Margrethe Ødegaard - Margrethe Ødegaard fra Kristiansand fikk skryt av kronprinsesse Mette-Marit for sin fredsapell. - Foto: Odd Rømteland / NRK

Margrethe Ødegaard fra Kristiansand fikk skryt av kronprinsesse Mette-Marit for sin fredsapell.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Fikk skryt av Mette-Marit

Margrethe Ødegaard holdt fredsapell og tente fredsflammen sammen med kronprinsessa.

Fredsprisvinner Barack Obama er på plass i Oslo for å motta Nobels fredspris. Egentlig skulle han også ta imot fredsflammen fra Redd Barna i formiddag, men presidenten måtte avlyse og barna måtte nøye seg med en pappfigur.

Mette-Marit og Margrethe Ødegaard - God stemning på Redd Barna-arrangementet, til tross for at ikke fredsprisvinneren møtte opp. - Foto: Odd Rømteland / NRK

God stemning på Redd Barna-arrangementet, til tross for at ikke fredsprisvinneren møtte opp.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Men det var ingen dårlig vikar som steppet inn for presidenten, for vikaren var nemlig kronprinsesse Mette-Marit.

Det var 12 år gamle Margrethe Ødegaard fra Kristiansand som overleverte flammen i år. Foran 4 000 barn og på direktesendt TV, holdt hun sin fredsapell, og sammen med Mette-Marit tente hun flammen.

Kunne talen utenat

– Jeg synes det gikk veldig greit. Jeg var nervøs, men jeg hadde øvd og vi hadde hatt generalprøve. Jeg forsto at jeg måtte bli vant til det. Jeg ble tryggere og tryggere for hvert ord jeg sa.

– Du hadde ikke med deg huskelapp?

– Nei, jeg hadde lært apellen utenat.

– Var du ikke redd for å få jernteppe?

– Nei, nei, ler Ødegaard.

Video nsps_upload_2009_12_10_17_54_22_1132.JPG - Foto: Foto: Odd Rømteland /

– Ingen må hvile

12-åringen er engasjert i fredsspørsmål og har skrevet apellen nesten helt alene, med litt hjelp av en voksen. Etter apellen fikk Ødegaard skryt av kronprinsessa for de flotte ordene.

– Hva var det viktigste du sa?

– At ingen barn må hvile. Vi må engasjere oss og stå sammen for fred.

Ødegaard syntes det var synd at den eneste Obama som overvar talen hennes var en pappfigur.

– Jeg ble kjempeskuffet over at han ikke kunne komme. Jeg ville gjerne at han skulle hørt talen min. Men det var nesten like greit at Mette-Marit kom. Hun var kjempegrei.

Tente fredsflammen - Kronprinsesse Mette-Marit og Margrethe Ødegaard tente fredsflammen. - Foto: Odd Rømteland / NRK

Kronprinsesse Mette-Marit og Margrethe Ødegaard tente fredsflammen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Video og TV-reportasjer

Den afghanske tolken Faizullah Muradi fikk i dag oppholdstillatelse i Norge - fem måneder etter at han ble kastet ut av landet. Nå har Muradi sikret seg en stor bok-kontrakt og begynner på historien om sitt liv - bare 22 år gammel:
Legevakten i Kristiansand ønsker at folk skal ringe før de møter opp. Altfor mange kommer til legevakten istedenfor å bruke fastlegen, og dette fører til lang ventetid.
Luftkvaliteten i Kristiansand kan være betydelig dårligere enn det målingene har vist. Det er nemlig feil på måleutstyret, og Miljødirektoratet truer med bøter dersom ikke kommunen rydder opp.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Lindesnes - 2014

Kraftige bevegelser og høye rop er hverdagen til 19 år gamle Espen Flak, som lider av Tourettes syndrom. Nå har han, som den første med denne lidelsen, blitt operert i Norge. Håpet er at de voldsomme plagene skal forsvinne.
Norsk dokumentar. Lumske farvann og kraftige stormer i Skagerrak har ført mange skip på grunn gjennom historien. Erik Bakkevig og hans dykkervenner leter etter spor av de dramatiske hendelsene under havoverflaten.

Vrakdykkerne - 2013