan nå en finale, som Jays, Ezinne og Ingvill, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Ezinne Okparaebo røk ut imidlertid ut i semifinalen på 100 meter.

Rodal stusser mer på at flertallet i tillegg har levert resultater som er en del dårligere enn det beste de har prestert tidligere.

Så langt har to av de norske levert sitt beste resultat for sesongen, mens ingen har satt personlig rekord.

De fleste utøvere prøver å prikke inn toppform til mesterskap, men Rodal synes det virker som få har klart dette til EM.

– Jeg er litt overrasket over at ingen benytter anledingen til å sette personlig rekord. Det synes jeg vi kan forvente, sier den tidligere 800-meterløperen.

– Dokumentere form før EM?

Rodal mener friidrettsforbundet bør lære av dette til neste gang de starter forberedelser til mesterskap.

– Både friidrettsforbundet og Olympiatoppen bør sette fokus på mesterskapsforberedelser med bakgrunn i at mange utøvere underpresterer i sesongens viktigste konkurranse, sier Rodal, og utdyper:

– Det går på hvordan man bygger opp form til det som er årets viktigste konkurranse. Her ser vi at den ene etter den andre underpresterer og ikke er i

henrik

Fortsatt er det mange nordmenn som ikke har vært i aksjon i EM. Det store gullhåpet Henrik Ingebrigtsen løper 1500-meter først på fredag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

nærheten av verken årsbeste eller personlig rekord.

– Mener du forberedelsene har vært for dårlige?

– Ja, kanskje bør det legges inn som et krav fra Norges Friidrettsforbund at utøverne i tillegg til å ha klart kravet også må dokumentere god form tett på uttaktsfristen? spør Rodal.

– Ikke for stor tropp

Sportssjef Nilsen medgir at det har vært både opp og ned i EM, men er likevel fornøyd med mesterskapet så langt.

– Vi har hatt gode starter fra våre beste utøvere, som har gått videre til semifinale eller finale. Så har vi en hel del andre som har prestert enten opp mot sitt beste eller bak der. Det er som forventet, sier han.

Han skjønner at mange lurer på om troppen er for stor.

– Og det er den ikke. Den er så stor som den er fordi utøverne har klart de internasjonele kravene. Jeg skjønner at noen vil frem til at det er utøvere som kanskje ikke skulle vært her, men vi vil gi utøverne erfaring som de kan ta med seg til senere VM og OL, forklarer Nilsen.

Det norske friidrettsforbundet har i flere år brukt å sende store tropper til EM, fordi de mener det er en gyllen anledning til å gi mer urutinerte utøverne mesterskapserfaring.

– Det ene er å lære, det andre er å prestere. Vi tar ikke med turister til EM. Selv om noen ikke får det helt til, har de likevel gjort sitt beste for å prestere, sier Nilsen.

– Er det en god erfaring å komme hit og bli sist?

– Da må jeg trekke frem en som ble helt sist en gang, Andreas Thorkildsen. Han kom godt tilbake senere. Det kan føles negativt der og da, men de får internasjonal erfaring som kan hjelpe dem til å prestere neste gang, sier Nilsen.

Rodal er enig i at utøverne som er i EM fortjener å være der.

– Det er en politisk beslutning av forbundet å ta med en del utøvere hit kun for å gi dem mesterskapserfaring. Jeg er helt enig i at det kan være nyttig, sier han.

Mange skader

En rekke av de norske deltagerne har slitt med skader i forkant av EM. Det forklarer naturlig nok hvorfor noen av dem ikke har levert opp mot sitt beste.

Hekkeløperne Isabelle Pedersen og Vladimir Vukicevic er to eksempler på dette. Pedersen har gått glipp av opp mot tre måneder med trening i år, mens Vukicevic følte på skaden også under konkurransen onsdag.

– Jeg løp, så dum var jeg. Det positive er at jeg kunne ikke gjort det så mye bedre i dag, forklarte Vukicevic etter å ha løpt halvsekundet tregere enn hans personlige rekord.

10.000-meterløper Skrove ble tatt igjen med tre runder i tirsdagens konkurranse, men sto på løpet ut og fullførte som siste kvinne i mål. Hun skjønner ikke selv hvordan hun kunne løpe på en tid som er flere minutter bak hennes personlige rekord.

– Det bare stoppet fullstendig opp. Det er vanskelig å sette fingeren på hva det var egentlig. Det var en veldig grei start og jeg følte meg i god form på oppvarminga, så det var ingenting som virket unormalt, sier Skrove.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal