Hopp til innhold

Vil ha strengere straff for voldelige Oslo-ranere

En gjeng på ni unge menn er funnet skyldige i til sammen 15 grove personran i Oslo i fjor høst. Ranerne er dømt til fengselsstraffer på opptil fem og et halvt år.

Carl Graff Hartmann og Brenneriveien

Et av de 15 ranene mennene ble dømt for skjedde her i Brenneriveien på Grünerløkka i Oslo. Statsadvokat Carl Graff Hartmann har anket dommen.

Foto: Erik Engen/Rune A. Hansen / NRK

Det var i september i fjor at ungdomsgjengen herjet i gatene i Oslo. I alt 15 ganger overfalt gjengen unge menn og truet til seg penger, mobiltelefon, bankkort og pinkoder.

Mens noen ranere holdt ofre fanget, dro andre av dem til minibanken for å tømme ofrenes bankkonto. Dersom pinkoden var feil og de ikke fikk ut penger, ringte de tilbake til gjengen. Så presset de ofrene med våpen og grov vold til å gi fra seg riktig kode.

– Må få strengere reaksjon

Pistol

Denne pistolen skal ha blitt brukt under flere av ranene.

Foto: Politiet

De ni mennene er nå dømt til opptil fem og et halvt år i fengsel, noe statsadvokat Carl Graff Hartmann mener er for mildt og har derfor anket dommen.

– Skal vi greie å bekjempe denne typen personran i Oslo-området må vi ha en strengere reaksjon som vil holde andre fra å begå liknende kriminalitet, sier Hartmann.

Han mener frihetsberøvelsen gjør saken ekstra alvorlig.

– Personran er en type kriminalitet som er veldig skremmende for dem som blir utsatt for det. I denne saken har ranet vært kombinert med frihetsberøvelse og det gjør denne opplevelsen enda mer skremmende for dem som utsettes for det, sier Hartmann.

Artikkelen fortsetter under kartet som viser hvor 14 av de 15 ranene ble begått i august og september i fjor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Holdt fanget og truet

22. september i fjor hadde Sturla Nøstvik et skremmende møte med ranerne i Rosenhoffgata.

– Jeg blir slått kraftig med pistolskjeftet i panna. De ber om Iphone og lommebok. Jeg var blodig i ansiktet, og hadde vanskeligheter for å se, fortalte Nøstvik til NRK etter hendelsen.

Han trodde først at de to ranerne var fornøyd med å ta telefonen og lommeboken hans, men det skulle vise seg bare å være starten på nesten en times mareritt, for nordlendingen.

Nøstvik ble beordret inn i et barnehageområde hvor han ble slått og truet. Han mener det var riktig av statsadvokaten å anke saken.

– Jeg ,mener at det er riktig å slå hardt ned på så omfattende og grove voldshandlinger. Personlig blir det en påkjenning å gå igjennom saken på nytt i retten, men jeg støtter påtalemyndighetenes anke, sier Nøstvik.

Les også: Guttebande tiltalt for 16 ran

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Holdt fanget i en time

Se video: Holdt fanget i en time

– Møttes på gata i Oslo

Heidi Ysen

Heidi Ysen, som er forsvarer for mannen som er utpekt som hovedmann, mener at straffen er streng nok.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Alle de ni ranerne var fra 17 til 21 år da de gjennomførte ugjerningene som de nå er dømt for. Heidi Ysen er forsvarer for han som er utpekt som hovedmann i gjengen. Han er opprinnelig fra Nigeria, men har bodd i Italia siden han var sju-åtte år gammel.

– De traff hverandre på gata i Oslo via venner og kjente. Guttene har tilknytning til Oslomiljøet og har hatt problemer i mange år og har vært tilknyttet barnevernet, sier Ysen.

– Strengt nok

– Forstår du at påtalemyndigheten vil at slike ran skal straffes hardt?

– Ja, men fem og et halvt år er ganske lang straff, så det er hardt nok, sier Ysen.

– Men ofrene ble utsatt for ganske traumatiserende forhold?

– Ja, det er forferdelig tragisk, men slik er det i alle grove ran og som regel med alle ran. Men når du får fem og et halvt års fengsel ligger det i det at du har gjort noe ganske alvorlig.