Hopp til innhold

– Kommunestrukturen blir klar om fire år

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) lover at de nye kommunekartene skal tegnes sammen med lokalpolitikere.

Jan Tore Sanner

– Jeg skal ikke sitte i Oslo og tegne kommunekartet, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. I kveld snakker han blant annet med partifelle og Randaberg-ordfører Bjørn Kahrs.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Vi må ha god tid til å konkludere, men ikke for god tid. Konklusjonen om hvordan kommunestrukturen skal bli, kommer om fire år, sier Jan Tore Sanner (H), kommunal- og moderniseringsminister, til NRK.

På et felles formannskapsmøte mellom kommunene Randaberg, Stavanger, Sandnes og Sola på Nord-Jæren, sa Sanner at det er viktig for ham å få flest mulig innspill på framtidens kommunestruktur.

– Jeg skal ikke sitte i Oslo og tegne kommunekartet, sier Sanner.

Lover at reformen skal ha lokal forankring

Da Høyre og Frp skrev regjeringsplattformen sin, valgte de å bruke et helt kapittel på målet om ny kommunereform. I plattformen heter det blant annet:

«Regjeringen vil gjennomføre en kommunereform, hvor det sørges for at nødvendige vedtak blir fattet i perioden, jf. samarbeidsavtalen.»

Formålet har vært, ifølge kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, å flytte makt og ansvar til kommunene. Dette skal igjen styrke lokaldemokratiet.

I kveld sier kommunal- og moderniseringsministeren at arbeidet med kommunestrukturen er i startgropen.

– Vi er i drøsefasen nå, og det er viktig å diskutere hvilke løsninger som er best. Dette er en reform som må ha en god lokal forankring, sier Sanner.

Liten støtte for sammenslåing fra ordførerne

– Kommunestrukturen skal sikre gode tjenester til innbyggerne i tiårene som kommer, sier Sanner i kveld.

I desember spurte NRK flere av landets ordførere om de tror større kommuner styrker demokratiet. Av de 212 som svarte, sa mer enn halvparten at de er uenig eller svært uenig i den påstanden.

Legger man til de som er litt uenige i påstanden, sa altså 61 prosent at de er litt uenig, uenig eller svært uenig i at kommunesammenslåing styrker demokratiet. Beskjedne 25,7 prosent sa de er enig eller helt enig, mens 11,9 prosent sa de er litt enige.