Hopp til innhold

– Ikke plass til alle elevene på Vasshus skule

Klepp må spare 15,6 millioner kroner innen 2017. Det kan gå ut over mer enn 500 elever. 150 foreldre møtte opp for å protestere mot sparetiltaket.

Klepp må spare 15,6 millioner kroner innen 2017. Det kan gå ut over mer enn 500 elever. 150 foreldre møtte opp for å protestere mot sparetiltaket.

VIDEO: Over 150 foreldre møtte opp da kommunalsjefen informerte om sammenslåing av Bore og Vasshus skule. Foto: Anders Fehn/NRK.

Trond Roy Pedersen

Trond Roy Pedersen, kommunalsjef i Klepp kommune.

Foto: Anders Fehn/NRK

Kommunalsjef i Klepp kommune, Trond Roy Pedersen, inviterte i dag til allmøte i gymsalen på Bore skule. Flere foreldre har uttrykt sterk misnøye over at det vurderes å omorganisere både klassetrinn og administrasjon på Bore og Vasshus skule.

Kommunen foreslår å sende alle elever i 1. og 2. klasse på Bore ned til Vasshus. Samtidig skal alle elever på Vasshus som går på 3. til 7. trinn sendes til Bore.

Bekymringer om skyss, brannsikring og en lang skolevei har satt sinne i kok hos flere foreldre.

Dobler elevtallet

– Skoleveien blir lang for de aller minste elevene som skal til Vasshus. Dessuten er Vasshus en mye mindre skole enn Bore. Det er ikke plass til alle elevene der, sier nestleder i FAU på Bore skule, Geir Viking Bore.

Geir Bore

Geir Bore, nestleder i FAU på Bore skule.

Foto: Anders Fehn/NRK

I dag er det totalt 61 elever på Vasshus skule. Dersom kommunen velger å gjøre Vasshus til en skole for elever på 1. og 2. trinn, vil tallet stige til 146.

Det er det likevel plass til, mener rektoren på Vasshus, Jorun Beate Fylkesnes.

– Ut i fra de vurderingene vi har gjort da vi ble kjent med dette, har vi funnet ut at Vasshus skule vil kunne klare å holde alle elevene, sa hun til de frammøtte i gymsalen på Bore skule.

Hun understreker at skolen også har et uteareal på over ti mål. Samtidig vil det også bli foretatt en ny risikoanalyse av bygget.

Nødvendige innsparinger

Klepp kommune ønsker å kutte fire klasser på Bore skule, ved å sende de aller yngste til Vasshus. Dette sparer kommunen over tre millioner kroner på.

Fram mot 2017 må Klepp kommune spare 15,6 millioner kroner. Kommunen skriver i sakspapirene at en slik innsparing er helt nødvendig, for å dekke kostnadene som vil komme på grunn av økning i barne- og elevtall i fremtiden.

Foreldre på Bore skule

Foreldrene møtte opp for å protestere mot skolesammenslåingen.

Foto: Anders Fehn/NRK

– Lærerne er trygge

Da kommunalsjefen innledet møtet sa han at det til tross for store innsparinger, ikke vil gå ut over det direkte skoletilbudet til elevene.

Under direkte tilbud legger kommunalsjefen vekt på selve undervisningen, samt spesialundervisning.

– Det er når vi kutter lærerstillingene at vi sparer mest penger, sier Pedersen.

Likevel understreker han at ingen lærere skal føle seg utrygge.

– Alle som ønsker det vil kunne fortsette i jobb, sier Pedersen, men legger til at det ikke er sikkert at alle får beholde sin gamle arbeidsplass.

SFO og skoleskyss

Elever har lovpålagt rett til skoleskyss dersom de bor utenfor en grense på fire kilometer. Denne retten gjelder ikke for fritidsaktivitet, derunder SFO.

– Mange har spurt seg hvordan skolefritidsordningen skal organiseres. Vi tar sikte på å ha SFO både på Vasshus og på Bore, sier Pedersen.

Dette betyr at det kan lang vei for de aller yngste fra Bore, som går på SFO på Vasshus.

Flere som NRK snakket med ønsker å beholde ordningen slik som den er i dag.

– Vi mener at dette går ut over elevene. Her er det mange som har søsken og venner som befinner seg mellom 1. og 4. trinn, sier Bore i FAU.

Anette Sele

Anette Sele i FAU på Vasshus skule.

Foto: Anders Fehn/NRK

Dette er også sekretær i FAU på Vasshus skule enig i.

– Ting står mye bedre slik som de allerede er, sier Anette Sele.

Vasshus har tidligere vært truet av nedleggelse. Hun skjønner lite av at kommunen nå vurderer å omorganisere skolene.

– Hvis politikerne har tenkt til å legge ned Vasshus om et par år, så er det ikke vits å lage så mye styr rundt dette, sier hun.

Hovedutvalget for skole og barnehage skal ha ekstraordinært møte 16. januar for å avgjøre framtiden til de to skolene. Her vil alle mulige sparetiltak vurderes. Forslaget er nå ute på høring, og den endelige avgjørelsen faller 6. februar.