Hopp til innhold

Oslopolitiet vil ha GPS-merking av demente

Hittil i år har politiet i hovedstaden rykket ut over 100 ganger for å finne igjen savnede demente. Nå ønsker de å ta i bruk GPS-merking for å finne de savnede raskere.

Overbelegg i Kongsvinger

Politiet må stadig rykke ut og lete etter demente som har spasert ut fra sykehjemmet.

Foto: Frode Meskau / NRK

I juli i år døde en 84 år gammel dement kvinne i Bærum. Hun ble funnet utendørs etter å ha vært savnet i tre døgn.

Bare i Oslo har politiet så langt i år satt i gang forholdsvis store leteaksjoner 113 ganger for å finne igjen demente personer som har blitt meldt savnet, skriver Politiforum.

Nå foreslår politiet å ta i bruk sporingsteknologien, og GPS-merke de demente.

Martin Strand

Politioverbetjent Martin Strand er positiv til GPS-merking av demente.

Foto: Tuva Gaarder Nordli/NRK

– Vårt fokus er først og fremst at GPS-merking vil øke sikkerheten kolossalt, samtidig som det selvfølgelig også vil frigjøre ressurser hos oss, sier politioverbetjent Martin Strand ved operasjonssentralen i Oslo til Politiforum.

Krever mye ressurser

Ressursene som skal til for å finne de savnede varierer fra å sende ut én patrulje som raskt finner personen, til store leteaksjoner som involverer helikopter, hunder og frivillige.

Og problemet kan se ut til å bli større i årene som kommer. I 2050 kan det være så mange som 142.000 demente i Norge, mot 60.000 i 2010.

André Kråkenes ved operasjonssentralen i Oslo mottar ofte meldinger om savnede demente.

– Noen få av disse har GPS. Det blir så mye enklere for oss og ikke minst de pårørende da, sier Kråkenes.

I tillegg vil GPS gjør det mulig for de ansatte ved sykehjemmene å finne igjen de demente uten å måtte involere politiet.

– Det vil selvfølgelig gjøre politiets arbeid lettere, og vi vil bruke mindre ressurser hvis de ansatte kan søke seg frem til de demente selv. Men det aller viktigste er helsen til de som ikke klarer å finne hjem igjen, sier politioverbetjent Strand til NRK.

De demente må si ja

I dag setter imidlertid lover og regelverket innenfor omsorgssektoren en stopper for GPS-merking i regi av det offentlige.

Pårørende kan selv organisere og betale for en GPS-merking av en dement slektning, men de demente må selv samtykke til merking organisert av helsevesenet.

De må også være så klare i hodet at de forstår hva merkingen innebærer. Det er ikke nok at de pårørende sier at det er greit, skriver Politiforum.

– De som er ved sine fulle fem og kan samtykke til GPS-merking er ikke de som har behov for det, sier Kråkenes.

I høst la regjeringen frem et lovforslag som vil gjøre det mulig å GPS-merke demente personer som ikke selv kan samtykke, skriver Aftenposten. Forslaget er på høring frem til 3. januar 2013.