Hopp til innhold

Fostermor straffes økonomisk etter å ha blitt ufør

Hun hadde vært et trygt hjem for henne siden fosterjenta var lita. Så ble hun ufør, gikk ned i inntekt og hevder Nav rådet henne til å sende jenta vekk ett år for å tape minst mulig penger.

Fosterfamilie-anonym

– Du blir himmelfallen av å høre noe sånt, jeg la på røret, sier kvinnen, som ønsker å være anonym sammen med sin fosterdatter.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund

– Jeg trodde ikke det jeg hørte, sier fostermoren (62) til NRK.

Hun har vært et trygt hjem for fosterjenta (15) siden hun var bare et par år gammel. Det har vært både givende og slitsomt, og hun ville ikke vært det foruten.

Men da hun i 2011 ble ufør etter en påkjørsel noen år tidligere, opplevde hun at godtgjørelsen på drøyt sju tusen kroner i måneden ble trukket fra henne, krone for krone.

– Det var urettferdig da og det er det fortsatt, sier hun.

Aldri aktuelt å sende jenta bort

Reglene sa nemlig at for å kunne tjene inntil grunnbeløpet i folketrygden (nå er det på 88.370 kroner) måtte hun først være helt ufør i ett år.

– Men dette er jo et fosterbarn, skal jeg da si opp avtalen? Ja, jeg måtte det, for å ordne meg økonomisk måtte jeg si opp avtalen og sende vekk jenta i 12 måneder og så få henne tilbake igjen. Du blir himmelfallen av å høre noe sånt, jeg la på røret, sier kvinnen til NRK.

Terje Breivik

Stortingsrepresentant Terje Breivik (V).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hadde hun vært gift eller hatt samboer kunne hun ha overført fosterhjemsgodtgjørelsen til ham. Som enslig kunne hun ikke det.

Det var aldri aktuelt å sende fosterjenta bort. Og jenta selv sier det hadde vært vanskelig å bli sendt bort:

– Det hadde jo blitt ganske rart. Nye forhold og andre mennesker å forholde seg til, og jeg måtte begynt på ny skole, sier 15-åringen til NRK.

– Bør få tilbake pengene hun har tapt

Stortingsrepresentant Terje Breivik (V) har tatt saken opp i spørretimen i Stortinget. Han synes behandlingen av fostermoren er urimelig, selv om kravet om 12 måneders karantene ble fjernet fra nyttår.

– Dette er et eksempel på at saksbehandlerne i Nav må få bruke litt mer sunn fornuft og ikke bare følge reglene. Dette er en kvinne som burde ha blitt belønnet for innsatsen. Hun bør få tilbake pengene hun har tapt de siste årene, sier han.

Ytelsesdirektør Magne Fladby i Nav sier han ikke kjenner seg igjen i framstillingen av denne saken.

– Vi sa at hun burde si ifra seg godtgjøringen i ett år, ikke at hun skulle sende vekk barnet, sier Fladby.