Hopp til innhold

Hardt ut mot nytt rusomsorgssenter

Stiftelsen Shalam i Kristiansand reagerer kraftig på at kommunen etablerer et nytt rusavvenningssenter til 33 millioner kroner, samtidig som private tilbud må legge ned. Helse- og sosialdirektøren i kommunen mener kritikken er malplassert.

Jegersberg gård

Det skal jobbes med rusomsorg på Jegersberg Gård fra neste år.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Det siste året har langt færre brukere blitt sendt til Shalam fra kommunen, og Shalam har blitt nødt til å permittere sine ansatte siden de nesten ikke har klienter.

33 mill. til nytt senter

Yngvar Woxmyhr

Yngvar Woxmyhr i Stiftelsen Shalam mener det er merkelig at kommunen bygger et nytt rusavvenningssenter, når hans eget ikke får tilsendt klienter fra kommunen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Åsen omsorg - og motivasjon

Shalam driver Åsen omsorg - og motivasjon i Vennesla, men har måttet permittere sine ansatte på grunn av få brukere. (Arkivfoto)

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Neste år åpner kommunen sitt eget senter på Jegersberg Gård, som skal ha plass til 8 brukere i første omgang.

Eiendommen ble kjøpt for 18 millioner, og skal pusses opp for nesten 15.

Leder for Shalam, Yngvar Woxmyhr, mener i utgangspunktet at det skal være nok brukere til at det er behov også for kommunens nye senter, men så lenge det står plasser tomme hos blant annet Shalam og Blå Kors, mener han det er svært merkelig med et nytt senter på Jegersberg Gård.

– Ut fra behovet vi ser på gata så tror jeg absolutt det er behov for et nytt senter. Det jeg stiller meg undrende til er at det skal bygges et stort nytt og dyrt senter, når vi som allerede har vært i feltet i mange år, mange av oss over 30 år, har stor kapasitet og er i ferd med å måtte legge ned virksomheten vår, sier Woxmyhr til NRK.

– En blåkopi

Kommunens nye senter er inspirert av en italiensk avrusningsmodell.

– Når vi har lest det som har stått om modellen så langt, så er medikamentfrihet et viktig poeng, og det har vi hatt hele tiden. Det er trygge rammer og bort fra gata, akkurat hva vi har.

– Og det er snakk om langsiktighet, at de skal være inne tre år. Dette har vi også hevdet hele tiden. Også brukermedvirkning er sentralt hos oss. Så dette er nesten en blåkopi av hva mange av våre sentre har drevet ut fra i mange, mange år, sier Woxmyhr.

Får ikke tilsendt brukere

Hans stiftelse, som tar imot menn mellom 18 og 25 år, får når tilsendt langt færre brukere fra kommunen enn før, til tross for at sosialdirektør Lars Dahlen i kommunen uttalte at de private skulle brukes like mye som før, da saken var oppe i fjor.

– Det er brukere i massevis, men det foregår en omprioritering i kommunen og de plasseres andre steder, hevder Woxmyhr.

– Først så må vi fylle opp de ledige plassene. Og rent samfunnsøkonomisk er det mye bedre å bruke de stedene som er oppe og går med ansatte som har kompetanse, til en svært rimelig pris, mener Woxmyhr.

– Sammenligner epler og pærer

Lars Dahlen

Lars Dahlen avviser at det har vært noen bevisst strategi å ikke sende brukere til private aktører. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand kommune mener kritikken er skivebom.

– Dette er et helt annet konsept, som vi har jobbet med over flere år. Dette blir som å sammenligne epler og pærer, sier Dahlen til NRK.

Politikere og ansatte i helseetaten var for noen år siden på tur til Italia, der de fant en avrusningsmodell de syntes virket flott.

Sosialdirektøren sier kommunens modell til senter i Jegersberg baserer seg på metoder, blant annet fra Italia, som skal ha resultert i at 60 prosent av rusmisbrukerne kom tilbake til samfunnet.

Planen er at brukere i større grad skal hjelpe brukere. Det nye senteret vil ta imot både kvinner og menn i alle aldre - ikke bare unge menn, og det skal legges til rette for at tunge brukere skal kunne få behandling over flere år.

– Vi har sammen med næringsliv, frivillige organisasjoner, brukerorganisasjoner og sykehuset brukt noe tid på å utvikle et konsept der brukerkompetanse skal bli tillagt vesentlig mer vekt, sier Dahlen.

– Helt feil å gi kommunen skylden

Dahlen mener det er riv ruskende galt å si at kommunen bevisst har unnlatt å sende brukere til private sentre.

– Det er helt feil, og en påstand som er nesten som et slag under beltestedet. Vi er opptatt av å gi et så godt tilbud til denne gruppen som overhodet råd, og der har vi felles interesser, sier Dahlen.

Han sier det er kompliserte årsaker til at kommunen har sendt over færre brukere til Shalam.

– Det har i Kristiansand de siste 15 årene vært en ganske stor satsing på rusomsorg, slik at det kan hende at behovene har endret seg. Folk kan ha fått boliger og vil ha hjelp der de bor, samtidig som de får bedre behandling på sykehuset. Dette er ikke svart hvitt, sier Dahlen.

Kan bli utvidet

På sikt kan Jegersberg Gård bli et større prosjekt.

– Dette handler om å få mennesker tilbake i arbeid og et leveverdig liv. Og nedslagsfeltet for dette er ikke bare i Kristiansand, det vil også kunne utvikle seg til regionen og kanskje til og med til landet for øvrig, sier Dahlen, som maner til fredspipe med Shalam.

– Hele målet er å få folk rusfrie, og vi ønsker fortsatt å samarbeide med andre organisasjoner om dette, sier Dahlen.

– Tilbudene som er gitt og som gis i dag er vi veldig godt fornøyd med. Men det er ikke sikkert at det i dag er det samme behovet som det var i 2005, sier Dahlen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,26 kr
Dyrest kl. 20 1,77 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %