Hopp til innhold

– Regjeringen bør ikke blåse liv i noen ny livssynskamp

Stavanger-biskop Erling Pettersen tror det kan bli mye «unødvendig bråk» hvis regjeringen gjeninnfører K-en i religionsfaget i skolen.

Erling Pettersen

Stavanger-biskop Erling Pettersen er redd vi nå skal få en ny debatt rundt religionsundervisningen i norsk skole. – Dagens fag samler alle elever rundt én undervisning, sier han.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

KRL-bok i RLE-faget

Faget heter i dag RLE, men på bøkene til 9A ved Gjesdal ungdomsskole står det fremdeles KRL – selv om bøkene er godkjent som RLE-bøker.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– K-en vil kanskje hjelpe Kristelig Folkeparti med å få velgerne til å tro at bokstaven er en viktig sak, sier Stavanger-biskop Erling Pettersen.

Han er ikke glad for at et av punktene Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om, er å forandre RLE-faget i skolen til KRLE med 55 minst prosent kristendom. I stedet for «Religion, livssyn og etikk», som faget heter nå, skal det hete «Kristendom, religion, livssyn og etikk».

Pettersen satt selv i utvalget som la grunnlaget for KRL- og senere RLE-faget. Daværende Kirke-, utdannings- og forskningsminister Gudmund Hernes satte ned utvalget i 1994.

Barn ble tatt ut av timene

Året etter leverte Pettersen og de andre medlemmene NOU-en (Norges offentlige utredninger) «Identitet og dialog».

Artikkelen fortsetter under videoen.

Stavanger-biskop Erling Pettersen var gjest i NRK Rogalands 18.40-sending tirsdag 1. oktober.

VIDEO: Stavanger-biskop Erling Pettersen var gjest i NRK Rogalands 18.40-sending mandag.

KRLE-punkt i samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF

Punktet i avtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Foto: Skjermdump

Før 1996 var det vanlig at elever som av tros- eller livssynsårsaker ikke ønsket å følge kristendomsundervisningen, fikk såkalt livssynsundervisning i stedet. Det nye faget skulle gjøre dette unødvendig.

Debatten rundt faget har rast både før og etter det nye faget, og en gruppe foreldre vant i 2007 over den norske stat i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. De hadde saksøkt Norge fordi de ikke fikk ta barna ut av KRL-undervisningen.

Reaksjoner på avtalen mellom partiene

En av foreldrene, Ingebjørg Folgerø, er oppgitt over K-en KrF nå vil ha tilbake. Det samme er Human-Etisk Forbund.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kristendommen skal inn igjen i skolen, og faget RLE - Religion, Livssyn og Etikk – skal forandres til KRLE. Det er det delte meninger om i 9A på Gjesdal ungdomsskole, og en mor som tok faget til domstolen i Strasbourg, er opprørt.

VIDEO: Det er delte meninger K-en i 9A på Gjesdal ungdomsskole. Foto Bjørn Olav Skjæveland.

Pettersen ønsker ikke en ny debatt om faget. Årsaken er at det nå endelig har blitt ro, sier han.

– Har kommet for å bli

– Skolen har til tider vært preget av en kamp mellom kristne og andre. Jeg synes ikke regjeringen skal blåse liv i noen ny livssynskamp. Jeg tror det kan bli mye unødvendig bråk i en situasjon hvor det er ro rundt faget, sier biskopen.

Han mener RLE-faget i dag fungerer etter intensjonen: At alle elever skal kunne delta.

– Dette har kommet for å bli. Det samler alle elever rundt en undervisning som ikke skal være forkynnende. Det skal kirken, tros- eller livssynssamfunnene ta seg av, sier han.