Hopp til innhold

Svømmelandslaget hadde ikke hjertestarter

FLAGSTAFF/OSLO (NRK.no) Svømmelandslaget hadde ikke med hjertestarter på treningsleiren i Flagstaff som endte med at Alexander Dale Oen falt om og døde. I dag begynte lagkameratene på den tunge ferden hjem til Norge.

teamet

TILBAKE TIL NORGE: Prest i Sjømannskirken i Los Angeles, Line Kvalvaag, landslagstrener i svømming, Petter Løvberg og Olympiatoppens lege Ola Rønsen møtte pressen ved hotellet Alexander Dale Oen falt om og døde, onsdag morgen. De var sterkt preget etter to tunge dager.

Foto: Jon Gelius / NRK

Sterkt preget møtte svømmelandslagets trener Petter Løvberg pressen utenfor hotellet i Flagstaff, Arizona, hvor Alexander Dale Oen ble funnet død mandag kveld.

Sammen med landslagslege Ola Rønsen og prest i den norske sjømannskirken i Los Angeles, Line Kvalvaag, som har bistått det norske svømmelandslaget etter det ubegripelige dødsfallet mandag kveld, prøvde han å sette ord på det som et drøyt halvannet døgn i forveien var totalt utenkelig:

Å reise hjem uten svømmelandslagets store stjerne.

– Nå venter en ny hverdag, konstaterte Løvberg stille, før han sammen med resten av troppen kort tid etterpå satte kursen hjem mot Norge.

Hadde ikke hjertestarter

De ventes å lande torsdag formiddag. Midt i sorgen fremhever likevel Løvberg, Rønsen og Kvalvaag det enorme samholdet i troppen.

Toppidrettsenteret i Oslo

MINNES: Alexander Dale Oen minnes over hele landet etter sin død. Her fra Toppidrettssenteret.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– De har vist en fantastisk evne til å ta vare på hverandre, sier Løvberg til NRK.no.

Tirsdag kveld lokal tid ble det arrangert en minnestund for Dale Oen, som i løpet av sine 26 år rakk å skrive historie opp til flere ganger, ved å ta Norges første OL-sølv og VM-gull i svømming. Lagkameratene tente lys og hedret sin avdøde venn.

– De var veldig glad for å ha den minnestunden. Når vi kommer hjem vil alle få tilbud om oppfølging, sier landslagstreneren.

Obduksjonsarbeidet fortsetter nå for fullt for å få avdekket hvorfor den topptrente, tilsynelatende friske 26-åringen plutselig falt om og døde uten forvarsel. Landslagslege Rønsen, som var med på obduksjonen tirsdag lokal tid, blir igjen i Flagstaff for å representere Dale Oens familie frem til båren sendes hjem til Norge. Den kan bli frigitt allerede onsdag, men det er usikkert når den kommer hjem.

– Vi vil sørge for at alle prøver og undersøkelser blir sendt til de beste eksperter og laboratorier for å bredest mulig avdekke hva som har skjedd, sier Rønsen.

Det er på det rene at apparatet rundt svømmelandslaget ikke hadde med hjertestarter under det tre uker lange treningsoppholdet i Flagstaff. Det hadde imidlertid ambulansen som kom seks-syv minutter etterpå, og ifølge Rønsen ble denne brukt i gjenopplivningsarbeidet.

Kan droppe EM

Enkelte andre landslag, som kvinnelandslaget i håndball, har dette som en del av sine prosedyrer. Etter flere plutselige hjertestanser og dødsfall har det vært en debatt rundt dette både nasjonalt og internasjonalt.

Video Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

– Vi har ikke ment at det var nødvendig med hjertestarter på slike samlinger, og det er ikke en del av prosedyrene. Disse prosedyrene vil vi nå måtte se på på nytt, sier Rønsen, som også er Olympiatoppens lege.

Politiet startet allerede mandag kveld lokal tid etterforskning av Dale Oens dødsfall, men sa til NRK.no i går at ingenting tyder på at noe kriminelt har skjedd.

Samtidig som en ny hverdag melder seg for de norske svømmerne hjemme i Norge, er landslagsledelsen klar på at folk skal få den tiden de trenger. Et større svømmestevne i Bergen som var planlagt kommende helg, er avlyst. Det er også usikkert hvor mange i den norske troppen som stiller til EM, som starter i Deberechen 21. mai.

– Utøverne må selv finne ut om de orker å lade opp til et slikt arrangement så kort tid etter en slik hendelse, sier Løvberg.

Video 2b08cc00-d0b3-43e2-a709-379e3306d5dc.jpg

- Ingen tegn til at det var noe unormalt med Oen

Siste nytt

  • To nigerianere på prøvespill i Rosenborg

    Chidiebere Nwobobo og Peter John Musa har fått innpass på Lerkendal for å trene med Rosenborg den kommende perioden.

    Det skriver klubben på sine nettsider.

    Begge de to nigerianerne er 20 år og født i 2003. De spiller til daglig i Enugu Rangers i den nasjonale ligaen i hjemlandet. Nwobobo er kantspiller, mens Musa spiller spiss.

    – Det er to interessante spillere som vi har fått muligheten til å se litt nærmere på. De skal trene med oss de kommende ukene, før vi gjør opp status for veien videre, sier sportslig leder Mikael Dorsin (bildet).

    Mikael Dorsin
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal