Hopp til innhold

Ekspert spår historisk svømme-VM

Norge har fire deltagere i svømme-VM. En av dem er favoritt til å skape et historisk mesterskap med norske øyne.

Norges håp i svømme-VM

Cecilie Waage Johannesen (oppe til venstre), Alexander Dale Oen, Sara Nordenstam (oppe til høyre) og Ingvild Snildal er de norske håpene i svømme-VM.

Foto: Scanpix

– Alexander er gullfavoritt på 100 meter bryst. Han har vist veldig, veldig god form før VM, og har hatt gode resultater. Det skal bli hardt å slå Alexander, mener NRKs svømmeekspert Elin Austevoll.

NRK sender svømme-VM fra søndag 24. juli klokken 11.55. Du kan få med deg alle øvelsene med nordmenn i aksjon på NRK

Dersom Alexander Dale Oen skulle klare å innfri forventningene mandag, vil nordmannen bli historisk. Ingen annen nordmann, mann eller kvinne, har tidligere tatt gull i et svømme-VM for funksjonsfriske.

26-åringen har svømt 100 meter bryst på 59.98 i år, den tredje raskeste tiden i verden etter årsskiftet.

Svømmeren selv er forsiktig med å snakke om medaljer, men er klar over at formen er god.

- Jeg synes formen er veldig bra. Tidene fra NM var veldig gode, og alt virker som det skal, sier han.

Snakker ikke om gull

Landslagstrener Petter Løvberg vil heller ikke bruke ordet gullfavoritt om Dale Oen.

Verken han eller vi liker å bruke det ordet, og han har ikke VM-medaljer fra tidligere. Men han er en medaljeutfordrer. Vi har snakket lenge om at han skal være i sitt livs form og gjøre sine livs løp, så jeg er rimelig sikker på at vi får se en tent Dale Oen søndag og mandag, sier Løberg til nrk.no

Både Austevoll og Løvberg trekker frem japanske Kosuke Kitajima som Dale Oens argeste konkurrent. Japaneseren har OL-gull fra 2004 og 2008, og har den raskeste tiden på 100 meter bryst i år.

Fire norske deltagere

Verdensmesterskapet i svømmeidretter er allerede i gang i Shanghai. Stupekonkurransene avsluttes på søndag, samme dag som verdens beste svømmere starter jakten på edelt metall i bassengene i den kinesiske byen.

Norge har fire norske deltagere i VM, som avsluttes 31. juli. Disse er:

  • Alexander Dale Oen (26 år)
  • Ingvild Snildal (22 år)
  • Sara Nordenstam (28 år)
  • Cecilie Waage Johannessen (21 år)

Draktutfording for Snildal

Når det gjelder de tre kvinnelige norske utøverne, er det annet enn medaljefangst som må være målet.

– Gitt det de tre jentene har gjort tidligere i år, bør vi være fornøyde om Cecilie og Ingvild kommer til semifinalen, og for Saras del bør vi være veldig, veldig fornøyd om hun sikrer finaleplass, sier Austevoll.

– Ingvild hadde sitt store gjennombrudd i forrige VM, men er én av dem som dro nytte av den heldekkende drakten som nå er blitt ulovlig. Hun har måttet jobbe ganske hardt for å komme tilbake på nivået hun hadde for to år siden, sier Austevoll.

Landslagstrener Løvberg har størst forventinger til Snildal på 50 meter butterfly, men at det også er muligheter på 100 meter butterfly.

– Målet er at hun skal gjøre sine beste tider i den nye drakta. Hun har vært et stykke fra tidene med superdrakta hun brukte for to år siden, sier han.

Håper på norsk rekord

Selv om Austevoll mener yngstekvinne i troppen, Waage Johannesen, må være fornøyd med semifinaleplass, er det likevel håp om at 21-åringen skal sette rekord i mesterskapet.

Petter Løvberg

Landslagstrener Petter Løvberg holder Dale Oen som medaljeutfordrer på 100 meter bryst.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Jeg håper og forventer at hun blir første norske kvinne under 2 minutter på 200 meter fri. Hun har vært nær på stevnene tidligere i år, sier Austevoll.

21-åringens beste tid på distansen i år er 2.00.18.

Nordenstam overrasket alle med OL-bronse på 200 meter bryst i Beijing.

– Hun er veldig flink til å toppe formen inn mot mesterskap. Det har hun vist de tre siste sesongene. Jeg håper vi får se henne på finalene på flere øvelser, sier hun.

Det håper også trener Løvberg.

– 200 meter bryst er hennes hovedøvelse, men det er steintøft å komme til finalen. Kommer hun dit kan alt skje, mener treneren.

Austevoll har selv vært aktiv svømmer. Under sommer-OL i Atlanta i 1996 kom hun på 12. plass på 100 meter bryst, og hun vant flere junior- og seniormesterskap i NM i løpet av sin karriere.

Den tidligere svømmeren skal være ekspertkommentator når NRK sender svømme-VM på nett og TV. Hun hadde også denne rollen under OL i Sydney og Beijing, i henholdsvis 2000 og 2008.

Alle NRK1s tv-sendinger fra svømme-VM i tidsrommet 24.-31.juli har sendestart 11.55. Sendingene vil også vises på nrk.no.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal