Hopp til innhold

– Naivt å tro at ikke flere er involvert, men jeg håper ikke det

Styrelederen i Follo, Ole Bjørn Fausa, sier det er en alvorlig og trist utvikling i saken at en av hans klubbs spillere er siktet for kampfiksing.

Styreleder i Follo om at en av spillerne i klubben er siktet.

HÅPER TIL DET MOTSATTE ER BEVIST: – Opplysningene som vi mottok var av en slik art at vi ikke kan utelukke det, men jeg tar utgangspunkt i at inntil det motsatte er bevist, så er det ikke tilfelle, sier Ole Bjørn Fausa til NRK. Intervjuer: Viggo Johansen.

Gro Smogeli

Gro Smogeli i Oslo-politiet, sier de ikke vil kommentere saken mer onsdag kveld.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Ole Bjørn Fausa

– Vi må først og fremst ta vare på våre spillere nå, vise omsorg og bearbeide dette sjokket, sier styreleder Fausa.

Foto: Emrah Senel / NRK

– Det er en alvorlig og trist utvikling, sier Fausa til NRK.

Som styreleder i Follo valgte de å gå til politiet forrige fredag da de fikk opplysninger om at det kan ha skjedd noe alvorlig i klubben.

Onsdag kveld ble det klart at politiet har pågrepet og siktet en Follo-spiller i 20-åra i forbindelse med kampfiksingssaken i norsk fotball.

Han er siktet for heleri; for å ha mottatt utbytte/penger fra manipulasjon av kampresultater.

Kan være spill på 120.000 kroner

– Kan flere av spillerne være involvert i saken?

– Jeg håper indelig ikke det, men jeg tror det er naivt å utelukke det, svarer Fausa.

– Du har altså grunnlag for å tro at det kan være flere spillere?

– Opplysningene som vi mottok var av en slik art at vi ikke kan utelukke det, men jeg tar utgangspunkt i at inntil det motsatte er bevist, så er det ikke tilfelle, sier Fausa.

Ifølge det VG Nett erfarer var det et kombinasjonsspill på 120.000 kroner på kampene Follo - Østsiden (3-4) og Frigg - Asker (7-1) som utløste kampfiksingalarmen.

Fausa sier de gjorde flere mistenkelig observasjoner i kampen mot Østsiden:

– Det skjedde mange rare ting i denne kampen. Det er ikke nødvendigvis resultatet som er grunnlaget for denne mistanken. Det var en del observasjoner – uten at jeg ønsker å gå nærmere inn på det – som var annerledes fra andre kamper. Vi så rett og slett et par overraskende ting i denne kampen, sier Fausa til NRK.

– Nedslående og tøff beskjed

Follo-spillernes talsperson, kaptein Anders Lübeck, skriver på klubbens hjemmesider følgende onsdag kveld:

«Jeg har nettopp fått vite at en av våre medspillere er pågrepet i saken, og det er en nedslående og tøff beskjed å få. Alle spillerne i klubben opplever situasjonen som en belastning, men vi må akseptere at etterforskningen vil måtte ta den tiden den krever før noen konklusjoner kan trekkes.»

«Det viktigste er at sannheten og fakta kommer frem - for alle impliserte. Styret vårt håndterer denne saken, og gjør sitt ytterste for at vi i spillergruppa skal kunne fokusere på å trene godt, og forberede oss mentalt på mandagens kamp».

«Det er en vanskelig og tung situasjon, som vi svært gjerne skulle vært foruten, det er ingen som helst tvil om det. Vi har hatt en flott start på sesongen, og vi skylder oss selv å tar vare på den, og hverandre, i dagene fremover».

Erkjenner ikke forholdet

Den siktede spilleren har sittet avhør hos politiet hele onsdag kveld.

Han erkjenner ikke forholdet, men vil bli værende hos politiet til imorgen. Videre er flere personer avhørt som vitner, opplyser politiet i en SMS til NRK.

– Utover dette - av hensyn til etterforskningen - ønsker politiet ikke å komme med ytterligere opplysninger nå i kveld, opplyser Seksjonssjef for finans- og miljøkriminalitet i Oslo politidistrikt, Gro Smogeli.

Smogeli har opplyst overfor Dagbladet at de også har beslaglagt penger i forbindelse med veddemål.

Hun vil ikke si noe om den siktede mannen er en av de mistenkte spillerne i kampfiksingsaken eller om det er gjort andre beslag i saken.

Norges Fotballforbund har fått flere henvendelser fra klubber og enkeltpersoner siden kampfiksingssaken ble kjent søndag. En del av henvendelsene dreier seg om spillere som er blitt forsøkt rekruttert til kampfiksing gjennom sosiale medier.

– Uskyldig til det motsatte er bevist

Fra før er det klart at Follos 3-4-tap for Østsiden 24. juni var en av kampene som er mistenkt for å ha blitt resultatmanipulert. I helgen ble 1.-divisjonskampen Ull/Kisa– HamKam utsatt på grunn av mistanke om kampfiksing.

Norges Fotballforbund ble i helgen kontaktet av Asker om lagets kamp mot Frigg i 2. divisjon. Asker tapte 1-7 og syntes resultatet var så spesielt at forbundet burde varsles.

Kampfiksingssaken ble politianmeldt av NFF mandag. Generalsekretær Kjetil Siem sier at han er glad for at politiet har tatt tak i saken.

– Dette er selvsagt en markant og alvorlig utvikling i saken, men like fullt er det fortsatt snakk om en spiller og arbeidstaker hos en av våre medlemsklubber, og jeg må minne om at vedkommende er uskyldig til det motsatte er bevist, sier Siem til fotball.no.

– Vi må ta vare på spillerne våre

Også Fausa er opptatt av at det er lang vei fra siktelse til dom, og at spilleren inntil det motsatte er bevist, er uskyldig. Han sier at de mottok opplysninger som indikerte at det kan ha forekommet resultatmanipulasjon.

– Nå jeg ser tilbake på det, så var det en riktig avgjørelse av oss å ta kontakt med NFF. Det var tungt og vanskelig, men nødvendig for norsk fotball omdømme og renome. Det viktigste for oss er at sannheten kommer fram, sier han.

Fausa sier at de nå ønsker å fokusere på å ta vare spillergruppen.

– Vi må først og fremst ta vare på våre spillere nå, vise omsorg og bearbeide dette sjokket, sier styrelederen.

Ingen av Follo-spillerne NRK tok kontakt med onsdag ønsket å kommentere pågripelsen, men henviste til klubbledelsen.

Hallén og Siem

Yngve Hallén og Kjetil Siem i NFF sier spilleren er uskyldig til det motsatte er bevist.

Foto: NTB Scanpix

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal