Hopp til innhold

Derfor var håndtrykket så klamt

OSLO/SOTSJI (NRK): Magnus Carlsen og Vladimir Putins håndtrykk var hardt, men også klamt. Russland-ekspert omtaler presidentmøtet som «noe pikant».

Russlands president Vladimir Putin grautlerer Magnus Carlsen

SE VIDEO: Her møtes Vladimir Putin og Magnus Carlsen på avslutningsseremonien.

Atle Grønn

Atle Grønn tror Carlsen har et avslappet forhold til konflikten.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg tror Team Carlsen har et ganske avslappet forhold til situasjonen. Men det er litt spesielt at Erna Solberg brukte den utenrikspolitiske situasjonen som et argument for å ikke besøke Sotsji. Det er klart at dét gjør situasjonen litt pikant, sier Atle Grønn.

Han er sjakkekspert og førsteamanuensis i russisk ved Universitetet i Oslo og har fulgt sjakk-VM tett.

Tirsdag kveld ble verdensmester Magnus Carlsen hyllet under avslutningsseremonien i Sotsji. Etterpå inviterte Putin til teselskap.

Under seremonien ble Carlsen kalt opp på scenen sammen med motstander Vishy Anand. Da dukket Russlands kontroversielle president, Vladimir Putin, opp på podiet sammen med sjakkstjernene.

Putin hilste kjapt på Carlsen og Anand før han startet sin tale, der han blant annet gratulerte nordmannen med seieren.

– Jeg vil gratulere Carlsen for den fortjente seieren. Jeg vil også takke Anand for en velspilt kamp, sa president Vladmir Putin.

Det kjappe håndtrykket er i utgangspunktet ganske uskyldig, men på grunn av presidentens rykte er dette blitt en stor sak – i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Putin gratulerer Carlsen

Vladimir Putin gratulerte Carlsen med VM-tittelen under avslutningsseremonien i Sotsji.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tror Carlsen ikke bryr seg

– Fra et russisk perspektiv er ikke dette kontroversielt i det hele tatt, men på grunn av konflikten i Ukraina, den utenrikspolitiske situasjonen og det noe kjølige forholdet mellom Norge og Russland, så er det litt kontroversielt fra et norsk synspunkt, sier Grønn.

Sjakkeksperten tror Carlsen har brukt lite energi på møtet med Putin.

– Manager Espen Agdestein har nok tenkt over situasjonen og jeg tror han har kommet til den konklusjonen at dette bare er bra for sjakken - at russiske statsledere prioriterer sjakk, sier Grønn.

– Et tegn på hvor heftig konflikten er

Seniorforsker Julie Wilhelmsen

Julie Wilhelmsen mener Carlsen først og fremst bør få fokusere på sjakk.

Foto: NUPI

Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, tror i likhet med Grønn at det er kun nordmenn som velger å legge en symbolsk betydning i dette.

– Når en slik ikke-politisk hendelse blir så kontroversielt er det i tilfelle et tegn på hvor heftig konflikten har blitt, sier Wilhelmsen.

Miljøorganisasjonen Bellona er blant dem som har kastet seg på Putin-diskusjonen.

Daglig leder, Nils Bøhmer, skriver i en pressemelding at han selv besøkte Sotsji under sjakk-VM og så miljøødeleggelsene etter OL-utbyggingen.

– Når Magnus Carlsen får mulighet til å drikke te med president Putin, håper Bellona at han samtidig benytter anledningen til å snakke om de utfordringene som de uavhengige organisasjonen i Russland står ovenfor, sier Bøhmer i pressemeldingen.

– Bør holde seg til sjakk

Russland-ekspert Wilhelmsen mener det blir feil å blande politikk inn i absolutt alt.

– Russland fortjener at vi markerer oss med tanke på det de har gjort i Ukraina er uakseptabelt. Samtidig tror jeg ikke det er lurt å stenge de helt ute, at man slutter å ha vanlig omgang med de – for eksempel i forbindelse med sportsarrangementet. Jeg syns ikke han burde holdt seg borte fra Putin-møtet, sier Wilhelmsen.

– Får Carlsen for mye press på sine skuldre?

– Det synes jeg. Han skal få lov å spille sjakk, og ikke drive med symbolske handlinger i forbindelse med politikken. Det synes jeg ikke. I dette tilfellet synes jeg han skal få lov å konsentrere seg om sjakken, svarer NUPI-forskeren.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Rasmussen ble belgisk cupmester

    Mathias Rasmussen kunne sammen med sine lagkamerater i Union Saint-Gilloise juble for en svært etterlengtet tittel i den belgiske cupen.

    Japanske Koki Machidas scoring på overtid i første omgang ble den eneste i finalen mot Royal Antwerp.

    Union Saint-Gilloise har 11 seriemesterskap og to cuptitler fra før, men forrige seriegull kom i 1935 og den forrige cupseieren i 1914. (NTB)

    R-qRhvQEQVk
    Foto: NTB
  • Spansk bruddseier i Giroen

    Pelayo Sánchez tråkket først over målstreken på Giro d'Italias 6. etappe. Han var blant torsdagens utbrytere.

    Den spanske Movistar-rytteren vant foran Julian Alaphilippe og Luke Plapp.

    Trioen var alene i føringen i sluttfasen av den kuperte etappen. Tidligere på dagen var det sju syklister i bruddet. (NTB)

    K7QkCKHN1QA
    Foto: AP
  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal