Hopp til innhold

Sebastian (20) ble slått til blods da han ga gult kort

Vold, trusler og hets mot fotballdommere skjer jevnlig, viser en undersøkelse NRK har gjort. Flere mener det er hovedgrunnen til at frafallet blant dommere er høyt.

Vold og trusler mot dommerne er ett problem i fotball. Fotballforbundet har store problemer med å beholde kampledere nedover i divisjonene, mye på grunn av svært stygge episoder.

SE VIDEO: Vold og trusler skremmer unge dommere bort fra fotballen.

Det er lørdag 31 august i år. Sebastian Mikalsen har nettopp blåst av til pause i 4.divisjonsoppgjøret mellom Borgar og Kråkerøy.

20-åringen ser i øyekroken at en spiller er på vei mot ham, og skjønner fort at han ikke er spesielt blid.

Spilleren er uenig i en dommeravgjørelse tidligere i omgangen og vil ha forklaring. Mikalsen oppfatter ham som aggressiv og svarer så rolig han klarer.

Svaret han får er å bli skallet til midt i ansiktet.

Med blødende nese tenker Mikalsen at nå må han holde hodet kaldt, og leter etter det røde kortet han har i baklommen.

Før han rekker det, slår spilleren til ham igjen.

– Det var et sjokk. Jeg brukte lang tid på å samle meg, sier Mikalsen til NRK.

Les videre under bildet!

sebastian

Fotballdommer Sebastian Mikalsen opplevde en dommers mareritt da han ble slått og skallet ned på banen.

43 alvorlige saker

Denne voldsepisoden er én av totalt 43 saker med høy alvorlighetsgrad som doms- og sanksjonsutvalget i Norges fotballforbund har behandlet siden i fjor vår.

NRK har gått gjennom de ferdig behandlede sakene, som viser at vold og grove trusler forekommer jevnlig på norske fotballbaner.

I de fleste tilfellene er volden og truslene rettet mot kampens dommer.

Sliter med å få nok dommere

Omar

Omar Rafiq, dommeransvarlig i Akershus, tror dårlige opplevelser som munnbruk og hets fra spillere og tilskuere er hovedgrunnen til at mange dommere slutter tidlig.

Omar Rafiq har ansvaret for dommerne i Akershus fotballkrets. Han blir ikke overrasket over statistikken.

– Jeg får ofte høre om dommere som har hatt dårlige opplevelser på banen. Heldigvis er det ikke så ofte det gjelder vold, men det er ofte mye aggresjon mot dommere, forteller han.

Han tror det er hovedgrunnen til at frafallet blant dommere er høyt, og spesielt blant de yngre. Det er noe både han og de fleste av hans kollegaer i de andre kretsene opplever.

– Vi har ikke problemer med å få nye dommere til å ta kurs. Den største utfordringen vår er å få de til å fortsette etter de har dømt noen få kamper. Det kan være mange grunner til det, men jeg tror dessverre en viktig grunn er dårlige opplevelser, sier Rafiq.

– Foreldrene står og skriker

rune pedersen

Rune Pedersen, dommersjef i Norges Fotballforbund.

Foto: NRK

Rune Pedersen, dommersjef i fotballforbundet, bekrefter at frafallet gir hodebry.

– 750 - 1000 fotballdommere rekrutteres på landsbasis i året, men like mange slutter. Vi vet at vi aldri klarer å beholde alle, men vi lurer jo litt på hva som er grunnen til at så mange hele tiden forsvinner, sier han.

Fotballforbundet er derfor et stykke unna å nå sitt mål om å ha 3000 registrerte dommere.

Rafiq mener volden er «toppen av isfjellet», og sier noe om en ukultur i idretten. For mye oftere enn fysiske angrep plages dommerne av munnbruk og hets, også fra tilskuere.

Spesielt fra unge spilleres foreldre.

– Man skal tåle litt høy temperatur i fotballen, men problemet er at det bikker over. Det starter allerede blant de helt yngste, med foreldre som står og skriker etter dommeren på sidelinjen. Spillerne lærer og tar dette med seg oppover i aldersklassene, sier han.

Utestengt fra fotballen

Én av kampene som har ført til straff fra doms- og sanksjonsutvalget var tredjedivisjonsoppgjøret mellom Romsås og Lillestrøm 2 i fjor vår.

Der ble tre spillere utestengt fra fotballen i opp til åtte måneder etter å ha delt ut slag, trusler og krenkelser både til spillere og dommere.

Ola Vaagsaar fra Eidsvoll Turn dømte denne kampen, og han er av samme oppfatning som Rafiq.

– Jeg tenker at det som tillates i barnefotballen speiles senere i karrieren. Alle har et ansvar for å skape gode opplevelser, ikke bare for spillere og trenere, men også dommere, sier han.

– Skal ikke skje

Med tanke på hvor mange kamper som spilles hvert år, mener fotballforbundet at 43 saker med vold eller trusler ikke er et urovekkende høyt tall.

– Men slike episoder skal uansett helst ikke skje. Det er noe vi ser alvorlig på, sier Rune Pedersen.

Han er klar over at en del dommere får dårlige opplevelser på banen, og understreker at fotballforbundet har flere forebyggende tiltak.

Blant annet har både fotballforbundet og flere av kretsene såkalte fairplay-utvalg, som kan rykke ut til klubber der det er problemer. De tilbyr også holdningskurs til klubber og lag, enten frivillig eller påtvunget.

Fotballforbundet lager også det de kaller foreldrevettplakater, som kan henges opp hos klubbene. Der står det retningslinjer for hvordan man bør oppføre seg på sidelinjen under kamp.

sebastian

Til tross for den vonde opplevelsen for bare noen uker siden, nekter Sebastian Mikalsen å gi seg som fotballdommer. Han var i aksjon igjen like etter. Her mens han dømmer sin første kamp i 3. divisjon forrige helg.

Sebastian nekter å gi seg

Mens mange unge dommere gir seg tidlig, ser Sebastian Mikalsen ut til å være unntaket fra regelen.

Da han satt alene i garderoben etter å ha blitt slått til, bestemte han seg for at episoden ikke skulle påvirke ambisjonene hans som fotballdommer.

– Faktisk ble jeg mer motivert enn noensinne. Episoden gjorde at jeg så hvor viktig det er at man har dommere på banen, slår han fast.

– Hva tror du er grunnen til at noen tyr til vold på fotballbanen?

– Fotball får frem både det beste og det verste i folk. Det er veldig mye følelser involvert, siden det betyr så mye for de som spiller. Det blir til at man ser det som skjer bare fra sitt eget perspektiv.

– Det er da man må huske at også vi dommerne bare er mennesker, og som kjent er ingen feilfrie.

Sportsnyheter

Ville jubelscener etter norsk superstafett: – Hva skjedde nå??

For første gang på 100 år er et norsk lag klare for OL på en lagøvelse i friidrett. Etter målgang ble ankerkvinne Henriette Jæger «overfalt» av lagvenninnene.

Siste nytt

  • Nedberge Llano klarte EM-kravet

    Sleggekaster Beatrice Nedberge Llano kastet 71,21 meter i en konkurranse i USA.

    Dermed kom hun akkurat én centimeter over EM-kravet på 71,20. Det skriver friidrettsnettstedet Friidrett1.

    Det holdt også til seier i stevnet i Tucson, Arizona.

    OL-kravet i sleggekast er for øvrig 74 meter. Nedberge Llano ligger foreløpig an til å kvalifisere seg på ranking.

    26-åringen har en personlig rekord på 72,10 meter.

    Beatrice Nedberge Llano
    Foto: NTB
  • Olaussen og Stora Tuna tok historisk seier i Tiomila

    Stora Tuna OK vant kvinnestafetten i årets Tiomila - en historisk stafett ettersom det var første gang i orienteringsklassikerens historie at også kvinnene løp nattetapper.

    Nettopp de to nattetappene ga Borlänge-klubben trøbbel, men den norske landslagsløperen Marie Olaussen løp meget sterkt på den første etappen i dagslys og avanserte fra 47. til sjuendeplass og sørget for kontakt med teten igjen. Fjorårets verdenscupvinner Tove Alexandersson avgjorde stafetten på den sjette og siste etappen, og sikret seieren foran IFK Gøteborg og Halden.

    Stora Tuna ble dermed den fjerde klubben i historien som har vunnet både dame- og herrestafetten samme år.

    Marie Olaussen
    Foto: NTB
  • Pellegrino lurte stjernekeeper Lloris – scoret sesongens andre i MLS

    Amahl Pellegrino er for alvor i ferd med å få fart på karrieren i Major League Soccer. Lørdag rundet han tidligere Tottenham-keeper Hugo Lloris og scoret for San Jose Earthquakes.

    Pellegrinos fulltreffer bidro til at laget hans beseiret Los Angeles FC med 3-1.

    Den tidligere Bodø/Glimt-yndlingen satte inn 2-0-målet i kampen ti minutter ut i annen omgang. Etter en strålende pasning av argentineren Cristian Espinoza kom Pellegrino alene med Los Angeles-keeper Lloris. Nordmannen rundet sisteskansen og trillet ballen i nettet.

    Pellegrinos scoring var hans andre for sesongen. 33-åringen startet lørdagens kamp til venstre i Earthquake-angrepet. Han ble byttet ut etter 69 minutters spill. (NTB)

    Pellegrino
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal