Margrethe Ødegaard - Margrethe Ødegaard fra Kristiansand fikk skryt av kronprinsesse Mette-Marit for sin fredsapell. - Foto: Odd Rømteland / NRK

Margrethe Ødegaard fra Kristiansand fikk skryt av kronprinsesse Mette-Marit for sin fredsapell.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Fikk skryt av Mette-Marit

Margrethe Ødegaard holdt fredsapell og tente fredsflammen sammen med kronprinsessa.

Fredsprisvinner Barack Obama er på plass i Oslo for å motta Nobels fredspris. Egentlig skulle han også ta imot fredsflammen fra Redd Barna i formiddag, men presidenten måtte avlyse og barna måtte nøye seg med en pappfigur.

Mette-Marit og Margrethe Ødegaard - God stemning på Redd Barna-arrangementet, til tross for at ikke fredsprisvinneren møtte opp. - Foto: Odd Rømteland / NRK

God stemning på Redd Barna-arrangementet, til tross for at ikke fredsprisvinneren møtte opp.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Men det var ingen dårlig vikar som steppet inn for presidenten, for vikaren var nemlig kronprinsesse Mette-Marit.

Det var 12 år gamle Margrethe Ødegaard fra Kristiansand som overleverte flammen i år. Foran 4 000 barn og på direktesendt TV, holdt hun sin fredsapell, og sammen med Mette-Marit tente hun flammen.

Kunne talen utenat

– Jeg synes det gikk veldig greit. Jeg var nervøs, men jeg hadde øvd og vi hadde hatt generalprøve. Jeg forsto at jeg måtte bli vant til det. Jeg ble tryggere og tryggere for hvert ord jeg sa.

– Du hadde ikke med deg huskelapp?

– Nei, jeg hadde lært apellen utenat.

– Var du ikke redd for å få jernteppe?

– Nei, nei, ler Ødegaard.

Video nsps_upload_2009_12_10_17_54_22_1132.JPG - Foto: Foto: Odd Rømteland /

– Ingen må hvile

12-åringen er engasjert i fredsspørsmål og har skrevet apellen nesten helt alene, med litt hjelp av en voksen. Etter apellen fikk Ødegaard skryt av kronprinsessa for de flotte ordene.

– Hva var det viktigste du sa?

– At ingen barn må hvile. Vi må engasjere oss og stå sammen for fred.

Ødegaard syntes det var synd at den eneste Obama som overvar talen hennes var en pappfigur.

– Jeg ble kjempeskuffet over at han ikke kunne komme. Jeg ville gjerne at han skulle hørt talen min. Men det var nesten like greit at Mette-Marit kom. Hun var kjempegrei.

Tente fredsflammen - Kronprinsesse Mette-Marit og Margrethe Ødegaard tente fredsflammen. - Foto: Odd Rømteland / NRK

Kronprinsesse Mette-Marit og Margrethe Ødegaard tente fredsflammen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Video og TV-reportasjer

Sondre vant NM-gull
Dens tore vennefesten på Haolweendagen i Kristiansand
Vi skal ut i skjærgården. I dag var det storkontroll av hummerteiner for å ta ulovlig fiskere. Og resultatet var oppløftende.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Den vakre sørlandskysten slik den aller helst skal oppleves: Fra dekket på ei gammel seilskute. Trange sund, sol og regn og blankskurte svaberg. Ombord på den gamle hardangerjakta Mathilde møter vi et fast mannskap på fem, og sytten førstereis-seilere.

Mathilde - 2013

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.