Rune Gerhardsen - Rune Gerhardsen mener det er uaktuelt å spre idrettsarrangementene utover Østlandet hvis det blir OL i Oslo i 2022. - Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Rune Gerhardsen mener det er uaktuelt å spre idrettsarrangementene utover Østlandet hvis det blir OL i Oslo i 2022.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Vil ha OL for å få anlegg

– Oslo vil arrangere OL for å få nye anlegg. Rune Gerhardsen gråter av tanken på skøyteløp på Hamar i 2022.

For Arbeiderparti-veteranen og den tidligere byrådslederen i Oslo er det utenkelig å arrangere OL basert på mest mulig gjenbruk av anleggene fra 1994.

– Jeg gråter. Hvis det er noe denne byen trenger på idrettssiden, så er det skøytehall, sier han på spørsmål om hva han synes om å bruke Vikingskipet på Hamar som skøytearena i 2022.

NRK har de siste dagene fortalt at både mulighetene for skiskyting på Lillehammer og skøyteløp på Hamar skal vurderes.

– Vi vil ha nye idrettsanlegg. Det er den viktigste begrunnelsen for å søke. I tillegg vil vi bygge ut en del trafikk- og kollektivløsninger. Det å la være å bygge anleggene og spre noen av de viktigste øvelsene utenfor Oslo, det mener jeg er uakseptabelt, sier Gerhardsen.

Pris ikke et argument

Han mener man må begrunne et dyrt OL-arrangement med mer enn at man skal ha en folkefest i to uker.

– Vi skal ha det moro i 14 dager og både før og etter. Men vi er nødt til å få bygd ut denne byen på idrettssiden. Idretten ønsker seg nye anlegg, og det er noe byens befolkning har glede av i mange år framover, ikke bare de 14 dagene festen varer.

– Men det vil jo bli billigere å gjenbruke OL-anleggene fra 1994?

– Det billigste er å la andre byer arrangere OL. Men vi vil arrangere OL fordi vi vil ha anleggene, og så får vi festen attåt, sier Gerhardsen.

– OL er bra for byen

Som idrettsentusiast, tidligere skøytepresident og en av de stadig færre som faktisk er til stede på Holmenkollsøndagen hvert år, har Gerhardsen ikke vært redd for å bruke skattebetalernes penger på idrettsanlegg.

Han var en av pådriverne bak Kollen-utbyggingen som til slutt fikk en prislapp på 1,8 milliarder kroner. Men hvor mye Oslo må være villig til å betale for OL-anlegg, vil han imidlertid ennå ikke mene noe om.

Kostnadsfordelingen mellom stat, kommune og spillemidler vil bli en av de store OL-debattene i tiden fremover.

– Jeg synes det er for tidlig å lage noe regnestykke. Mye av dette er ting som Oslo vil gjøre likevel og som står på planene. Et OL vil gjøre at vi må skyve det fram i tid. Det er en god ting for byen og byens innbyggere.

Må bygge ut kollektivtrafikken

Oslo bystyre vedtar etter alt å dømme å utarbeide en OL-søknad 23. mai.

Gerhardsen mener politikerne må få på plass et opplegg for en sterk oppgradering av trafikkmønsteret i byen, særlig kollektivtrafikken. Han tror OL kan være en motivasjon for å komme raskere i mål.

– Vi må fortsette forbedringen og oppgraderingen av t-banetunnelen. Vi må få på plass den nye Lørenbanen, og det skal vi klare. Vi må også ha nye trikker og ikke minst fundamenter og skinner å kjøre på, sier han.

Færre skøyteløpere fra Oslo

Med dagens anlegg kan man ikke holde store mesterskap for skøytesporten i Oslo. Gerhardsen mener rekruteringen til sporten er stor nok til at det er behov for en skøytehall.

I dag er utendørsbanen på Valle Hovin et treningstilbud til skøyteløperne i Oslo.

– Vi merker faktisk at det har kommet færre gode skøyteløpere fra Oslo den siste tiden. Det skyldes jo at det er ganske slitsomt å gå på Valle Hovin i ruskevær når vi vet at idretten har gått innendørs.

Siste videoer

Strekningen på rv. 4 mellom Sinsenkrysset og Bjerke en verneverdig firefelts vei. Det skaper problemer for ny trikketrasé til Tonsenhagen.
Christopher Nielsen stiller for første gang ut på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Folketeateret setter opp de tre musketerer.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Fredag 24. oktober er det klart for premiere på dokumentarfilmen Bjørnøya, et eventyr om tre brødre som følger drømmen om å reise til verdens ytterkant, for å surfe, leke og finne hverandre. Wegge-brødrene er også blant landets fremste utøvere innen ekstremsport og tirsdag 21. oktober viste gutta frem sine kunster og går på line over Youngstorget
Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".