Hopp til innhold

– Ekskjæresten har et behov for å vite hva som skjedde

Advokat Atle Helljesen vil bli bistandsadvokat for ekskjæresten til Tina Jørgensen, som var siktet for drapet fram til 2002. Grunnen er at han vil ha mer informasjon om drapsetterforskningen.

Politiet under bybrua ved Grasholmen i Stavanger

Politiet leter under bybrua ved Grasholmen i Stavanger oktober 2000. Det er her politiet mener Tina Jørgensen ble drept.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Det var VG som første meldte at Helljesen har sendt en begjæring om å bli oppnevnt som bistandsadvokat for ekskjæresten til Stavanger tingrett.

– Det er flere grunner til dette. Det gir meg en formell status med tanke på innsyn i sakens dokumenter. Min klient blir ikke informert om noe fra politiets side, og vi leser en rekke drypp fra pressen.

– Han var siktet i mange år. Det er noe han har måttet leve med, men som har vært uvirkelig for ham. Det er viktig for ham å se hva som egentlig skjedde, sier Helljesen.

Ønsket om å bli bistandsadvokat har også en økonomisk side.

– Jeg har jobbet mye med denne saken, og det må noen betale for.

NB!! ADVOKATEN ØNSKER IKKE BRUK!! Trond Flaa og advokaten

Trond Flaa og hans advokat Atle Helljesen fotografert på pressekonferanse i Stavanger i forbindelse med henleggelse av siktelse i Tina-drapet i 2003.

Foto: Christensen, Pål / NTB scanpix

– Trodde ikke på et ord

Ekskjæresten, Trond Flaa, ble en tid etter drapet i 2000 siktet for ugjerningen. Han satt i varetekt i to måneder, og siktelsen ble først henlagt av riksadvokaten i desember 2002.

– De trodde ikke på et ord av det jeg sa. De hadde bestemt seg for at sånn var det, sa Flaa på en pressekonferanse i 2003, etter at saken var henlagt på grunn av bevisets stilling.

Nettopp denne begrunnelsen var en belastningen for ekskjæresten, forteller Helljesen.

– Det ble tolket slik av folk at man ikke hadde nok bevis mot ham, men at det likevel var ham. Politiet stoppet opp med sin etterforskning etter at saken mot ham ble henlagt, og det var et kraftig signal, slik folk her i distriktet så det, sier Helljesen.

– Han har hatt noen som hele tiden trodde på ham, deriblant Tinas mor. Men flertallet av befolkningen har ment noe annet, og det har ikke vært lett for ham å håndtere.

Krever unnskyldning

Tina Jørgensen

Tina Jørgensen ble funnet drept i oktober 2000. I forrige uke siktet politiet fire personer for drapet.

Foto: Politiet

I forbindelse med at fire personer nå er pågrepet og siktet for drapet, har politiet i Rogaland fortalt at de vil evaluerere etterforskningen av Tina-drapet. Helljesen har sagt klart ifra om han mener politiet bør komme med en unnskyldning til hans klient.

– Det er min oppfatning at politiet burde ha kommet med en unnskyldning uoppfordret, sier Helljesen til NRK.

Han reagerer også kraftig på at politimester Hans Vik vil vente til evalueringen av etterforskningen er avsluttet.

– Mitt spørsmål er da: Hva skal etterforskningen føre til når det gjelder min klient? Hans status vil være den samme. Det politiet har gjort i forhold til ham, det er feil uansett. Jeg oppfatter det slik at det er vanskelig for politiet å innrømme noe, eller komme med en unnskyldning.

Det synes jeg er leit, ikke minst for politiet selv.

Tina Jørgensen ble funnet i denne kummen på parkeringsplassen utenfor Bore Kirke i Rogaland.

Tina Jørgensen ble funnet i denne kummen på parkeringsplassen utenfor Bore Kirke i Rogaland.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Avhør av 36-åring

Politiet i Rogaland har gitt beskjed om at de først vil uttale seg om etterforskningen av drapet på Tina Jørgensen klokken 12.00 torsdag.

En 36 år gammel mann, som i avhør skal ha blitt pekt på som gjerningsmann av en av de andre siktede, har i dag sittet i sitt første avhør med politiet. Forsvarer Thomas Randby sier til NRK at hans klient fortsatt nekter straffskyld.

Pressebrief - Tina-saken

Mandag sa politimesteren i Rogaland politidistrikt Hans Vik (til høyre) at politiet vil evaluere arbeidet med Tina Jørgensen-saken.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK