Hopp til innhold

Provosert over k-en i religionsfag

KrF får gjennomslag for en K i religionsundervisningen i den norske skolen. Det provoserer både foreldre og Human-Etisk Forbund.

Kristendommen skal inn igjen i skolen, og faget RLE - Religion, Livssyn og Etikk skal forandres til KRLE. Det er det delte meninger om i denne niendeklassen.

VIDEO: RLE-time hos 9A på Gjesdal ungdomsskole. Andre Drangeid er lærer i RLE – Religion, livssyn og etikk. Faget får nå en K foran seg. Foto: Bjørn Olav Skjæveland

Ingebjørg Folgerø

Ingebjørg Folgerø.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Jeg er forferdelig skuffet over at det blir innført nå, sier Ingebjørg Folgerø.

Hun har tidligere kjempet en lang kamp mot kristendomsundervisning i den norske skolen. I 2007 var hun en av foreldrene som fikk saken helt til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

De fire partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF, som endte med å bli to regjeringspartier og to støttepartier, er enige om en rekke punkter. Blant dem er gjeninnføring av K-en i skolefaget. I stedet for «Religion, livssyn og etikk», som faget heter nå, skal det hete «Kristendom, religion, livssyn og etikk».

– Brudd på religionsfriheten

I 2007 ga domstolen Folgerø og de andre foreldrene medhold i at det norske KRL-faget, som det da het, krenket menneskerettighetene. Foreldrene saksøkte staten fordi deres barn ikke fikk fullt fritak fra KRL-undervisningen da faget ble innført i 1997.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KRLE-punkt i samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF

Punktet i avtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Foto: Skjermdump
Dagrun Eriksen

Dagrun Eriksen.

Foto: Kristine Hirsti / NRK
Kristin Mile

Kristin Mile.

Foto: NRK

– Da vi var med på dette, ble Norge dømt for både brudd på foreldreretten, altså foreldrenes rett til å bestemme over barnas oppdragelse, men også for brudd på religionsfriheten, altså at man skal ha rett til å tro på det man vil, sier Folgerø.

– Begge deler var galt med det gamle faget, og det blir enda verre med det nye, fastslår hun.

– Ingen snikinnføring av tro

KrFs Dagrun Eriksen og Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund, diskuterte spørsmålet i Her og nå på P1 tirsdag.

Ifølge Eriksen ble regelen om at halvparten av faget skulle være kristendom, fjernet, i 2007. KrF-politikeren hevder at enkelte lærere fortsatte å undervise med 50 prosent kristendom i faget, mens andre kuttet ned til en tredel.

– Vi ønsker at barn skal få den samme ballasten, sier Eriksen.

– Dette handler ikke om noen snikinnføring av kristendomstro, men om kunnskapen vi trenger for å forstå samfunnet vi lever i, sier hun.

Eriksen påpeker at det kun er mengden kristendom KrF nå vil påvirke. Det som dommen endret, skal fremdeles være slik, fastholder hun.

– Håper foreldre reagerer

Mile påpeker at kirken kan undervise sine medlemmers barn i kristendom.

– Jeg er ikke skuffet over KrF, for de har villet dette hele tiden, men over de andre avtalepartiene, sier Mile.

– Slik som det punktet i avtalen er formulert, fremstår dette som en gedigen revers i forhold til å anerkjenne Norge som et flerkulturelt samfunn, sier hun.

Generalsekretæren sier forbundet nå vil følge nøye med på hva som skjer.

– Hvis vi ender opp med at det blir problematisk for elever som ikke er kristne, å delta i faget, håper jeg foreldre reagerer, sier hun.