Hopp til innhold

«Hvordan kunne det skje?»

Alexander Dale Oen var en av verdens best trente og hadde tett oppfølging av lege. Likevel døde han av hjertestans uten forvarsel. Det mest skremmende er at ingen vet hvorfor.

Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen var ung, topptrent og under tett oppfølging av lege. Likevel gikk det galt. Her fra VM i Shanghai i juli 2011.

Foto: CHRISTINNE MUSCHI / Reuters

Monika Bernedzikiewicz

Monika Bernedzikiewicz er hjertespesialist ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI). Hun vil at toppidrettsutøvere sjekker hjertet oftere enn det som er vanlig i dag.

Foto: NIMI

Et døgn etter det tragiske dødsfallet til Alexander Dale Oen (26) er det ett vondt spørsmål som henger i luften uten svar: «Hvordan kunne det skje?»

Alexander Dale Oen var et skip som ikke kunne synke. Han var topptrent ut i fingerspissene. Øygardingen skulle ta OL-gull om bare tre måneder.

Og han var bare 26 år.

Onsdag kveld ble den foreløpige obduksjonsrapporten frigitt, men de innledende undersøkelsene har ikke gitt noen svar rundt årsaken til svømmerens plutselige dødsfall.

– Leger blir også forferdelig overrasket når slikt skjer, sier Monika Bernedzikiewicz.

Hun er hjertespesialist (kardiolog) ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI).

Bernedzikiewicz er én av flere NRK.no har spurt om hvordan dette kunne skje. Men verken leger, utøvere som har overlevd hjertestans eller andre toppidrettsutøvere som presser kroppen til det ytterste forstår hvordan det kunne skje.

Legen: – Sjelden

Landslagslege Ola Rønsen, som forsøkte å gjenopplive Dale Oen, sa natt til onsdag at det aldri var tegn på at ting ikke var som normalt med svømmeren i forkant av dødsfallet.

– Absolutt ingen forvarsler. Alt var normalt. Han hadde en rolig dag med et treningspass og litt fri på ettermiddag som vi benyttet til å spille litt golf, så alt var fredelig og normalt, sier Rønsen.

– Det er umulig å si hva som har skjedd med Dale Oen. Vi må vente på mer informasjon, sier hjertespesialist Bernedzikiewicz.

Dale Oen ble obdusert tirsdag, men det er ventet å ta flere uker før den endelige dødsårsaken er klar.

– Amerikanske undersøkelser viser at unge personer sjelden får hjertestans. Ifølge undersøkelsen er det i aldersgruppen 17 til 23 år kun 1 av 40 000 som får hjertestans i løpet av ett år, sier Monika Bernedzikiewicz.

Hun vil at man i større grad enn i dag anbefaler toppidrettsutøvere å ta grundige undersøkelser av hjertet.

Carl-Erik Torp

Tidligere Brann-spiller Carl-Erik Torp la opp etter hjertestansen høsten 2011. her blir han takket av supporterne i Bataljonen.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Utøveren med hjertestans: – Skremt

– Det er helt ufattelig at kroppen til en så frisk ung mann ikke orker mer, sier tidligere Brann-spilller Carl-Erik Torp (27).

I september 2011 overlevde han en hjertestans.

Under eliteseriekampen i fotball mellom Sogndal og Brann falt 27-åringen om på banen. Han ble reddet av en hjertestarter.

Onsdag ble det kjent at svømmelandslaget ikke hadde med seg hjertestarter til USA der Dale Oen døde.

– Det er skremmende når det skjer igjen. Jeg blir skremt, forteller Torp og tenker på Dale Oen.

I Torps tilfelle var det en skade på hjertet som utløste hjertestansen, men spilleren fikk ikke noe forvarsel.

– Nei, ikke i det hele tatt. Alt var som normalt før kampen. Jeg følte meg fin, med unntak av litt stressnerver, men det har jeg alltid før kamp. Det kom som lyn fra klar himmel, sier han.

Kondisjonsutøveren: – Ingen garantier

Tim Bennet

Tim Bennet, presidenten i organisasjonen Kondis, trener mellom 12 og 17 timer i uka.

Foto: timvbennet.com

President i Kondis, organsisjonen for kondisjonsidretter, Tim Bennet, presser ofte kroppen til det ytterste. Han er skremt av hjertestansen til den topptrente svømmeren.

– Når en godt trent utøver, som blir fulgt tett av lege, får hjertestans, viser det at ingenting er sikkert. Det finnes ingen garantier for noe som helst, sier Bennet til NRK.no.

Bennet har løpt 50 maraton, deltatt ti ganger i Birkebeinertrippelen og vært med i ti knallharde Ironman-konkurranser der man svømmer 3,8 km, sykler 18 mil og løper et maraton.

– Når slikt skjer blir jeg litt skeptisk til det jeg selv driver med. Jeg vet jo at det tar på, sier Bennet og legger til:

– Det er ofte jeg har vondt i brystet når jeg trener, og tenker at jeg burde sjekke meg. Selvfølgelig burde jeg det, men jeg har ennå ikke gjort det. Jeg tenker i stedet «sånt skjer ikke meg».

– Kan man ta noen forhåndsregler?

– Har du en dårlig dag og kjenner at kroppen har best av å være i ro bør du lytte til det. Det er den ene, lille ekstra økta som kan bli skjebnesvanger. Jeg er altfor dårlig til å ta hensyn selv og trener uansett. Jeg vet at jeg leker litt med tilfeldighetene.

Kristen Skjeldal

Tidligere langrennsløper Kristen Skjeldal sitter igjen med mange spørsmål etter dødsfallet til Dale Oen.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Vennen: – Skal ikke skje

Tidligere langrennsløper Kristen Skjeldal var venn og turkamerat av den kjente motbakke- og orienteringsløperen Jon Tvedt som døde plutselig under en fjelltur i Bergen i 2009.

– Jeg tenkte på Jon med en gang da jeg fikk høre om dødsfallet til Oen, sier Skjeldal til NRK.no.

– Men de fant aldri helt ut hva han egentlig døde av.

Skjeldal forteller at dødsfallet til Oen har gjort sterkt inntrykk på ham.

– Det skal ikke skje med idrettsutøvere som er så godt trent. Jeg sitter igjen med flere store spørsmål. Døden virker så fjern for idrettsutøvere som dem.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal