Hopp til innhold

Denne agurken er altfor stor

Bonde Arne Braut er møkk lei av at butikkene ikke vil selge stygge poteter og for store agurker. Bama sier de følger forbrukerens ønsker.

Arne Braut

Bonde Arne Braut viser fram agurken som ingen – i alle fall ikke butikkene – vil ha.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Stygge poteter

Poteten til venstre er for liten og den i midten er for skitten for butikkhyllene. Poteten til høyre er ok.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK
Agurker

Agurken nederst vil aldri nå butikkhyllene – den er for stor.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Det har gått for langt. Norge har blitt et sløse- og velferdssamfunn som har altfor mye penger og kaster for mye. Hvis vi hadde sendt alle til den viktigste utdanningen i Norge, nemlig husmorskolen, så hadde de lært å ta vare på ressursene, sier Klepp-bonde Arne Braut.

Han har med seg et utvalg grønnsaker. Blant annet en enorm agurk, en som er dobbelt så tjukk som dem butikkene selger.

– Agurken er altfor stor, så den kan vi ikke bruke – den er ikke innenfor agurknormen som blir pakket i sekker og poser. Men agurken smaker akkurat som andre agurker, sier Braut.

Butikken vil ikke ha den store agurken, så den kastes. Braut har også med seg et par uvanlige poteter – en veldig liten, og en som rett og slett er for skitten og stygg. Ingen kvalifiserer til butikkhyllene.

Strømmer til Facebook-side

Facebook-siden «Stygge poteter – ja takk» har per 23. september nådd nesten 3700 medlemmer. Engasjementet er en reaksjon på at Bama nå skjerper kravet til utseende på norske poteter. Folkene bak siden mener Bamas beslutning er et storstilt matsløseriprosjekt.

Braut påpeker at mens butikkene sier nei takk, sier kokkene hurra for de små potetene.

– Kokkene er klar over at de minste smaker best, smått er godt, sier de.

I helga er det klart for Potetfestivalen på Bryne. Der skal Braut skal slå et slag for alt det stygge i jorda.

Bama: – Vi følger forbrukeren

Bama synes Facebook-engasjementet er positivt, men akter likevel å skjerpe kravet til poteter.

– Nedgangen i potetkonsumet i Norge de senere årene er et entydig svar på at potetforbrukeren har endret seg, de ønsker bedre kvalitet og større utvalg. Det Bama har innført, er ikke et «skjønnhetskrav» men strengere sortering på mekaniske skader, skurv og andre skallfeil som kan gi poteten indre skader på sikt, sier informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert.

– Hvorfor tar dere ikke inn for store agurker?

– Da vi tok opp spørsmålet om «ugly products» med blant annet våre agurkprodusenter for en tid tilbake, fikk vi tilbakemeldinger om at utsorteringen lå under 1 prosent, et volum som ikke er stort nok til å lage et eget program rundt.

– Hvorfor er det ikke aktuelt å selge poteter med jord på? De holde jo lengre enn de som er vasket?

– De uvaskede potetene forsvant for flere år siden, sammen med potetbingene, etter klare tilbakemeldinger fra forbrukerne. Salget av uvaskede poteter stoppet opp til fordel for emballerte produkter. Snur etterspørselen, møter vi forbrukeren, sier Linnert.