Halloween - Disse produktene trekkes nå fra Europris sitt Halloween-sortiment. - Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Disse produktene trekkes nå fra Europris sitt Halloween-sortiment.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Europris trekker tilbake Halloween-produkter

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter NRK.no i går fortalte om salget av avkappede kroppsdeler til Halloweenfeiringen. Nå trekker Europris de verste produktene.

Trekker tilbake avkappede hender - Tirsdag morgen var det tomt for avkappede hender på Europris Sørlandsparken Pluss. - Foto: Odd Rømteland / NRK

Tirsdag morgen var det tomt for avkappede hender på Europris Sørlandsparken Pluss.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Vår hensikt var naturligvis ikke å provosere kundene våre. Nå trekker vi de få produktene som folk har reagert på, blant annet de avkappede hendene, sier innkjøpssjef i Europris, Knut Spæren.

Innkjøpssjefen sier at butikken har rundt 100 Halloweenprodukter i sortimentet deres, og understreker at de bare har forsøkt å bidra positivt til en feiring som mange ønsker å delta i.

Selv om Europris trekker sine produkter, finnes lignende produkter fortsatt i mange leketøysbutikker rundt om i landet.

Folk raser

Kritikken har haglet på Twitter og på NRK Sørlandet sine Facebook-sider etter at det ble kjent at Europris og flere barnebutikker selger avkappede kroppsdeler i forbindelse med Halloween-feiringen.

Montasje Facebook - Mange kritiserer Halloween-produktene på NRK Sørlandets Facebook-side. - Foto: Montasje: Kari Løberg Skår /

Mange kritiserer Halloween-produktene på NRK Sørlandets Facebook-side.

Foto: Montasje: Kari Løberg Skår

«Ja, vi bor i en GAL verden, største idioti jeg har sett» skriver en av debattantene på Facebook.

«Hvordan noen kan kjøpe avkutta legemsdeler til sine barn, til og med i førskolealder, til å bruke i en slags fornorska feiring av en tydelig amerikansk «ting» er totalt uforståelig og ikke minst grotesk! Skal lure på hva de tenker om dette de som har opplevd krig og massakre i eget land?» skrives det videre.

På Twitter hagler også reaksjonene, «Kall meg gjerne #kjerring men dette var IKKE uskyldig moro #Usmakelig.»

Flere truer nå med å boikotte butikkene som selger disse produktene.

«Uten omsetning stopper det av seg selv ...» skriver en tredje og får støtte av mange.

Barnevakten reagerer

Også organisasjon som gir råd om barn og medier, Barnevakten, reagerer sterkt på at butikkene selger blodige kroppsdeler i plastikk for moro skyld.

– Det vi ser her er veldig ekstremt, sier rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen.

– Hva er problemet med at barn eksponeres for sånt?

– Mange barn synes det er veldig uhyggelig. Kroppsdeler fulle av blod som man kjøper frysepakket som i en kjøttdisk, vil mange barn reagere på med avsky, sier Tonheim Tønnesen, og legger til at butikken burde tenkt seg om to ganger før man tok inn dette.

Uskyldig moro

Butikksjef hos Europris Sørlandsparken Pluss, Svein Monsen, sa til NRK.no i går at kroppsdelene bare er uskyldig moro.

Og den holdningen deler også noen av Facebook-innleggene på NRK Sørlandet.

«Herlig! hvor får man kjøpt dem?» spør en i Facebook- tråden.

«Her var det mange gamle "tanter" som ikke unner andre å ha det litt moro.» skriver en annen.

Video og TV-reportasjer

Laksehopp i Høiebekken er høstens vakreste eventyr for lakseentusiaster.
Tidsklemma er de fleste småbarnsforeldre godt kjent med, og nå skal det forskes på temaet. I Nyli barnehage i Arendal er det flere som kjemper mot klokka.
For to år siden ble deler av sykehuset i Arendal fredet. Mange var redd for at det ville begrense utviklingen av sykehuset. Nå to år etter ser det ut til at balansen mellom gammelt og nytt fungerer:

Dokumentarer og reportasjer

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964
Bilder fra Dagsrevyen i 1964 som viser postmann med med ny postombæringstralle nedover gaten i Kristiansand. Leverer post i butikk. Postmannen demonstrerer trallens finesser. Vandrer videre og leverer post over
gjerdet.