Hopp til innhold

– Dessverre står noen kyr fortsatt på bås hele året

Alle kyr har krav på åtte uker sommerferie på grønne enger. Men selv om det kommer enda strengere regler fra nyttår, finnes det fremdeles bønder som holder dyra sine inne hele året.

Arnstein Røyneberg

Leder i Sola Bondelag, Arnstein Røyneberg, mener det er noe stort problem at kyr står på bås hele året. – Hvis det er noen som ikke følger reglene, må det være fordi de har en gammel driftsbygning, eller beite langt unna, mener han.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Det er brudd på regelverket å ha dyra inne hele året. Dette har eksistert så lenge at det burde være godt kjent bant alle som driver med husdyr, sier Erling Bleie, veterinær i Mattilsynet Rogaland og Agder.

Selv om tilsynet ikke har nøyaktige tall, får de fremdeles tips om kyr som står på bås året rundt. Mattilsynets veterinærer oppdager også at bønder bryter reglene når de er ute på besøk i andre ærend.

– Dessverer er det noen som står inne på bås fortsatt. Å få være ute om sommeren er noe alle dyr burde får oppleve. Det betyr mye for trivselen, og trivselen betyr igjen mye for helsetilstanden, sier Bleie.

Kan bety store investeringer

Dagens regelverk fastslår at kyr skal ha åtte uker utenfor fjøset i løpet av ett år. Til nå har bønder med såkalte løsdriftsfjøs blitt unntatt fra bestemmelsen, men fra nyttår må også disse gi dyra to måneder på beite.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erling Bleie

Erling Bleie i Mattilsynet på beitemarker på Finnøy i Rogaland. Her får kalvene boltre seg hele sommeren.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Nationen skriver i dag at de kommende reglene kan utløse så mye som 250 millioner kroner i investeringer for bøndene.

– Det er billig fôr

I blant annet Sola kommune har flere bønder fått pålegg fra Mattilsynet om å slippe dyra ut på sommerbeite. Likevel er ikke leder i Sola Bondelag, Arnstein Røyneberg, enig med Bleie i at dette er noe stort problem.

– Det er leit hvis det forekommer, men generelt er de fleste bønder positive til å ha dyr på beite, sier Røyneberg.

– Vi forventer at alle bøndene har dyra ute. Kyrne har godt av det. Dessuten er det kjekt for oss bønder, det ser pent ut i kulturlandskapet og er en billig måte å hente fôr til dyra på. Hvis det er noen som ikke følger reglene, må det være fordi de har en gammel driftsbygning, eller beite langt unna, mener Sola-bonden.

Egen ku-kost i fjøset

– Det er ikke latskap, fastslår han.

Røyneberg er en av bøndene som får en utfordring når de nye reglene trer i kraft. Sammen med en annen bonde har han 70 melkekyr i løsdrift. Selv om hans dyr har tumleplass i det luftige fjøset, må de likevel ut neste år.

– De kan variere mellom hvile, melking og spising. De har også en egen kost de kan gni seg intil for å stelle seg, forklarer han, men er ikke negativ til de nye reglene.

– Vi må prøve å legge til rette for dette, sier han.

– Får mosjon, sol og friskt gras

Bleie ser fram til det nye regelverket. I dag er det flere unntak Mattilsynet må ta hensyn til, og det gjør det vanskelig å håndheve, mener han.

Neste år håper han enda flere kyr får seg en skikkelig sommerferie.

– De står på bås hele vinteren. Etter åtte uker ute har de fått mosjon og sollys, og friskt gras. Det er viktig for helsetilstanden gjennom vinteren, sier han.