Hopp til innhold

Bøndene får ingen gras-erstatning

Staten vil ikke love erstatning for ødelagte grasavlinger på Jæren denne våren. Det kan bety økonomisk krise for bøndene.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Bonde Olav Bjarte Nese på Klepp må konstatere at graset på Jæren er for kort.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, men det ser ikke bra ut. Jeg kan ikke minnes at det har sett så ille ut før, sier bonde Olav Bjarte Nese på Klepp.

Økonomien er dette året truet for mange av de om lag 2000 bøndene på Jæren. Dårlige grasavlinger gjør at de er avhengige av import av grovfôr fra Østlandet – og det koster mye penger i både transport og i innkjøp.

Må skaffe fôret selv

Og det ser ikke ut som styresmaktene kommer til unnsetning. Bøndene må selv skaffe seg fôr. Det kom fram på torsdagens landbruksmøte i Undheim samfunnshus på Jæren. Møtet var satt i stand av landbruksorganisasjonene. Både banknæringen og Fylkesmannen i Rogaland deltok.

Per Bjorland fra Nærbø er en av dem som må betale dyrt for å kjøpe fôr:

– Jeg tør nesten ikke å tenke på hva dette betyr for meg økonomisk, sier han.

Kortvokst gras

Det står ikke bedre til litt lenger nord på Jæren. Bonde Erling Søyland i Sandnes kikker ned på graset. Det grønne rekker noen skarve centimeter opp i lufta.

– Her sto graset på samme tid i fjor, sier Søyland, og peker på hofta si.

Les også: Den kaldeste april på 25 år

Les også: Kulden gjør kål på grønnsakene

Det er tre årsaker til fôrkrisa: Den kalde vinteren, den seine våren og i tillegg blir grasrøttene angrepet av stankelbeinlarver.

– Der er mange fortvila bønder rundt forbi. Jeg har fått telefoner fra folk som ikke ser hvordan de skal klare dette. Bønder betaler beløp fra 500.000 til 1 million kroner – som er det verste tilfellet jeg har hørt om, sier Søyland.

– Pløyer opp igjen

Mange bønder har tatt i bruk det mest drastiske tiltaket de har i kampen mot naturen. De pløyer rett og slett det dårlige graset ned i jorda igjen for å starte våren på nytt, i midten av juni.

– Jeg har truffet folk som har måtte pløye alt – det var ikke liv i noen ting, sier Nese på Klepp.

Krisemøte

Tilbake til krisemøtet på Jæren. Samfunnshuset på Undheim er fylt til randen av bønder som søker trøst og svar, og kanskje løfte om erstatning fra styresmaktene.

– Det var utrolig frammøte. Jeg tror ikke jeg har vært på et landbruksmøte som det vært så mange folk, sier Nese.

– Stå sammen

Ta vare på hverandre var budskapet. Men fra styresmaktene var det lite hjelp å henta. Olav Bjarte Nese innser at bøndene står aleine og at det ikke er en redningspakke fra myndighetene i sikte

– Nei, jeg føler ikke det. Tonen her i dag var jo at det skal være gale før det utløser noe støtte, sier Nese.