Hopp til innhold

Mener NIF svikter de yngste

- Det er et kjempeproblem for hallidrettene at det er så liten mulighet for de yngste til å drive lekebaserte aktiviteter, sier landslagssjefen i ishockey, Roy Johansen.

Roy Johansen

Landslagssjef i ishockley Roy Johansen mener Idrettsforbundet ikke gjør nok for å sikre barn og unge nok idrettsanlegg

Han slår fast at problemene er størst på anleggsektoren.

- Idrettsforbundet har vært helt fraværende med tanke på å påvirke myndighetene til å bygge flere anlegg. Det er krise for barn og unge når det gjelder tilrettelegging av anlegg, slår landslagssjefen fast overfor NRK.

Er du enig med landslagssjefen i at Idrettsforbundet svikter de yngste?

Han viser til at det er fullt i alle haller. De yngste sliter med å få treningstider, og
aktivitetsnivået blir derfor altfor lite.

- Pilen peker bare en vei, nedover. Det er bare én trening i uka for hvert alderstrinn. Vi får flere barn som er tyngre. De får dårligere helse og flere helseplager seinere, sier han.

Video: Roy Johansen kritiserer Idrettsforbundet

(Artikkelen fortsetter)

Video Engeland om fremtiden

- En altfor dårlig jobb

Johansen er meget kritisk til Idrettsforbundets jobb med idrettshaller.

- Det er veldig mange alvorlige følger av at idrettsforbundet har gjort en altfor dårlig jobb igjennom mange år, både innen tilretteliging for barn og idrett og med anleggssektoren, sier Johansen.

Han vil at Idrettsforbundet må bli mye mer offensivt og legge mye større press på myndighetene for å få flere anlegg tilrettelagt for barn og unge, slik at det blir mulig å drive idrett for alle.

- Ekskluderende idrett

- Nå er idretten veldig ekskluderende i stedet for inkluderende. Nå kreves mye dugnad og penger fra foreldrene.

- Jeg synes idrettsforbundet har vært totalt fraværende på de viktigste områdene for norsk idrett. Det hjelper ikke med store flotte anlegg når bredden er så dårlig som den er i dag. Konsekvensene er tidlig drop-out. Det er ingen fremgang, og de mister motivasjonen, sier Johansen.

Økonomi

Han viser også til at det er mange som ikke får drevet med idrett fordi de ikke har økonomi til det. Det har blitt dyrt å drive de fleste idrettene, sammenliknet med for 20 år siden. Treningstidene er for dårlige, og det blir for mye jobb på foreldrene.

- Om vi ikke er verdens dårligste, så er vi ikke langt unna når det gjelder å legge til rette for barn og ungdom. Barn blir tyngre og er i dårligere form, samtidig som anleggsektoren er i knestående. I tillegg er gymtimene i skolen nesten helt borte. Det er kritisk, og jeg ser ingen bedring. Jeg savner et idrettsforbund som setter barn og unge på dagsordenen, sier Roy Johansen.

Bjørn-Inge Larsen

Helsdirektør Bjørn-Inge Larsen mener også at NIF burde gjort mer enn de gjør

Foto: NRK
Støttes av helsedirektøren

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen støtter langt på vei Johansens kritikk.

- Vel halvparten av ungdomskullene er ikke fysisk aktive, og det er svært uheldig, og en av de største helseutfordringene vi har, sier helsedirektøren til NRK.

Mange land har ennå mange flere overvektige og inaktive enn vi, men vi følger etter.

- Verre enn tobakk

- Det kan vi gjøre noe med. Det er flott at Johansen slår alarm, sier Larsen.

Tobakk har lenge vært vår største folkehelseutfordring. Det er nå på retur, nå er inaktiviteten i ferd med å bli det største problemet for folkehelsa. Dette er en utvikling vi må snu, mener helsedirektøren.

- NIF er noe av det beste vi har, men samtidig burde de nå fram til langt flere enn i dag. Det er vikitg at de lager så brede tilbud at de får med seg mange av dem som i dag er passive. I dag sitter 15-årige gutter i snitt over 40 timer ukentlig foran skjermen, og det er tall som øker. Det er meget uheldig, sier Bjørn Inge Larsen.

- Idretten bredere enn noensinne

Inge Andersen

NIFs generalsekretær er overrasket over utspillet fra Roy Johansen

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Barn og ungdom er kjernevirksomheten vår, sier Idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen til NRK.

Han viser til at medlemstallet i NIF er større enn noen gang, og at aktiviteten også er rekordstor. Det setter et enormt press på tilgangen til idrettshaller, og til ledere og treneren som skal adminsitrere det hele.

Han er overrasket over utspillet fra Roy Johansen.

- Vi har ikke vært fraværende. Jeg skal gjerne møte Johansen og forklare for ham hvordan vi jobber. Han er en flott trener, men har ikke kunnskap om det totale aktivitetsbildet innen NIF, sier Andersen, og legger til at NIF tilfører særforbundene 130 mill kroner til barn og ungdom i 2010.

- Vi har nesten 800.000 medlemmer i aldrene 6-19 år. Det er vår kjernevirksomhet, og det er der vi bruker desidert mest penger og midler. I 2010 går ca 450 mill av spillemidlene til idrettstiltak for barn og ungdom, sier Andersen.

- Kan ikke leve av prosjektmidler

Andersen viser til at Idrettsforbundet driver stor politsk virksomhet både på riksplan og lokalt mer eller mindre hver eneste dag for å øke ressursene til idretten - og ikke minst til anlegg.

- Jeg opplever stor tverrpolitisk forståelse for idrettens posisjon, og sterk vilje til å støtte idretten. Og vi har fått resultater. Vi har nettopp fått gjennom en fantastisk momskompensasjon for idretten, sier Andersen, som videre ønsker å endre tippenøkkelen slik at idretten får mer.

Til kritikken fra helsedirektøren sier Andersen:

- Vi gjør gjerne mer hvis det følger med penger. Vi trenger forutsigbare rammer, vi kan ikke lenger leve av prosjektmidler fra Helsedirektoratet. Man trenger ikke bygge opp nye strukturer ved siden av idretten. Vi har redskapen til å skape den aktiviteten som trengs, vi.

Siste nytt

  • Gåskjenn imponerte igjen i Vueltaen

    Ingvild Gåskjenn imponerte igjen og tråkket inn til 11.-plass på den tøffe etappen i kvinnenes Vuelta a España fredag.

    Hun hang med tetgruppen helt til bare et par kilometer gjensto av den siste bratte stigningen. Da ble det for tøft å matche tempoet til de beste, men hun kom i mål ett minutt etter etappevinner Évita Muzic.

    Den franske 24-åringen var den eneste som greide å følge nederlandske Demi Vollering i den røde ledertrøya, og hun passerte henne også på de siste metrene.

    Vollering økte med sin 2.-plass forspranget til sine nærmeste rivaler i sammendraget. Før de to siste etappene er hun 56 sekunder foran italienske Elisa Longo Borghini.

    Gåskjenn er beste norske på 15.-plass, 5.13 minutt bak lederen.

    fOJ3-7Dfrfg
    Foto: NTB
  • Foden og Shaw vant journalistpris – Ødegaard og Terland i topp seks

    Manchester City-spillerne Phil Foden og Khadija Shaw er av fotballjournalistforeningen (FWA) kåret til sesongens spillere i engelsk fotball.

    Foden fikk 42 prosent av stemmene i avstemningen om årets mannlige spiller. Han vant foran Arsenal-spiller Declan Rice og lagkamerat Rodri. Martin Ødegaard endte på fjerdeplass.

    Det er tredje gang på de fire siste årene at prisen går til en City-spiller. Erling Braut Haaland vant i fjor og Ruben Dias i 2021.

    Elisabeth Terland ble beste norske kvinne på femteplass. Hun har hatt en meget god sesong for Brighton. (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Klart tap for Mol/Berntsen – får avgjørende kamp om plass i cupspillet

    Sandvolleyballduoen Hendrik Mol og Mathias Berntsen tapte klart for de brasilianske hjemmefavorittene George og Andre i verdenstouren i Brasilia fredag.

    Det var deres andre strake tap i gruppespillet etter at de kvalifiserte seg til hovedturneringen ved å vinne to kamper onsdag.

    Natt til lørdag norsk tid spiller den norske duoen mot amerikanske Miles Partain og Andy Benesh i en kamp der vinneren går til cupspillet. Det innebærer plass i første utslagsrunde lørdag.

    Norges stjerneduo Anders Mol og Christian Sørum mister både denne og flere andre turneringer etter at Mol brakk beinet under trening i mars. (NTB)

    VM i beachvolleyball i Mexico
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal