Hopp til innhold

Her skulle Reza vært i dag - istedet sitter han i arresten

21 år gamle Reza konverterte til kristendommen sommeren 2011 og har siden den gang vært aktiv i Varden menighet i Stavanger. Men myndighetene tror ikke på han og i morgen kveld blir han tvangsreturnert til Afghanistan.

Varden kirke

Varden menighet har engasjert seg for at Reza, som er aktiv i menigheten, ikke skal tvangsreturneres til Afghanistan.

Foto: Silje Bråstad

«En stol står tom. En person skulle vært her, det er Reza. I stedet sitter Reza i arresten på Stavanger politikammer.»

Slik innledet sokneprest Helge Hansen gudstjenesten i Varden kirke i Stavanger søndag formiddag.

21 år gamle Reza kom til Norge 15 år gammel. Han var på flukt etter å ha vært vitne til at begge foreldrene ble skutt på åpen gate i Kabul.

Flukten endte i Stavanger. I juni 2011 blir han døpt i Varden kirke. Siden den gang har han vært en del av menigheten.

– Det er veldig rart at han ikke er her i dag. Reza er en kristen og lever som en kristen. Det er hans identitet. Derfor er det veldig alvorlig at han må reise tilbake til et land hvor det ikke er mulig å leve som en kristen, sier sokneprest Hansen til NRK.

Stoler på Reza

Helge Hansen

Helge Hansen, sokneprest Varden kirke.

Foto: Silje Bråstad

Men norske myndigheter, gjennom Utlendingsnemnda (UNE), deler ikke denne oppfatningen. De mener Reza kun hevder at han er kristen for å få bli i Norge.

I morgen kveld blir han tvangsreturnert til Afghanistan, bare få uker før saken hans mot UNE skal opp i Oslo tingrett.

– Jeg stiller med 100 prosent bak Rezas kristne tro og har ingen grunn til å tvile på hans historie. Han har fått en ny religiøs identitet og den opplever jeg som troverdig, sier Hansen.

– Så han bruker ikke troen for å få opphold?

– Slik jeg har møtt Reza, både før og etter dåpen, må jeg svare et veldig tydelig nei på det. Han er en troverdig kristen som lever som en kristen disippel i vår tid. Han har ingen andre hensikter enn å leve som en kristen i et trygt land.

Soknepresten retter en sterk appell til UNE om å kansellere utreisen.

Støttegruppa: – En person i livsfare

Reza og biskop Erling Pettersen

Biskop i Stavanger, Erling Pettersen, er blant støttespillerne til Reza (21).

Foto: Varden kirke

Reza fikk en konfirmantbibel av menigheten for en tid tilbake. Den er tatt fra han i arresten. Menigheten mener det er for farlig at han tar den med seg til Afghanistan. Også bibelen på morsmålet hans er fjernet.

– Alt som tyder på at han er en kristen må vi holde skjult. Han er virkelig en person i livsfare nå, sier Bente Bergesen, leder for støttegruppa for Reza.

Også Stavanger-biskop Erling Pettersen og KrF-leder Knut Arild Hareide har engasjert seg i saken. Pettersen betviler ikke Rezas historie på noen som helst måte.

– Jeg kjenner han som en dypt, personlig og engasjert kristen. Jeg har hatt flere samtaler med ham der vi har snakket om troen. Han vet det er risikabelt å konvertere og han har ikke gjort det for å få opphold, men fordi han opplever troen som en naturlig del av livet. Det må norske myndigheter respektere, sier han til NRK.

Hareide: – Forstår ikke vurderingene

Knut Arild Hareide under KrFs sentralstyremøte i november 2014

KrF-leder Knut Arild Hareide.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

KrF-leder Hareide mener det er et paradoks at Reza blir sendt ut av landet bare halvannen måned før rettssaken skal opp for Oslo tingrett, 23. mars.

– Jeg kan ikke forstå vurderingen til UNE og UDI. Det er ekstremt krevende og livsfarlig for folk som blir kristne og drar til muslimske land. Det er viktig at norske myndigheter forstår alvoret av det, sier han til NRK.

Seksjonssjef Georg M. Rønnevig i UNE sa til NTB lørdag at han ikke kan kommentere Rezas sak spesielt, men forsikrer på generelt grunnlag om at menigheter lyttes til.

– Uttalelser fra menigheter tillegges vekt, men de er ikke bindende for UNE eller for domstolene. UNE må vurdere alle opplysningene i den enkelte sak. Det er ikke alle som sier de har et beskyttelsesbehov som faktisk har det, sa han til NTB lørdag.